Атанас Семов, кандидат на РЗС за президент, пред news.bg

Как върви предизборната ви кампания? Обикаляте много из страната, срещате се с хора. Какво виждате?
Виждам много силен гняв. Гняв срещу безобразията на последното правителство, гняв срещу целия абсурд на 22-годишния преход. Виждам, че хората имат много силно желание да накажат виновниците за прехода. Надига се един силен бунт на жертвите на прехода срещу виновниците. Мисля, че успяваме в хода на кампанията да убедим хората, които искат да накажат виновните за прехода да го направят като махнат Конституцията на прехода и я заменят с нова, която позволява реален контрол на гражданите на властта.
Ключов елемент е възможността гражданите да свалят от длъжност всеки, когото са избрали - общински съветник, кмет, президент, народни представители - гражданите да могат да го свалят с гласуване, както са го избрали, за да се премахне това усещане за безнаказаност на властта, което ражда корупцията, от която произтича масовата бедност.

Какви са нагласите на хората? Очаквате ли висока избирателна активност?
Да, мисля, че избирателната активност ще бъде висока, защото има три много силни провокации. Едната е провокацията на мизерията. Днес огромната част от българите живеят по-зле, отколкото преди две години и за съжаление по-зле отколкото преди 22 години.
Втората провокация е провокацията на самозабравилия се лидер на една уж политическа партия, а всъщност групировка - Бойко Борисов, който за всичко казва: „Аз", взема всички решения самостоятелно и сега лично и персонално ще бъде наказан чрез вота срещу неговото поставено лице Росен Плевнелиев.
Третото, което мисля, че е силна провокация е да не се допусне с ниска избирателна активност купените от Цветанов гласове да се окажат решаващи.

С какви надежди хората свързват вашата кандидатура?
Харесва ми думата надежди, дано да я свързват с надежди. Аз мисля, че я свързват с кауза, която носи надежда. Това е каузата на новата Конституция, която да преучреди държавата. Държавата ни се нуждае от рестарт. Не става чрез реформи, не става само със смяната на един или друг политик или дори на една или друга партия.
Видяхме го ясно. ГЕРБ е на практика изцяло нова партия. От 116 депутати, 115 са нови. Само Лъчезар Иванов е бил депутат в предишния парламент и той показа модела на поведение на ГЕРБ - всичко старо, лошо е добре научено и към него се добавиха нови практики, освен корупционните инерции, които бяха продължени с пълна сила от ГЕРБ.
И за това не е достатъчно да сменим хората във властта, не е достатъчно да сменим месията. Трябва да сменим модела на властта. Трябва да намалим Народното събрание от 240 депутати най-много на 100. Трябва да намалим цялата държавна администрация наполовина. Трябва да премахнем областните администрации. Трябва да премахнем възможността за политическа намеса в съдебната система, всички парламентарни квоти в съдебната система.
И за да има реален граждански контрол на тази толкова важна трета власт - съдебната, трябва окръжният прокурор и председателят на окръжния съд да се избират пряко от народа. Ако окръжният прокурор на Пловдив се избираше пряко от гражданите, Цар Киро щеше отдавна да бъде в затвора. Ако окръжният прокурор на Варна се избираше пряко от гражданите, варненският Цар Киро - Кирил Йорданов, когото ГЕРБ вместо да преследва, издига за нов мандат, също щеше отдавна да е свален от поста и най-вероятно осъден, както бяха осъдени по наша инициатива кметът на Ямбол, кметът на Сливен, кметът на Хасково - триъгълникът над правосъдието на фараонската местна власт.
Понеже ги споменах, има още нещо, което е изключително важно да се запише в новата Конституция - че никой не може да бъде избиран на една длъжност повече от два мандата. Повече от два мандата предполага фараонско окопаване във властта.
Не знам дали знаете впрочем, че най-недосегаемите хора в България са общинските съветници. 4 години никой не може да ги пипне. В парламента дори, ако се разтури мнозинството, ако падне кабинетът, парламентът си отива и има нови избори. Общинският съвет няма начин да бъде съборен 4 години.

