Илия Илиев, представляващ дружеството ДЗЗД „Обединение ТРТ“ в интервю за News.bg

Г-н Илиев, строителният надзор е задължителен участник в строителния процес, който гарантира качествено изпълнение и безпроблемно въвеждане на строежа в експлоатация. Вие извършихте строителния надзор на Централна гара София. Гарантирате ли пълното и правилно съставяне на актовете и протоколите по време на строителството?
Ние сме консултант, по смисъла на договора, и задълженията са ни малко повече от това, да изпълняваме строителен надзор. Аз съм представляващ сдружение от три фирми, които са лицензирани да изпълняват тази дейност. Това са „Трансгео", "Рубикон Инженеринг"и "Тест Консулт“, обединени в дружеството „ТРТ“.
Нашата роля не беше само да изпълним самия строителен надзор. Имахме и други задължения като управление на договора на строителя. Други наши задачи бяха свързани с оценка на съответствие на проекта с изискванията, а след като получихме строително разрешение - ролята ни надзорник на обекта. Аз мисля, че фирмите, които са в консорциума, са се доказали във времето с качествената си работа. Оценка за нашето качество на работа ще даде възложителят.

Спазени ли са изискванията за качеството на влаганите материали и качеството на извършените строително-монтажни работи?
Имаме сериозен екип от експерти във всички области, които са необходими. Всеки един отговаря за своята част и аз вярвам в тези хора, така че съм сигурен, че те са си свършили работата така, както трябва, включително и инженера по качеството, който трябва да следи и за влагането на качествени материали.

Във връзка с енергийната ефективност на сградата са поставени соларни панели. Разкажете ни повече за оползотворяването енергията от възобновяеми енергийни източници.
Соларните панели са монтирани на две места. На покрива на приемното здание, около 250 кв. метра, които се грижат през лятото и зимата за около 50 % ефективност. Те главно осигуряват топла вода в сградата. Има монтирани панели и на 2-ри, 3-ти и 4-ти перон, които също имат значение за подобряване на енергийната ефективност за целия гаров комплекс.

Какви са конструктивните решения за хората в неравностойно положение?
Важна задача беше да се осигури достъпна среда за инвалиди и за хора със зрителни увреждания. С тази цел стриктно се спазват изискванията на техническите спецификации за оперативна съвместимост. Това са европейски изисквания. В гаровия комплекс е осигурено безпроблемно преминаване на различните нива. В приемното здание се изградиха нови асансьори. Има и указателни табели за хората с намалено зрение или без зрение, става въпрос т.нар. "брайлово писмо". Касае се за специални табели, които за първи път се прилагат у нас. Има и направляващи ивици, по които хората могат да се ориентират.