От седмица вече може да се каже, че страната ни на практика се е устремила към червената зона по разпространение на коронавирус. Призите за ваксинация се увеличават, макар и да не може да се направи точна оценка доколко те имат някакъв ефект върху доста твърдата антиваксърска нагласа сред българите. Към този призив се присъединява и зам.-министър д-р Александър Златанов, с когото news.bg разговаря.

Д-р Златанов, в четвърта вълна сме на практика. Готова ли е здравната система?

Ситуацията е изключително динамична, още повече с оглед на факта, че доминиращ при секвенираните проби се оказва делта вариантът на коронавируса, за който знаем, че се разпространява изключително бързо. За да има предвидимост как се процедира изготвихме Национален план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2, в който е ясно и подробно разписано какво се случва при следваща вълна на COVID-19. Една от основните цели на плана е именно да бъде приведена в готовност здравната система за работа в условията на следваща вълна. В Плана е описана организацията (кога, какви и колко легла разкриват отделните болници), която лечебните заведения следва да създадат за хоспитализация на пациенти с коронавирусна инфекция при съответните показатели (пр. брой новорегистрирани случаи за 14 дни, случаи за болнично лечение на ден (20%) и т.н.). Друга много важна стъпка за справяне с нова вълна беше и разработването на единен протокол за диагностика и лечение при COVID-19. Документът вече е утвърден и е публично достъпен. Така че смятам, че сега сме много по-подготвени, отколкото при предишните вълни от COVID-19.

Какви мерки ще бъдат предприети при влошаване на епидемичната обстановка?

Мерките, които ще бъдат предприети са посочени в Националния план - казано е, ако например сме в зелената зона по разпространение на коронавирусната инфекция, какви правила действат по отношение работата на различните сектори, ако преминем в следващата цветова зона - кое как се затяга, например капацитет на театри, кина и т.н., и така, стигайки до червената зона, където ограниченията стават по-сериозни. С Плана гарантираме прозрачност и предвидимост, за да знаят хората и бизнесът какво се случва и как се взимат решенията. Искам още веднъж да кажа, че е от изключителна важност да спазваме въведените мерки за физическа дистанция, учестена дезинфекция и носене на предпазна маска за лице, за да ограничим разпространението на инфекцията. Апелирам и гражданите, които още не са се ваксинирали, да го направят, докато се намираме в "зелената зона". Това е начинът да се предпазят и да избегнат бъдещи усложнения при заразяване с COVID-19, в т.ч. и хоспитализация.

Как върви ваксинационният процес у нас?

За съжаление в началото на лятото имаше затихване на интереса на хората към ваксините. Сега вече отчитаме ръст във ваксинационния процес. Създали сме всички необходими условия, така че всеки желаещ да може да получи ваксина срещу COVID-19, когато и където си избере. Имаме и достатъчно налични ваксини от четирите одобрени препарата. Мобилни екипи поставят ваксини в труднодостъпни и отдалечени места, както и на трудноподвижни хора. Трябва само да направим уточнението, че ваксинацията у нас е доброволна и по желание. Вече имаме повече от 1 млн. души, които са напълно ваксинирани. Бих искал да призова вашите читатели, които все още се колебаят дали да се ваксинират, да го направят, защото засега това е единственият начин да предпазят себе си и своите близки.

анкета

Ще се ваксинирате ли с нарастването на случаите?

Виж резултати

Да, сега вече да 5.7%

Отдавна съм се ваксинирал 52.3%

Може и да побързам, но чакам есента 3.5%

За какво? Така или иначе ще ни затворят 7.9%

Само когато стане задължително 12.2%

Аз съм антиваксър 18.3%

Как ще започне учебната година предвид пандемията?

Все още е рано да правим прогноза присъствено или неприсъствено ще бъде началото на учебната година. Желанието на всички е учениците да бъдат в класните стаи възможно най-дълго и да учат присъствено. Колегите в МОН подготвят насоки за обучение в условията на пандемия, като в документа се разработват различни варианти за реакция - локална или национална, в зависимост от епидемичната ситуация. Очакваме проект на тези насоки да бъде изпратен в Министерството на здравеопазването за съгласуване. Тогава ще можем да говорим по-подробно.

Спешните медици недоволстват относно новата методика за допълнителните средства, които им се плащат заради COVID-19?

Получи се някакво неразбиране и от там дойде известно напрежение. Министерството на здравеопазването цели справедливо заплащане на допълнителните възнаграждения за работещите в ЦСМП. Допълнителните 1000 лева, както са по-популярни в обществото, се заплащат за месеците, през които в страната е обявена извънредна епидемична обстановка. Допълнителните средства се изплащат в допълнение на основното трудово възнаграждение на съответния служител. Право на допълнителни възнаграждения имат служители на ЦСМП, медицински и немедицински персонал, които през месеца са имали пряк досег до пациент с доказан COVID-19. Ако конкретен служител на ЦСМП - медицинско или немедицинско лице, през определен месец не е имал досег до доказан с COVID-19 пациент, то той не попада за съответния месец в разпределението на средства за допълнително възнаграждение. Размерът на възнаграждението не зависи от часовете, през които лицето е осъществявало спешна помощ на пациент с COVID-19, а от всички отработени часове през месеца. Новата методика позволява дори даден служител да получи над 1000 лева допълнително за работа при неблагоприятни условия. Нека да уточним, че методиката обхваща допълнително заплащане, а не основното възнаграждение.