Броени дни остават до изборите за 45-то Народно събрание, когато всеки един от нас ще избере своя представител за четири години във властта. Един от тях може да бъде Веселин Марешки, Патриотична коалиция Воля - НФСБ.

Г-н Марешки, на тези избори излизате с кратка и ясна програма, която се одобрява от 95% от българите. Кога ще я реализирате?

Първо нека хората запомнят, че ние се явяваме като Патриотична коалиция ВОЛЯ и НФСБ под номер 24 в бюлетината. Към нас се присъединиха християндемократите, социалдемократите, земеделците, българските радикали. Подкрепата расте скоростно и вече ни поставят на трето място в прогнозните резултати. Това може да ни превърне в сериозен фактор в следващия парламент и търсен партньор в правителството. Важното е всички българи, които искат точките от нашата програма да се случат в кратки срокове, да ни изберат. Така дават шанс на себе си и на децата си. И ще накажат онези, които са управлявали през годините, но са ги ограбвали и лъгали. Ние даваме дума за безплатни лекарства за ученици до 18 г. и пенсионери над 65 г., увеличение на пенсиите с минимум 200 лева, достъп до справедливи цени на горивата. И това е само началото.

Защо Патриотичната коалиция ВОЛЯ и НФСБ е по-добра от останалите?

Ние сме свикнали на бързо темпо на работа, не бавим решаването на проблемите. Всички сме успели много преди да влезем в политиката. Не ставаме депутати, за да си оправим положението на гърба на народа. 30 години развивах своя бизнес за хората и с подкрепата на хората. Фактът, че три милиона българи месечно избират нашите обекти - аптеки и бензиностанции, е висока оценка за мен като бизнесмен. Фактът, че ВОЛЯ влезе в 44-то Народно събрание, е оценка за мен и като политик. Сега новата ни цел е да получим възможността да пренесем в държавното управление нашия огромен опит, защото няма сектор, който да не се нуждае от тотална промяна. Знаете, че с каквото се захвана, правя революция.

Това ли е "Ефектът Марешки"?

"Ефектът Марешки" стана нарицателно за стремежа на българите да отхвърлят всяка несправедливост. Да, аз започнах тази битка в два ключови сектора, но с мен беше и е българският народ. Това е силата на "Ефекта Марешки". Голямата революция се прави не от един човек, а от всички, когато се изправят заедно срещу тези, които ги ограбват, лъжат и им отнемат правото да живеят достойно. Хората говорят за "Ефекта Марешки" при ценообразуването на лекарства и горива, защото с очите си виждат какво се случва с всяка поява на наш нов обект в даден район. Нека ни дадат шанс да го направим във всички сфери като част от парламента и правителството.

Какво е финансовото измерение на този ефект?

Четири милиарда лева - два милиарда, внесени от нашите фирми в държавната хазна под формата на данъци, осигуровки и акцизи в продължение на тридесет години. И още два милиарда лева, останали в джобовете на българските граждани, благодарение на справедливите цени. Това е приносът към държавата и народа на нашия семеен бизнес. Ценя високо и приноса на всеки един от нашите четири хиляди служители.

Вие сте единственият политик, който даде публичен отчет и който работи в толкова голям мащаб. При тези лични успехи защо се изкушихте от политиката?

Аз съм борбен човек по натура, с неспокоен дух и мъжки характер. Баща ми е от село Орешак, където живеят истински балканджии със здрав морал. Сигурно съм наследил този ген от него. Майка ми е безкрайно чувствителен и деликатен човек, с много артистични заложби. От нея съм взел състраданието към хората. Не мога да забравя как шиеше денонощно, за да осигури образование за мен и сестра ми.

Пътят ми не е бил лесен, постигнал съм всичко с много труд. Знам как живее обикновеният човек, какви са болките и притесненията му. Срещам се с много хора. Мога да погледна всекиго открито в очите, ходя без охрана, няма от какво да се срамувам или страхувам.

Вижте, българите се умориха да чакат по-добър живот. Няколко поколения вече останаха излъгани. Мнозина избраха нелекия път на емиграцията и са като дърво без корен някъде по света. Възрастните гледат в интернет как растат внуците им. Нацията се топи. Младите, образовани родители не срещат никаква подкрепа от държавата. Затова сме предвидили помощ от две, пет и десет хиляди лева при раждане на първо, второ и трето дете в семейства на пълнолетни родители с минимум средно образование. Имаме готови програми за всеки проблем, останал нерешен години наред.

Хора, градили България с труда си, нямат достойни старини. Губим ценни специалисти, които отиват да развиват чужди икономики. Творците ни изнемогват. Това не е България, за която мечтая. С това никога няма да се примиря. Избрах да остана в родината, децата и внуците ми са тук. Затова ще дам всичко от себе си тя да стане страна на щастлив и богат народ. За мен няма по-голяма кауза от патриотизма.

Много партии се определят като патриотични. Как да разграничим истинските?

В целия свят е в ход процес по заличаване на езици, култури, вяра, семейни отношения. Дори ни натрапват безумия като трети пол и еднополови бракове. Явно някой иска народите да са роботи без корен и национално самосъзнание. Затова обявих пълна мобилизация на патриотичния вот. Защото заедно трябва да спрем тези опити за изтриване на нашия национален код. Да спрем поривите към властта на политици, които са станали безродници и за няколко сребърника прокарват чужди интереси и идеологии. През целия преход се караха дали да сме към Русия или към САЩ, дали към ЕС. Все търсеха външен господар. За нас от Патриотичната коалиция ВОЛЯ и НФСБ на първо място е България. Днес всеки може да се нарече патриот, но само и единствено делата му показват дали наистина е такъв - дали си почтен и си се доказал пред народа или си уличен в корупция, продавал си българско гражданство, похарчил си с лека ръка милиарди левове за самолети, вместо за здравето и благосъстоянието на народа, карал си пиян... Как да те разпознаят като патриот след всичко това?! Разликата кой кой е се вижда от всички.

В България мнозина са разочаровани от политическия живот и не гласуват. Как ще ги мотивирате?

Човек, дори да не се занимава с политика, политиката се занимава с него. Разбирам омерзението им от корупцията, лъжите, схемите, неизпълнените с години обещания. Но тези хора трябва да осъзнаят, че като не гласуват, помагат единствено на статуквото и вървят срещу себе си. Позволяват на неграмотните да избират вместо тях. Съгласяват се, че е нормално някой да си продаде гласа за 50 лева и да определя твоя живот. Оставането вкъщи на четвърти април означава примирение със старото, отказ от промяна, отказ да си дадеш шанс за по-добро бъдеще.

Време е народът да осъзнае, че той е работодател на политиците. Гражданите възлагат, а политиците изпълняват. Ние от Патриотичната коалиция ВОЛЯ и НФСБ не се кланяме на рейтинги и чужди господари. Прекланяме се единствено пред българския народ и искаме той да живее достойно!

Съдържание: Патриотична коалиция ВОЛЯ и НФСБ