Войната на Русия в Украйна превърна тежките нарушения на правата в "шокираща рутина" и отвлича вниманието на човечеството от борбата с екзистенциалните заплахи за своето оцеляване. За това предупреди върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк, цитиран от "Франс прес".

В реч пред Съвета на ООН по правата на човека той осъди ужасяващите злодеяния, извършени след нахлуването на руските сили в Украйна преди 13 месеца, и предупреди, че конфликтът "продължава да изпраща шокови вълни по света".

Тюрк посочи, че рязкото увеличение на цените на храните, енергията и други стоки е "засилило напрежението и неравенството във всеки регион".

По негови думи това изостря най-тежката глобална криза по отношение на разходите за живот от поколение насам, вследствие на която около 71 милиона души са изпаднали в бедност и която "застрашава стабилността на много страни".

Същевременно, 37 години след катастрофата в Чернобил, "друга украинска атомна електроцентрала - в Запорожие, продължава да бъде изложена на огромен риск, с потенциално въздействие върху милиони хора".

"Във време, когато човечеството е изправено пред огромни екзистенциални предизвикателства, тази разрушителна война ни отдалечава от намирането на решения по осигуряване на нашето оцеляване", подчерта Тюрк.

ООН: Светът съзнателно върви към по-широка война

ООН: Светът съзнателно върви към по-широка война

Перспективите за мир в Украйна продължават да намаляват

"Тази война противоречи на всякаква причина. На тази лудост трябва да се сложи край и да бъде постигнат мир", категоричен бе той.

Тюрк заяви, че неговата служба е потвърдила над 8400 смъртни случая на цивилни и повече от 14 000 ранени цивилни след руското нахлуване на 24 февруари 2022 г.

"Тези цифри са само върхът на айсберга", предупреди той.

По негови думи повечето от жертвите са причинени от руските сили, използващи широкоударни експлозивни оръжия в жилищни квартали.

Тюрк подчерта и констатациите на разследващ екип на ООН за "многобройни екзекуции по бърза процедура и целенасочени атаки срещу цивилни" от руските сили и свързаните с тях въоръжени групи, като ЧВК "Вагнер", както и "621 случая на насилствено изчезване и произволно задържане".

ООН: В Украйна са извършени военни престъпления

ООН: В Украйна са извършени военни престъпления

Открити са доказателстваза това в областите Киев, Чернигов, Харков и Суми

Заключенията сочат, че украинските въоръжени сили също са извършвали бързи екзекуции.

Тюрк посочи и че украински цивилни, и по-специално деца, са били прехвърлени на окупирана територия или в Русия.

Киев твърди, че над 16 000 украински деца са били депортирани в Русия към миналия месец.

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин по обвинение за военно престъпление - именно за незаконно депортиране на украински деца.

ООН: Извеждането на украинчета към Русия е военно престъпление

ООН: Извеждането на украинчета към Русия е военно престъпление

Членовете на комисията не са били допуснати в окупираната от Русия част на Донецка област, включително Мариупол