Андрей Фурсов е известен руски историк, обществовед, публицист. Ръководи Центъра за методология и информация в московския Институт за Динамичен Консерватизъм.
Директор е на Центъра за Руски Изследвания на Института за Фундаментални и Приложни Изследвания на Московския Хуманитарен Университет.
Академик на Международната Академия на Науките в Инсбрук.
Интервю на Георги Коларов

Кой и защо провокира отвън нарастването на напрежението в Украйна?
Последните събития в Киев и провинцията дават да се разбере, че Западът е сериозно настроен да откъсне Украйна от Русия. Това, че в играта вече се включва и „тежката артилерия" - Барак Обама, е доказателство, че нашите противници възприемат украинския проблем много сериозно. Но не заради самата Украйна, а заради Русия. Целта е ние да бъдем отслабени.

Очакват ли на Запад реакция от страна на Русия?
Освен всичко останало, заявленията от страна на водещите политици на Запада са опит да се провокира Русия към някакви действия, за да може после върху нея да се хвърли цялата вина за ставащото в Украйна. Защото, сега има всички основания да бъде обвинен именно Западът за случващото се там.

Какво още ще се случи в Украйна, ако Западът все пак надделее?
Ако Западът успее окончателно да откъсне Украйна от Русия, от икономическа гледна точка, това ще означава само едно нещо - руини! Първият украински историк Михайло Костомаров (горещ привърженик на руския царизъм и на славянското единство) използва следната метафора: „Руини - това е Украйна през втората половина на 17 век, след руско-полските войни, „хетманщината" и т.н. Навремето имахме Чернобил и зона на радиация. Ако Западът успее в своите намерения, цяла Украйна ще се превърне в огромна „чернобилска зона на радиация". Това ще бъдат икономически руини.

Възможно ли е теоретически Западът да наложи влиянието си върху цялата територия на Украйна?
Западът играе много хитра игра - подготвени са две програми за действие. Програмата-максимум предвижда пълно откъсване на Украйна от Русия и в перспектива - превръщането й в плацдарм за враждебни действия срещу нас.
Програмата-минимум е откъсване поне на част от разделената украинска територия. Първият вариант няма да бъде допуснат в никакъв случай. Вторият обаче изглежда напълно реален. Скоро ще се разбере дали ще бъде реализиран.