Андрес Сааведра Бараона е роден във втория по големина чилийски град Валпарайсо. Хоноруван преподавател в по европеистика в катедрата по европеистика на Философския Факултет на СУ „Свети Климент Охридски". Завършил е философия в Германия. Доктор на философските науки. Бивш член на Чилийската Социалистическа Партия. От 31 години живее в България.
Интервю на Георги Коларов

Очаквано ли беше голямото предимство на кандидатката на социалистите и бивш президент Мишел Бачелет на първия тур на президентските избори в Чили, което й осигурява победата на втория?
Абсолютно! Досегашният президент от десницата Себастиан Пинера спечели, освен поради своята много силна и обединителна за десницата кандидатура, също така и заради разединението на левицата. Сега се случи точно обратното - кандидатката на десните Евелин Матеи (Мишел Бачелет и Евелин Матеи са дъщери на двама генерали от времето на Алиенде - първият загива вследствие на жестоките инквизиции след преврата, вторият стана член на хунтата на Пиночет) беше номинирана едва на третото гласуване - първият номиниран се отказа поради болест, а вторият - поради идеологически различия с повечето партии. Затова на парламентарните избори десницата получи 36%, а на президентските - само 25%. Освен това, за първи път от 40 години, тоест от преврата на генерал Аугусто Пиночет срещу лявото правителство на Салвадор Алиенде, Чилийската комунистическата партия - ЧКП подкрепи Чилийската социалистическа партия - ЧСП.
Това събитие може да се тълкува като посмъртно приветствие към другаря Раул Санчес, починал през месец август т.г. Той беше лидер на синдикалното движение в Чили, кмет на родния си град Ла Лигуа и депутат от ЧКП по времето на Алиенде. След края на диктатурата беше първият кмет, избран от левицата, отново на Ла Лигуа. Завеща родния си град на сина си Родриго, който сега кметува там. Семейството на Раул Санчес живя 17 години в България. Тук той оглавяваше Обединения антифашистки комитет на чилийските политемигранти. Имаше много български приятели.

Какви са основните предизвикателства пред новото правителство на Мишел Бачелет?
Трябва да се има предвид, че правителството е ляво-центристко и силите на левицата и центъра в него са равнопоставени и му налагат някои ограничения.
В момента най-важна е реформата на 4 основни елемента на Конституцията - биноминалният изборен закон, пенсионната система, законът за висшето образование - сегашният изцяло благоприятства частните основни, средни и висши училища. Най-голямото предизвикателство е преразглеждането на ролята и мястото на Въоръжените сили в държавните институционални рамки.
Тази Конституция, с някои малки промени, датира от времето на Пиночет и носи неговия дух. От тази гледна точка, армията е гарант на Конституцията, което е невъзможно в една правова, демократична държава. Така Конституцията е превърната в заложник на армията. За да се премине обаче към такава реформа, на Мишел Бачелет не достига 1 глас в Парламента. А за по-дълбока, кардинална реформа, не й достигат 13 гласа.

Ще се завърне ли Чили в лявоцентристкия латиноамерикански блок, в който членуват Бразилия, Аржентина, Уругвай, Салвадор?
Много трудно, макар да е желателно! Чили има много по-сериозни икономически връзки със САЩ, отколкото с останалата част от Латинска Америка. Структурата на чилийската икономика е такава, че 1/3 от външната ни търговия е със САЩ, 1/3 с ЕС и 1/3 с Азия. Подписали сме общо 11 договора за свободна търговия.
Парадоксалният факт е, че Венецуела е член на МЕРКОСУР, а Чили не е. Разбира се, сега може да се очаква отваряне към латиноамериканските стратегии, но се опасявам, че засега чилийската икономика не е готова за това.

Как се развиват българо-чилийските отношения?
Те са с много добри, богати традиции. След 1973г. НРБ прие над 400 чилийски емигранти. Стотици чилийци завършиха тук висшето си образование и сега се реализират като успешни професионалисти в родината си. Много обичаме България!
Днес Чили е търговски партньор №1 на България сред латиноамериканските страни. Внасяме на българския пазар предимно мед и вино. За съжаление, липсва български износ за Чили. Българските фирми още не са намерили пътя към нас, макар че опити не липсват.
Важно е също така да се отбележи, че сътрудничим много добре и в международните организации.