Австрийският консерватор и евродепутат Евалд Щадлер пред news.bg

Г-н Щадлер, с Вас се срещаме къде ли не по света: запозна ни в дома си във Виена нашият общ приятел Петер Бахмайер, впоследствие бяхме заедно наблюдатели на президентските избори в Нагорно-Карабахската Арменска Република - Арцах, през месец март Вие ръководихте групата международни наблюдатели на референдума в Крим, и ето ни сега отново във Виена! От какво е продиктуван Вашият интерес към постсъветското пространство, имайки предвид, че в никакъв случай не симпатизирате на комунистите?
Провокира ме основната грешка на политиката на Брюксел: провокирането на антируски настроения сред гражданите на обединена Европа. Сега за тази цел се използва украинската криза. Украйна е инструмент на Запада в борбата против Русия!
Украинците специално ги настройват срещу Москва, за да прикрият истинския виновник за тяхното отчайващо положение: така наречената „тройка" - Европейският Съюз, Европейската Банка, Международният Валутен Фонд. Точно те са, които ограбиха украинския народ и държава!

В какво конкретно обвинявате западните политици и дипломати по отношение на Украйна?
Външните министри на САЩ, ФРГ, Франция, Полша бяха на Майдана и настройваха хората да се бунтуват срещу правителството и да се бият с „Беркут". В същото време, в Полша бяха събрани в тренировъчен лагер снайперистите, които стреляха в двете посоки от покривите на Крещатик, за да увеличават планомерно напрежението. Явно е, че си изпълниха задачата.

Кой точно Ви покани да наблюдавате референдума в Крим и изборите в Арцах?
В Белгия има такава организация, ръководена от комуниста Люк Мишел. Тя се занимава с наблюдение на избори в държави, непризнати от западните политици. Самият Люк Мишел ме покани в качеството ми на компетентен наблюдател, въпреки идеологическите ни различия.

Каква е Вашата прогноза за развитието на украинската криза?
Именно в качеството ми на компетентен наблюдател правя прогнозата, че ако властите в Киев веднага не организират референдум за федерализацията, ще загубят не само Изтока и Юга, но и цялата си държава - тя ще се разпадне.
За съжаление, последните събития потвърждават верността на тази моя прогноза. И това го разбира цял свят, с изключение на управляващите в Киев. Те като че ли специално провокират руската военна намеса!

На кого според Вас е изгодно изострянето на украинската криза?
Разбира се, че преди всичко на САЩ! Там много се уплашиха от разкритията на Сноуден, които можеха да им преобърнат държавата с главата надолу и да доведат до световна изолация на Вашингтон. Затова, създадоха украинската криза, за да отвлекат вниманието.

Продължавате ли да поддържате контакти с ръководителите в Степанакерт?
Да, разбира се! Президентът Бако Саакян по Коледа беше в Страсбург и там се видяхме. Тогава се и разбрахме аз да организирам австро-арменското дружество за приятелство.