Европа остава и днес скована от сибирски студ, заради който загинаха най-малко 24 души, като със сняг бяха покрити дори средиземноморски плажове, съобщава "Франс прес".

Мразовити температури от порядъка на минус 24 градуса по Целзий на места в Германия и минус 29 градуса в Естония през нощта предизвикаха тревога за бездомните хора и възрастните.

Сибирски студ затисна и Германия

Сибирски студ затисна и Германия

Германия преживя една от най-студените си нощи

Градовете из целия континент са осигурили подслон и помощ на бездомните хора, като повечето от жертвите от петък насам са именно такива.

Полша съобщи за най-малко девет жертви, а Франция - за четирима загинали, включително 90-годишна жена, която е била открита снощи пред портите на дома за пенсионери, в който е живеела. Петима души са починали в Литва, трима в Чехия и двама в Румъния, включително 83-годишна жена, открита на улицата, покрита със сняг, а един бездомник е починал в Италия.

Прогнозите са студеното време да продължи, като се очаква още сняг в Испания, включително Каталуния, където беше отменен училищния транспорт. Учебни занятия са били отмени също и на Канарските острови, които бяха ударени от мощни ветрове.

"Смахнато" време: В Арктика по-топло от много места в Европа

"Смахнато" време: В Арктика по-топло от много места в Европа

20 градуса по-високи температури от нормалното в Арктика

Докато в Арктика се отчитат рекордно високи температури, студената вълна в Европа донесе сняг дори в средиземноморските острови Корсика и Капри.

Властите в Париж преброиха 3000 бездомници в първото им преброяване по-рано този месец, предупреждавайки, че тази цифра е доста занижена.

В Англия, където Лондон беше затиснат от сняг вчера, вестниците нарекоха случващото се "Звярът от Изток", докато в Холандия го определиха като "Сибирска мечка", а шведите - "снежно оръдие".

British Airways отмени около 60 полета от летище "Хийтроу" в Лондон.