Какво е категоричното ви мнение за президентските правомощия?
Категоричното ми мнение е много категорично. За разлика от всички други кандидат-президенти, които хитруват и твърдят, че не искат повече правомощия, а някои обясняват и че президентът нямал достатъчно правомощия, което не е вярно, аз твърдя, че правомощията на президента трябва да бъдат увеличени. България трябва да се доближи до френския модел република, в която президент се избира пряко и има реално участие във властта.
Защото и днес чрез прекия избор президентът е единственият централен държавен орган, който има пълна представителна власт, неоползотворена, насочена към задкулисна политика вместо към открито и ефективно осъществяване на действия в полза на избирателите, на гражданите.
Президентът трябва да може да насрочва референдуми по всички важни въпроси и чрез референдум да може да сваля правителството и да разпуска парламента. Когато има правителство като днешното - некомпетентно, корумпирано, вредно за държавата, антидемократично, президентът да може да насрочи референдум и да поиска от гражданите да преценят трябва ли това правителство да си отиде или не.
Той трябва да има право на законодателна инициатива, а не както е сега - да може да внася само закон за изменение на Конституцията, което аз предвиждам да направя, ако бъда избран за президент, но и по всички други въпроси да може да внася законопроекти. За другите закони - когато наложи вето върху тях повторно, то да не може да бъде преодоляно.
По отношение на съдебната система правомощията на президента трябва да бъдат увеличени. Трябва гражданите да знаят, че го избират, за да може той да съдейства и въздейства на тримата ръководители в съдебната система. Днес той ги назначава, след което няма никакъв контрол над тях, както впрочем никой друг няма контрол върху тях, а той трябва да може да иска от тях отчет, реално да поема ангажименти, свързани с прозрачността и ефективността на правосъдието и ако трябва да може да ги сваля и да назначава други.
Президентът трябва да има възможност във външната политика да осъществява по-активни действия, да бъде реален осъществител, реален носител на външната политика, защото първо е избран пряко от гражданите и второ - защото той олицетворява суверенитета на държавата. А един от най-големите проблеми на България днес като държава член на ЕС, е опазването и осмислянето на суверенитета.

Можете ли да характеризирате накратко всеки един от опонентите си за поста държавен глава?
Не е добър вкус да се занимава човек да характеризира опонентите си персонално. Партия РЗС, на която съм кандидат, в българския политически живот днес има един основен опонент и това е опонентът на българските граждани. Това е представителят на безчинството на днешната власт Росен Плевнелиев.
Това е човек, който изглежда симпатичен, дори на моменти създава предположение за висок интелект, но в същото време става дума за една много тежка безпомощност по отношение на представата за това как трябва да изглежда държавата и още повече как трябва да се управлява и което е по-страшно - човек с много тежки зависимости.
Важно е българските граждани да знаят, че Борисов неслучайно избра именно него не просто, защото ще бъде много послушен, а защото е много зависим човек. В неговото минало има нещо, което бих го определил със заглавието на една много хубава книга на Виктор Пасков - „Германия - мръсна приказка".
Неговите фирми имат тежки досиета, свързани с осигурителни данъчни престъпления. Той не си е плащал данъците в България и като физическо лице и няма моралното право да бъде президент, защото чрез тези зависимости Борисов ще го държи под контрол, за да може чрез него през 2012 г. да бъдат назначени удобни за днешното правителство нов главен прокурор и нов председател на ВКС, за да се гарантира, че съдебната система няма да преследва министър-председателя, абсурдния му и опасен за държавата вътрешен министър и другите министри след свалянето им от власт, което е неизбежно през следващата година.

Според социологическите проучвания, вие не сте сред кандидатите с най-висок рейтинг. Как гледате на тези прогнози?
Гледам със снизходителна усмивка и с надеждата, че на тези избори ще има някакво „аутодафе" сред социолозите, защото аз гарантирам, че поне две трети от социологическите агенции дават на РЗС резултати, които са в пъти по-ниски от истинските.
Припомням, че само преди година се проведоха частични избори в Габрово. Тогава социолозите не брояха РЗС, а ние бяхме трета сила с 11%. Трета сила бяхме на частичните избори и в София, когато г-жа Фандъкова стана кмет, за малко, надявам се.
Освен това вие разбрахте, но не знам дали гражданите разбраха, че в официална информация на сайта на Сметната палата се казва, че Цветанов като председател на щаба на ГЕРБ е сключил договори с 36 социологически и ПР агенции, включително всички тези, които отреждат на РЗС резултат по-малък от този, който имаме във всеки областен град.
Категорично твърдя, че в страната има много голям скрит вот и много силен, мощен протестен вот и че резултатите на изборите ще бъдат много голяма изненада не само заради добрия резултат на РЗС, но и заради крайния резултат. Ако не се получат някакви изключително тежки злоупотреби, което при висока избирателна активност няма да е възможно, аз ви гарантирам, че Плевнелиев няма да бъде президент.

Ако все пак не успеете да отидете на балотаж, какво ще посъветвате избирателите си - кого да подкрепят?
Избирателите не са собственост нито на кандидатите, нито на партиите. Ние не сме ДПС, което търгува със своите избиратели, а в останалото време ги държи в тежка бедност, за да са зависими и продаваеми. Ние не правим това, което правят те - да насочват своите избиратели - тайно да гласуват за синия кандидат, за да могат на втори тур да гласуват за този, който е отишъл на балотаж. Нашата категорична позиция е, че новият президент на България трябва да предизвика прекратяване на мандата на това правителство, избори за Велико народно събрание и приемане на нова Конституция. И това ще бъде нашата категорична позиция и на втори тур. А ако голямата част от гражданите са разбрали, че това е спасителната кауза за България и са ме подкрепили, на втори тур аз ще поема два изключително конкретни ангажимента за първите три месеца от мандата.

