Неделчо Спасов, зам. главен ревизор по безопасността в НКЖИ, пред news.bg

Г-н Спасов, наскоро транспортният министър заяви, че е възможно НКЖИ да не поддържа новпостроените участъци по ОП Транспор. Възможен ли е такъв развой на събитията и какво означава това за НКЖИ?
Г-н Московски би трябвало да определи всички възможни варианти, включително и да предвиди всички рискове. Най-вероятно думите му са именно в тази посока. Считам, че на този етап няма такава опасност. Наистина проектите вървят много бързо и това, което в момента са довършва ние имаме готовност да поемем поддръжката му. Проведени са необходимите процедури и предстои до средата на лятото да бъдат доставени две нови съвременни машини, които са за поддържане на железния път и съоръженията. Едната от тях е стрелкова, а другата е линейна от най-модерен тип и с висока производителност - 2000 траверси на час.
При напредване на проектите, с което ще излязат още стотици километри нов железен път е възможно отново да има доставка на нови машини или ако такава възможност няма, да бъдат направени съответните промени, така че друга компания да поеме оперативната поддръжка. Трябва да се знае, че контролът върху изпълнението при всички случаи ще бъде запазен в НКЖИ.

А в България има ли такава фирма, която да може да поеме подобен тип задача за поддръжка или ще се търси такава от вън.
При обявяване на търг може да участват всички - и български, и чужди фирми. Въпросът е да има необходимата техника, квалифициран персонал и най-малкото да имат доказани възможности за подобни поръчки. Ние не можем да си позволим да поканим някой, който да експериментира собственото си развитие на гърба на железниците.

По-рано този месец поради свлачище на път камион пропадна върху релсите и предизвика тежка ситуация, при която за щастие не настъпиха тежки последствия, касаещи човешкото здраве, но имаше сериозни щети по инфраструктурата, а и по мотрисата Дезиро. Знаете ли за други такива участъци, където ЖП движението е застрашено?
Случаят който стана близо до Мурсалево беше тежък наистина. Очакваме следствието да докаже какво е станало с укрепителните съоръжения на пътното платно. НЖКИ работи дългогодишно по тези проблеми, свързани с укрепването на скалните маси. При нас се оценяват рисковете, които застрашават габарита на релсовия път независимо от това дали те са породени от други инженерни съоръжения, водни басейни или са от скалистите преминавания.
Това не е нещо, което се решава от днес за утре. Когато укрепваме дадено свлачище, ние често решаваме и проблеми, които не са само наши. Ние изграждаме не само укрепващи стени с дълбоко фундиране, но и т.нар плъзгачи (мини тунели - бел. ред.) които да предпазват влаковете при по-масивни падания на земна маса.
Мога да кажа, че когато се прави укрепването на гара Плачковци ние предпазихме не само гаровата платформа, но и цял жилищен комплекс, който се намира над гарата и също е подложен на свлачищни процеси.
През 2013 започна укрепването на отсечката Самоводене - Велико Търново. Там изградихме много мощна подпорна стена, посредством която гарантирахме и стабилността на пътния участък в района.

Колко такива критични точки има, които са набелязани от НКЖИ?
Трудно е да се определи точният им размер, защото справката не е пред мен. През последните две години работим много по протежение на Кресненското дефиле и по цялата четвърта линия. Тази година завършихме участъка Смядово-Комунаре. През 2015 отново ще работим по четвърта жп линия (от Русе през Стара планина до южната граница) Там ще има 5 нови подпорни стени.
По втора линия в участъка Лакатник - Левище ще изградим нова подпорна стена. Там е регистрирано свлачище, както и в участъка около Долно Камарци.
В момента в НКЖИ има 813 кантонери и 53 охранители, които ежедневно следят за критични участъци от такъв характер. Ако има нужда, от бройката на кантонерите се прехвърлят обучени кадри, които денонощно да следят участъци със свлачища.

На колко места сега има денонощно наблюдение на свачища?
На 12

Какво планирате по отношение на видеонаблюдението през следващата година?
Видеонаблюдението е дългосрочна задача на НКЖИ. Двете най-важни места за нас са гарите и пресичанията на прелезите. Тук бих искал да отворя скоба и да кажа, че българите не са от най-дисциплинираните водачи, като за това ясно говорят данните от статистиката и не мисля, че някой ще се обиди. Независимо от всички сигнализации и предупреждения някой хора рискуват.
Към момента имаме 26 гари с изградено видеонаблюдение, а през 2015 г. е планирано изграждане на още 10. То ще обхване гарите Благоевград, Дупница, Сливен, Карлово, София-север, Карнобат и др.
Сега има наблюдение на 20 жп прелези, като през следващата година ще пуснем камери и на още 10. Това ще стане на обекти, където се наблюдава повторяемост на нарушенията. В момента сигнал от това наблюдение се получава в районните полицейски управления, като с доусъвършенстването на системата ще изградим и единен пункт за наблюдение вътре в НКЖИ.