Русия и Запад се състезават за стратегическо влияние в Черно море. Военните и икономическите интереси са заложени, напрежението нараства, обобщава германският вестник "Зюддойче цайтунг".

Черно море трябва да остане море на мира, спокойствието и сътрудничеството, каза турският президент Реджеп Ердоган преди две седмици. Той каза това, защото вероятно вярва, че всичко това е под заплаха, отбелязва германският вестник.

През канала Волга-Дон Русия разположи 15 военни кораба в Черно море и по време на военни учения използва общо над 20 военни кораба. Разполагането на сили в близост до нейните граници кара Украйна да се чувства застрашена, Западът е загрижен и проявява солидарност. (...) Ескалиращото напрежение в близост до морето донякъде отслабна, когато Русия обяви в края на миналата седмица, че е завършила проверка за бойна готовност на армията и е върнала войници и моряци в казармата, включително и Черноморският флот на Русия...

"Шпигел": Русия гради нова голяма военна база в Крим

"Шпигел": Русия гради нова голяма военна база в Крим

Кремъл трупа войски по границата с Украйна

Москва гарантира, че Керченският проток ще остане отворен. Въпреки това, противно на всички уверения, Киев се опасява от нова ескалация в пролива, през който се снабдяват важни украински крайбрежни градове. Добре помни как в края на 2018 г. корабите на руските бреговата охрана не позволиха на украински кораби да преминат през Азовско море, а 24 украински моряци бяха задържани.

Черно море е море от интереси, място, където се намират търговските пътища и газопроводи, и тук е борбата за влиянието между Русия и Запада се засилва.

За Русия Черно море е заден двор, буферна зона. Не й харесва фактът, че страни като България и Румъния, които имат достъп до морето, са се присъединили към НАТО. От друга страна, след анексията на Крим тя значително увеличи присъствието си там и превърна тази територия в крепост.

Морето вероятно ще стане още по-тясно през следващите месеци. През лятото САЩ и техните партньори от НАТО ще проведат ежегодно учение Defender Europe в Черно море. Този път в по-голям мащаб от всякога. Русия от своя страна , се подготвя за голямото учение "Запад".

Украйна започна големи учения край Крим

Украйна започна големи учения край Крим

Напрежението в региона е изострено

Турция също играе специална роля в региона, пише вестникът.

Като владетел на проливите Дарданели и Босфор, Анкара контролира достъпа до морето както за търговски, така и за военни кораби. Това дава на страната международна тежест, но в същото време го прави уязвим: Босфорът и Дарданелите оказаха решаващо и често кърваво влияние върху историята първо на Османска империя, а след това и на Турската република.

Преминаването през проливите се регулира от Конвенцията от Монтрьо от 1936 г. (...) По време на войната само Анкара решава на кого е разрешено да премине през проливите.

Ердоган подкрепи Украйна за Крим и НАТО

Ердоган подкрепи Украйна за Крим и НАТО

Турция зове за деескалация на конфликта в Донбас

Това дава на Турция огромна тежест: по време на Втората световна война, когато Турция остава неутрален, той не позволи на хитлеристката флота да се придвижи към СССР. Тези разпоредби от 1936 г. показват защо Москва трябва да отдава голямо значение на продължаващото съществуване на Конвенцията от Монтрьо; този договор държи потенциалните противници далеч от руснаците.

Ето защо САЩ и НАТО също се стремят да имат тежката дума за проливите.