Необходим ли е все още заем на Национална компания „Железопътна инфраструктура" от Световната банка за закупуване на нова техника, както и за текущото състояние на ЖП пътищата у нас разговаряме със зам.-генералния директор на инфраструктурния оператор инж. Златин Крумов.

Г-н Крумов, кои ЖП участъци се ремонтират към днешна дата и на какъв етап са?
Основно това са отсечки по четвърта ЖП линия - Самоводене - Велико Търново, Радунци - Дъбово и Велико Търново - Дебелец. Това са участъци, за които са наети външни изпълнители, като ние с нашата техника се стараем да подобряваме състоянието и да поддържаме железния път. Ремонтират се още отсечките Хитрино - Висока поляна, Долни Раковец - Гълъбник и Дряново - Царева Ливада.
В средата на годината приключихме възстановяването на трасето в Искърското дефиле между Зверино и гара Елисейна.
В процес сме на сключване на договори и стартиране на няколко преходни обекта за механизирано подновяване на ЖП път и стрелки, които най-вероятно ще стартират през настоящата година. Основната част от ремонтните дейности обаче ще продължи до средата на следващата година.
Надявам се през следващата година да имаме подписано рамково споразумение за ремонт и рехабилитация на релсовите пътища, като по този начин ще можем да стартираме и някои по-мащабни проекти.
Рамковото споразумение цели на 100% да обхване почти всички дейности, които се изпълняват по капиталовата ни програма. То ще има обект за ЖП пътя и съоръженията, системите на сигнализация и телекомуникация, системите на поделението за електроразпределение и компанията за сградния фонд, като за всяка от дейностите има отделна позиция, по която могат да се подават оферти от фирмите съгласно разпоредбите на ЗОП.

По всички позиции ли има кандидати за това рамково споразумение?
На този етап са подадени 23 оферти, като до края на месеца се очаква да бъдат отворени техните оферти. Те са по всички позиции и са от участници, които имат потенциал и ресурс за да изпълнят поръчките, които ще им възлагаме.

Каква част от капиталовия трансфер от централния бюджет се използва за ремонт на ЖП участъци?
Бих казал 100%. Тази година ремонтираме изброените по-горе участъци. Доста средства се използват и за модернизиране на 35 автоматични прелезни устройства. Тази модернизация е много важна за нас, защото ще гарантира сигурност и безопасност при преминаване през ЖП прелезите, защото ще сведе участието на човешкия фактор до минимум.
Очакваме окончателното въвеждане в експлоатация на новите прелези да бъде през месец май следващата година.

Рехабилитация на кои ЖП участъци предвиждате за 2013 година?
Имаме методика, по която оценяваме риска и състоянието на всяка железопътна отсечка и се стараем средствата да бъдат изразходвани там, където има най-голяма необходимост от това, а и по линиите, за които не е осигурено европейско финансиране. Такива за следващата година са Илиянци - Курило, Курило - Реброво, Карнобат - Синдел и София - Владая.

Каква е готовността на НКЖИ да посрещне зимния сезон?
От миналия месец имаме изготвен и одобрен план от генералния директор на НКЖИ. В тази връзка във всички експлоатационни поделения се доставят необходимите материали и оборудване, за да не ни изненада зимата и да не допуснем изменение в графика на движение на влаковете.

Измина доста време от обявяването на плановете за заема от Световната банка. Има ли необходимост все още от този заем?
Такава необходимост съществува, тъй като специализираните машини, с които разполагаме е остаряла, а новите машини струват скъпо. С изграждането на новите отсечки по ОП Транспорт, които позволяват скорости до 200 км/ч на нас ни трябва нова и модерна механизация.
И без да получим заем, ние вече сме стартирали обществени поръчки за три нови машини. Едната е пътно-измерителна лаборатория, която да ни дава оценка за състоянието на железния път при натоварванията получени при преминаване на влакови композиции през ЖП пътя и стрелките. Тя ще ни даде представа за това къде има проблеми и ние да можем да насочим усилията си в тази посока.
Планираме да закупим и линейна, и стрелкова, и подбивни машини. Общата стойност на тези жп машини ще бъде около 30 млн. лв., които ще бъдат разплатени със собствени средства.

Това значи ли, че на този етап вие купувате с ваши средства техника, която трябваше да се закупи със заем от Световната банка?
Да, нещата с този заем все още не са ясни и ние планираме да се разплатим по посочените по-горе обществени поръчки с част от постъпленията за инфраструктурни такси.
Важно е да се подчертае, че изработването на такава машина трае между 18 и 14 месеца и за това ние имаме желание да сме стартирали тези процедури и водим преговори с най-добрите световни производители.

Бяхте на изложението Inno Trans, на което бяха представени технологичните новости в ЖП транспорта. Какви са вашите впечатления?
Там човек вижда много, много хубави неща, които са свързани с железниците. Нашата компания съвместно с БДЖ представихме едно устройство за качване и слизане на пътници с намалена подвижност. Разработката предизвика интерес от страна на посетителите, който изненада дори и нас.
Освен това имаше и щандове на български фирми, които опитват да са конкурентоспособни на големите фирми в бранша, показвайки „малки" на пръв поглед, но работещи идеи.

Как върви тръжната процедура за Централна гара?
Приветствам факта, че след толкова време ще можем да започнем ремонта на Централна гара София. Това е една огромна инвестиция, която ние няколко пъти сме се опитвали да направим и да подобрим състоянието на гарата, но заради липсата на средства това не се случваше.
Сега имаме финансиране и процедурата е в ход.
Над 100 компании закупиха документация, като все още нито една от тях (към 11 октомври - бел. ред.) не е подала оферта. Традиционно очакваме това да се случи в последните дни и часове преди края на срока.