Председателят на Общинския Съвет във варненската Община Аврен Марин Черкезов пред news.bg.

Според Вас, целесъобразно ли е строителството на Южен Поток"?
Да, абсолютно! Изхождайки от интересите и на държавата, и на общината. Напълно ясно е, че с този газопровод държавата си решава много от главните проблеми: създават се работни места, укрепва системата за национална сигурност, икономиката става реална, а не виртуална.
Например в химическата промишленост производството на торове е невъзможно без газ. Заради това е затворен „Химко" - Враца. И понеже не работи, се налага да купуваме торове от „Монсанто" и „Агридженто" (те произвеждат химически препарати, без които няма производство). Това е мултиплицираният ефект от прокарването на тръбата - осигурява работа за цялото селско стопанство и хранително-вкусовата промишленост.
За Община Аврен се отварят още работни места, до междинната станция край Казашка Река.
Геополитическото значение на проекта също е първостепенно - така укрепваме връзките с Руската Федерация, чиито граждани продължават масово да се заселват на територията на общината и още повече да почиват в СОК „Камчия".

Кой създаде най-големите пречки за реализацията на проекта?
Разбира се, че правителството на Пламен Орешарски, под натиск отвън - той направи изявлението за спирането на проекта, в присъствието на бившия кандидат-президент на САЩ Джон Маккейн и други двама сенатори-републиканци. Това изявление предизвика негативни коментари и в общината, и в областта и аз открито заявих, че Община Аврен не зависи от бившия премиер Пламен Орешарски и от нито един български премиер и не може и няма да спре обслужването на „Южен Поток".
Аз съм присъствал на почти всички обсъждания във Варна, Приселци, Белослав, Аврен, откъдето минава тръбата. С другите привърженици на проекта активно и ефективно сме защитавали и защитаваме необходимостта от реализация на „Южен Поток".
Опитват се да ни пречат и така наречените „еколози", подтиквани и платени от Реформаторския Блок, а в началото и от ГЕРБ (които после смениха позицията си). Огромното мнозинство от тях не живеят в общината и нямат причини да протестират. Наистина засегнати са само няколко семейства. Останалите са агитка, формирана от антируските политически сили.

Каква политическа конфигурация е нужна след парламентарните избори, за да бъде построен Южен Поток" навреме?
Ако преговорите между Москва и Брюксел се развият позитивно, мисля че каквото и правителство да дойде на власт, то ще построи „Южен Поток", защото именно неговите фирми ще строят обекта. Държавният интерес от пускането на тръбата е еднозначен и многостранен.

С кои подизпълнители на проекта контактувате пряко?
Партньори са ни „Южен Поток - България" и „Южен Поток - Транспорт". Всички документи минават през мене, аз лично ги подписвам. И защитавам интересите на държавата и общината.