Заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова пред News.bg във връзка с казуса по преместването на Центъра по наркомании.

Г-жо Йорданова, наистина ли здравно министерство е помолило освобождаването на първия етаж на Центъра по вирусология, намиращ се на бул. "Столетов 44"?
Ние изпратихме писма до всички наши държавни учреждения, които са притежатели на сграден фонд, с молба да ни посочат - кои са свободните помещения, които не са необходими за тяхното функциониране. В случая изпратихме писмо и до Центъра по вирусология, от който получихме писмо, че поради факта, че лабораториите, в които се извършват изследвания са с особено ниво на сигурност - нищо друго на тази територия не може да функционира.

Притеснителното е друго. Притеснително е като цяло отношението на хората, които преминават през лечението на Метадоновата програма на Държавната психиатрична болница. Моето учудване е от това неразбиране, че хората, които търсят помощ и получават лечение по тези метадонови програми, са нормални граждани и граждани, които не създават нито проблеми, нито извършват някакви криминални деяния в район "Възраждане".

На няколко пъти уточнявахме и обяснявахме и на хората в квартала, и на кмета на район "Възраждане", че хората, които притесняват гражданите, не са част от нашата метадонова програма.

Както аз, вече няколко пъти казах - те за съжаление не са наши пациенти. Ако те бъдат наши пациенти, съответно няма да им се налага да извършват някакви обществени провинения.

Да разбираме ли, че в този сграден фонд - няма да бъде преместен Центъра по наркомании?
Ние адресирахме писмо до кмета Фандъкова, в което помолихме, заедно със Столична община да създаде работна група, която заедно с наши експерти да уточни кое място може да бъде подходящо за Метадоновата програма. Задължително трябва да бъдат отчетени и нуждите на пациентите, които я посещават. На "Пиротска" 117 Метадоновата програма съществува от 1995 г. Това е първото място, което е било обособено от страна на държавата, по отношение на наркозависими лица. Така че е нормално - там вече да има някакъв натрупан негативизъм - поради този исторически факт.

Колко са пациентите, които се възползват от Метадоновата програма в момента?
В София са 1350. Трябва да се отбележи, че в София функционират 10 метадонови програми. Не е една, но за съжаление негативното отношение е само към тази, която на практика носи вина - дори без вина.

Да разбираме, че Центърът по вирусология си остава Център по вирусология?
Нямаме окончателно решение. Никога не сме имали решение по отношение на преместването на Метадоновата програма, където и да е. При положение, че получаваме писмо на 2-ри февруари от Столична община, в което сме уведомени, че от 25-ти септември ще изтече договорът за ползване на сградата на "Пиротска" и той няма да бъде удължен, окончателно, ние сме задължени и това е наше основно задължение по закон, да осигурим място, където нашите пациенти да получават лечение.

Замисляли ли сте се да ползвате друг модел или европейски опит, при който Центърът по наркомании да бъде изнесен в индустриалните зони, например?
Не е възможно. Не е възможно пациентите, които всеки ден трябва да получават лекарствата си и това е едно от условията на програмата - да пътуват в някакъв индустриален център. Те трябва след това да се върнат - там, където живеят или там, където работят. Не става въпрос за постоянно. Вие бъркате тези неща. Метадановата програма трябва да функционира така, че да не нарушава нормалния или социалния начин на живот. Затова подчертавам, че в София функционират още девет метаданови програми.

Къде са те?
Всички те са в централната част на града. Нямаме нито една в покрайнините на Столична община. Затова още веднъж подчертавам, че проблемите, които се създават в квартал "Възраждане", след преместването на Метадоновата програма няма да бъдат решени, защото не касаят нашите пациенти.

Как коментирате подписката, която вече се събра от жителите на "Банишора" и отрицателното становище, с което се ангажира районният кмет инж. Тодор Кръстев за евентуалното преместване на центъра?
Говорих няколко пъти с инж. Тодор Кръстев. Ако и след нашите разговори той продължи да действа в тази насока - това е негов личен избор. Кметът на район "Средец" по негово право може да прави каквото желае. За мен е неразбираемо това негативно отношение като цяло към пациентите. Според мен той се опитва да угоди на хората, които протестират. Ние многократно сме говорили с него и той също разбира, че те не могат да бъдат затворени и по този начин няма да решим проблема със затварянето на Метадоновата програма. Така хората ще ги изгоним на улицата и отново ще повишим криминогенния контингент.

Има и друга версия, че самият метадон се купува, за да се продава?
За целта ние имаме наши правила, които спазваме. Във всяка една област или сектор има злоупотреби, но това не означава, че всички метадонови програми поддържат такава практика. Точно обратното. Метадонът не се купува само от Метадонова програма и не се получава само от Метадонова програма. Има други канали. Той се продава на черния пазар.

Заради такива нарушения ли си отиде доц. Тотева?
Доц. Тотева е пенсионирана. Тя отдавна е в пенсионна възраст.