Лидерът на НФСБ и съпредседател на групата на Патриотичния фронт в НС Валери Симеонов пред Диляна Панайотова, News.bg

Г-н Симеонов, вие спокоен ли сте след изслушването в комисията по вътрешен ред и сигурност и комисията за контрол върху спецслужбите за готовността ни да реагираме и за заплахите за сигурността след терористичните атаки в Брюксел? Има ли такива заплахи за страната, според вас?
Аз влязох спокоен на изслушването. От гледна точка на това дали има заплахи за България, аз смятам, че за страната няма опасност. Като цяло за терористични атаки няма рискове, бях убеден още преди да започне заседанието. Трудно мога да дам оценка за готовността на нашите служби, тъй като не съм човек от сферата на сигурността. Това, което чух, в общи линии беше удовлетворително. Има мобилизация, провеждат се учения, правят се опити да се създаде една организация по линия на видеонаблюдение от различни собственици. Определено МВР е доста сериозно ангажирано, дори бих казал, че е най-ангажирано  в момента с антитерористичната си дейност.

Създава ли се паника у нас след атаките? Видяхме какво се случи със сигнала за готвен атентат до бившия хотел Плиска?
Естествено, че се създава психоза. За съжаление тя се създава от медиите, защото колкото повече се говори по въпрос за тероризма, толкова по-значим той става във всеобщата бъркотия и страхове на хората. Когато някой спекулира със страховете на хората, той трупа за себе си определен рейтинг и дивиденти. Медиите, които говорят за подобни заплахи стават по-гледани, по-слушани и по-значими. Няма сериозни причини да се притесняваме за България.

Появиха се идеи обществото да бъде обучено да реагира при криза и при евентуален атентат?
НФСБ, коалиция „Патриотичен фронт” имаме заложено в програмата си задължително обучение по военно дело на учениците в средния курс. Смятаме, че младите хора трябва да могат да оказват първа помощ, да вземат мерки при обгазяване, да знаят как да си служат с противогаз, с химическо наметало. Тези общи познания те трябва да ги имат.

В кой момент и защо според вас ЕС проспа проблема с мигрантите, сред които може би влизат и джихадисти и с „отглеждането на терористи”? Видяхме, че терористите от Париж, от Брюксел са второ-трето поколение, родено, възпитано в тези държави?
Няма доказателства, че с мигрантите влизат и терористи. Всички го говорят, но факти няма. Това е насаждане на още един страх, че с мигрантите вървят терористи. Нямаме доказателства за това. Няма доказателства от службите, че отделни хора са влезли с конкретни задачи. Всички извършители на терористичните актове са местни хора, белгийци и французи. В тяхното изолиране от обществото се крие причината за тяхното приобщаване към идеите на ислямизма. Те са отхвърлени хора от обществото, те нямат реализация и дават воля на своя гняв, на своята отмъстителност чрез тези акции. Това е може би основната причина. Другата причина е, че те са облъчени от едни радикални идеи. Това са хора с промити мозъци, които поставят религията над държавата, над обществото, над междучовешките отношения.

Ваша кауза е до края на годината да се завърши оградата по границата с Турция. Военният министър Николай Ненчев коментира, че имаме готовност да разположим телена мрежа и по границата с Гърция срещу наплив от мигранти?
Не зная какво е казал. Как ще слагаме ограда по границата с Гърция? Това са много разходи и няма особен смисъл. По-добре е да има ограда на критичните възлови места например по долината на Места, по долината на Струма. Тя вече се слага. Но да се слага мрежа по горите и храсталаците е невъзможно. Това е кауза пердута. Как ще се сложи телена ограда по тези чукари? Мрежата трябва да се закара там, а често няма път. След това тя трябва да се растели. Има места с 40% наклон. Как ще стане? И да го е казал Ненчев, да му го простим.  Аз зная какво представлява този терен. По-скоро ще се сложи ограда на възловите места.
В момента ние нямаме никакъв наплив от Гърция. Бежанците не се движат сами. Бежанският поток не представлява хора, които бягат откъдето им хрумне. В настоящия момент западно-европейският бежански поток представлява превозване на хората с държавни и частни транспортни средства. Определени маршрути са определени от държавите. Турция е определила от къде ще се превозват и как, Гърция също определя как и от къде. Бежанците сами няма да тръгнат към България, ако гръцката държава не ги насочи към нас. А Гърция няма да ги насочи към България. Ако е искала, досега щеше да го направи, защото Солун е много по-близо до Петрич, отколкото до Идомени, да не говорим за Кавала. Защо не ги насочиха към Петрич, към Кулата? Има много сериозно причини това да не се случи.

Защо?
Гръцката държава няма никакъв интерес да си прекъсне главната сухопътна връзка с Европа, а това е пътят през България, към Сърбия, Австрия и прочие. Имаме споразумение за реадмисия, което означава, че ако влезе някой от Гърция, ще им го върнем. България е третият по големина пазар за износ на гръцки стоки. Ние сме третият външнотърговски партньор за Гърция. Милиард и половина евро тя продава на година в България. До момента Гърция има директни гръцки инвестиции в размер на 3,5 милиарда евро. В България са регистрирани няколко десетки гръцки фирми. Ето това са причините в момента Гърция да извозва бежанците до Македония, както и до Албания. Това са обективните обстоятелства.

Какво се случва в енергетиката? Доволен ли сте от резултатите, които проучи вашата комисия за проверка на състоянието в сектора?
Не, не съм доволен. Приключваме доклада си и до дни той ще бъде изнесен. Има масови закононарушения, масови пропуски и вратички в закона, масово неспазване на наредбите и неспазване на закона, масово прокарване на лобистки текстове в наредбите на Министерство на енергетиката, които обслужват определени производители. Това е на всяка крачка - масово фалшифициране на отчети, фалшифицирани документи. Това, което ще следва от доклада, който приключваме е, че ще има няколко десетки, може би стотина сигнала до прокуратурата. Никой не си е вършил работата и си е крал като за последно. Има кражби, които сме установили в размер на 300 000-800 000 лева само от едно дружество, стигат до милион лева.

Защо според вас е нямало интерес досега да се справи държавата с енергийната мафия? Има ли обвързаности на български политици с нея?
Страшно много са политиците, които са собственици на соларни и ветро паркове, на ВЕЦ-ове. И в това НС има такива. Не са само политиците. По-голямото предателство на държавните интереси е извършено от служителите в съответните министерства, комисии, в НЕК. Там фактически е имало подкупване на служители.

Наближават президентски избори. Вие смятате ли да издигнете свой кандидат или ще подкрепите някой?
Рано е още. Ще го обмислим, нямаме решение. Аз лично като човек не гледам на политиката като на боксов мач или като състезание, надбягване с коне. Мисля, че нещата трябва да са естествени. Ако има подходяща кандидатура, няма причина да не бъде подкрепена, даже да не излиза от нас. Ако няма подходяща кандидатура, ще си издигнем своя. Ние също имаме хора, но всичко е въпрос на обсъждане.

Има ли проблем между НФСБ и ВМРО във вашата коалиция?
Във всяко семейство има, остава в една коалиция да няма. Ако някой ви каже, че в една коалиция няма проблеми, ви е излъгал. Има проблеми, но те не са решаващи.