Според вас вотът на тези избори отрицателен ли ще бъде, т.е. хората ще гласуват против нещо, или най-после ще успеят да разпознаят подходящия кандидат?
Това не са различни неща. Да гласуваш против безобразието е позитивно гласуване. Да гласуваш с гнева си срещу безчинствата на властта в тези 22 години означава, че си разбрал на какво се дължат те и искаш промяна. И аз съм убеден, че всички тези, които искат днешната власт - престъпна и изключително вредна за живота на хората, за доходите им и за самочувствието им, да бъде пометена, ще гласуват за мен като кандидат на протестния вот.
И също така съм сигурен, че те много добре разбират, че уволнението на Бойко Борисов е необходимо, не просто, за да спасим България, а за да можем да приемем нова Конституция, чрез която да я преучредим, да направим невъзможни повече крадливи и безпомощни правителства като тези, които ни управляваха през последните 22 години.

Вече се чуха констатации и коментари за лошия Изборен кодекс, за купуване на гласове и членове на цели избирателни комисии. Какъв е вашият коментар? Ще се отрази ли това по някакъв начин на резултатите от вота?
Изборният кодекс не е просто лош. Той е тежко изражение на юридическата обърканост на г-жа Искра Фидосова и на желанието й чрез законови инструменти да осигури технически предимства на ГЕРБ. Е, няма как да стане това. Въпреки че вече текат процеси на купуване на гласове и на купуване на членове на секционни избирателни комисии в цялата страна, осъществявани от Цветанов в рамките на неговото турне из страната, защото той обикаля като цветарка из страната и ходи по концерти да се кълчат с онзи дето „Нашата полиция ни пази" и в останалото време, когато са в съответния град притискат администрацията и организират купуването на гласове.
Твърдя го категорично - чудовищно купуване на гласове осъществява ГЕРБ в момента. Дори пуделът на властта Волен Сидеров се принуди да признае, че ГЕРБ похарчват в тази кампания 50 млн. лв. и освен че тапицираха цялата страна с афиши, купуват гласове по начин, който не се е случвал никога до сега. Неслучайно и ЕС и ОССЕ изпратиха големи мисии с наблюдатели в България. Отново казвам - ако гневът на българите и чувството им за дълг пред историята се прояви в изборния ден чрез висока избирателна активност и Цветанов, и всичките му безчинства ще останат без съществени последици и ще бъдат пометени от силата на гражданския вот.

Вчера РЗС организира поредния мащабен протест. Това ли е начинът хората да ви чуят? Има ли резултат от такива манифестации? Можете ли да привлечете повече съмишленици по този начин?
Не мога да си представя в друга демократична държава, в която сериозна медия би задала въпроса „Има ли смисъл от протести и митинги?". Франция не може да съществува, ако поне един път седмично няма голям протестен митинг, независимо дали протестират учениците или производители на хляб. Ключов инструмент на демокрацията е да можеш смело и свободно да изразиш мнението си. Ние сме принудени много силно да изкрещим своето намерение, както вчера незабавно да поискаме оставката на Цветан Цветанов, за да могат да го чуят колкото се може повече граждани, защото в България днес има невиждана диктатура над медиите, невиждана цензура, довела до там, че днес в българското общество публичната информация чрез официалните канали е по-малка отколкото преди 15 или 20 години.
В същото време чрез този тип мощни политически митинги като окупацията на МВР, когато можехме да превземем министерството, можехме да влезем в кабинета на министъра и да обявим, че сме направили преврат, защото нито имаше кой да ни спре, нито имаше воля у полицаите, които бяха изпратени някъде към 15-тата минута, да се противопоставят на гражданите.

Всяка седмица от РЗС представяте „поредната порция разкрития" срещу властта. Очаквате ли компромати и срещу вас?
Това, което правим, добре го нарекохте разкрития. Защото разликата между разкритията и компроматите е огромна. Компромат беше фалшивата партийна членска книжка на Стефан Софиянски. Това, което ние вадим, са документи.

