Първият омбудсман на Армения, Лариса Алавердян, пред Георги Коларов в интервю за news.bg

Как оценявате ролята на държавите от НАТО и ЕС в ескалацията на напрежението между Москва и Анкара? И какви са перспективите на диалога на Ереван с Брюксел и Вашингтон?
Държа да подчертая, че съм проевропейски ориентирана и се чувствам срастнала с европейската култура. Европейците обаче трябва да знаят, че тяхната цивилизация е такава, каквато е, защото органично е вплела арменските исторически достижения, също както и руските. И европейците не могат да си позволят да подценяват и игнорират източните християнски държави, които са преден пост в „сблъсъка на цивилизациите” (по Сеймюъл Хънтингтън). Затова не одобрявам различните сигнали, които идват от различните евро-атлантически столици. Реакцията на САЩ, НАТО и ЕС в случая беше противоречива: първо заявиха, че самолетът е свален над сирийска територия, а после, че са солидарни с Република Турция в защитата на неприкосновеността на нейните граници и конкретно, на въздушното и пространство, което руският самолет, според тях, не е нарушил. И в САЩ, и в ЕС трябва да разберат, че всички ние водим война за оцеляване на цивилизацията срещу варварството. И Русия и Армения са на преден план и дават жертви, и за тяхното спасение.

Имаше ли все пак електро-майдан в центъра на Ереван в края на юни т.г.? И Вие, като първи омбудсман на Република Армения, какви нарушения на правата на човека видяхте на протеста?
Не! В Ереван имаше еднозначно озвучен социален протест. Озвучи го протестната публика. Какво го отличаваше от политическия? Демонстрантите не искаха да сменят чиновниците, министрите, правителството. Затова, този протест не беше политически. Хората на улиците в центъра страстно защитаваха социалния характер на протеста. Искаха само отмяна на решението за повишаване на тарифите, после приемане на решение за тяхното понижаване и, разбира се, за наказание на полицаите, упражнили прекомерно насилие над демонстрантите. Става дума за наказателна отговорност, защото полицията превиши своите законни пълномощия, и то предимно срещу млади хора – момчета и момичета. Това са нашите деца – нали и самите полицаи имат деца!

Как все пак този социален протест се отрази на отношенията между Ереван и Москва? Възникна ли някакво сериозно напрежение, което изчезва едва сега, на фона на ескалацията на военното противопоставяне с Република Турция?
Проблемът е, че руските СМИ по неадекватен начин реагираха на развитието на ситуацията. Те повече слушаха странични лица. Тук, в Армения, има разбира се, прозападни групи, обаче има и много силни групи, призоваващи за дружба с Русия. Съотношението на силите сега се променя рязко в полза на последните, на основата на традиционните антитурски нагласи сред арменските граждани, в мнозинството си – потомци на бежанци от Османската Империя, оцелели от Геноцида преди повече от 100 години. Република Армения се оказва на първа бойна линия в противопоставянето с Република Турция и трябва да извлече максимални финансово-икономически и военно-политически изгоди от възникналата ситуация. Преди всичко, да се изисква максимална руска военна и политическа подкрепа за международното признаване на втората арменска държава – Нагорно-Карабахската Република и за париране на продължаващата военна агрессия на най-близкия турски съюзник – Република Азербайджан. Още повече,че и турският министър-председател Ахмед Давутоглу, и външният министър Мевлюд Чавушоглу заявиха един след друг в Баку, че „Турция ще приложи всички усилия за отвоюване на окупираните азербайджански територии”. Това вече е пряка военна заплаха за двете арменски държави. И тук военният съюз с Руската Федерация играе ключова роля в защитата на нашата национална и социална сигурност.

Как ще се отрази на отношенията между София и Ереван инцидентът на летище София, където двама арменски бизнесмени, без да искат, устроиха проверка на системата за сигурност и провокираха отмяната на голямо количество полети? В резултат, министър-председателят Бойко Борисов иска оставките на всички виновници за неоснователно вдигнатата паника. Вашият колега – социологът и приятел на нашия сайт Агарон Адибекян вече го призова да им прости…
Първо, трябва да се изяснят всички подробности около инцидента, да се назначи експертиза и едва тогава да се правят изводи, да се искат оставки и да се налагат наказания. И ако се стигне до такива, те трябва да се отнасят изключително до преките виновници за случилото се, които без никакви основания са заподозрели двама наши сънародници в тероризъм. В никакъв случай висшестоящите началници не трябва да носят отговорност за случилото се, защото това ще хвърли сянка върху нашите отношения, които винаги са били приятелски и партньорски. Ясно е кой ще спечели от това – нашият общ враг, разположен териториално между нас. Освен това, дори да се окаже, че заподозрените по някакъв начин са били свързани с ИДИЛ, не е нужно да се споменава, нито националноста, нито гражданството им. Всичко останало са черни ПР-технологии, които могат (и може би целят) да развалят приятелството между българите и арменците. Нали никой не обвинява Германия, Франция, Великобритания, Полша и т. н. за това, че техни граждани (не само имигранти от Близкия Изток и Северна Африка и техни потомци, но и коренни жители) се оказват замесени в терористични актове, организирани от ИДИЛ и „Ал Кайда”. Нито едно правителство не може да носи отговорност за действията на всички свои граждани. А в случая няма и за какво.