Преди няколко дни казахте, че ако бъде приета нова Конституция, през 2013 г. може да има шоково увеличение на доходите на хората. Как точно виждате това да се случи?
Механизмът е много прост и той е продължение, или по-скоро отговор, на зловещото уравнение на 22-годишния преход. През тези 22 години българският народ претърпя най-тежката социална и демографска криза в историята си. Никога не сме били по-бързо изчезващ народ и днес вече официално най-бързо изчезващата нация в света и никога толкова много, голям процент от българите - 72% според едно проучване, не са определяли положението си като отчайващо.
Това се дължи на простото уравнение: безконтролна политическа власт плюс нарастваща корупция е равно на бедност, плюс нарастваща криза в образованието, все по-съсипано здравеопазване и т.н.
За да се промени този процес, за да му се сложи край, трябва да започнем от началото на уравнението. Да ликвидираме безконтролността на политическата класа. Чрез новата Конституция ние може да гарантираме, че ще бъде ликвидирана едрата, голямата корупция и тежките злоупотреби на правителството и кръговете около него с пари от държавния бюджет, от които държавата ни през 2010 г. е загубила около 5 млрд. лв.
Само за една година чрез ликвидиране на тежката корупция, свързана с митническите измами, ДДС измамите, големите държавни поръчки, можем да осигурим на държавния бюджет няколко милиарда лева повече, което позволява шоково повишаване на доходите на гражданите, на най-бедната част от гражданите - на пенсионерите над 70-годишна възраст, на майките с две и повече деца, на инвалидите и на трайно безработните. И това не е просто популизъм, а начин да бъде подкрепена икономиката. Това е антикризисна мярка защото, ако 2 млрд. лв. бъдат предоставени на 2 млн. души по 1000 лв. на всеки, тези 2 млрд. лв. в рамките на няколко седмици ще се върнат обратно в икономиката, но вече ще са минали през магазините, през производителите, през доставчиците, ще са завъртяли колелото на икономиката, ще са позволили да се намали междуфирмената задлъжнялост, която е над 200 млрд. лв. и държавата е най-големият длъжник.

Оказа се, все пак, че единствено с ГЕРБ сте единомишленици за почивката на парламента по време на изборите. Как стана така, че позициите ви по този въпрос се доближиха?
Това е доста произволен прочит. Нашата категорична позиция беше, че парламентът не трябва да заседава изобщо по време на изборите и че парламентът не трябва да бъде постоянно действащ орган. Защото той всъщност е само действащ постоянно извор на корупция и постоянно действащо котило за договорки, пазарлъци и сключване на различни корупционни схеми.
В новата Конституция ние искаме да бъдат променени правилата за парламентарен контрол, да се предвиди, че може да се гласува вот на недоверие на отделен министър, а не само на цялото правителство. И ако това беше направено, България отдавна щеше да се е отървала от унижението Цветанов и от мъката на финансовия министър Дянков, например.
Трябва програмата на правителството в началото на мандата да се приема със закон, неизпълнението на който е основание за оставка на правителството. Това правителство не само, че изобщо нямаше програма в началото, ами когато разбра, защото не знаеше, че предстои криза, се обърна към синдикатите и работодателите - тях помоли да му напишат антикризисната програма.

Не бяхте поканен за участие в нито един от големите предизборни дебати. Какъв е вашият коментар? Смятате ли, че с подобни дебати можете да спечелите привърженици за една или друга кауза?
Няма никакво съмнение, че дебатите са изключително важни за демокрацията и за информирания избор. Вчера участвах в дебат, организиран от синдикатите, заедно с г-н Калфин и г-н Румен Христов. Мисля, че много добре разбраха над 500 представители на синдикатите от цялата страна, че единственият начин България да бъде спасена от мизерията и от настъпващия „демократичен фашизъм" - позволявам си да използвам този израз, е чрез нова Конституция, която да ликвидира предпоставките за корупция.
В т.нар. големи дебати обаче няма как да ме поканят. Няма как, нали си представяте, че е невъзможно да се изправи срещу мен Росен Плевнелиев и да издържи повече от 3 минути на въпросите, които ще му задам, или на ясните идеи за управлението на държавата, които нашите екипи разработват и популяризират отдавна. Това би бил сблъсък между академичната идея за бъдещето на държавата и диогенската усмивка на гузния политик, или той държи да не е политик - още по-лошо.
Няма как да влезем в дебат с много удобно представяната като успешен кандидат г-жа Кунева, защото тя не може да отговори на нито един от въпросите ми за тежките загуби в европреговорите и в рамките на своята иначе уж активна кампания не разви нито една идея за бъдещето на държавата.
Колкото до г-н Калфин, аз мисля, че той не бяга от дебат, но участвайки в дебатите той бяга от големите въпроси както за това какво направи неговата партия и неговото правителство в тези 20 години, така и за това какво може да направи за напред. И за това няма да видите голям дебат до края.
Няма да видите нито сблъсък на идеи, нито сблъсък на характери и воли, защото упорито се налага усещането за една безволева и предварително предрешена кампания. И винаги, когато управляващото мнозинство или партия внушават, че една кампания е предрешена, тя завършва с тежка изненада за тях.