За заседанието на GUE/NGL в София, за предстоящите европейски избори лидерът на Д21 Татяна Дончева пред репортера на News.bg Десислава Антова.

Г-жо Дончева отправихте тежки критики относно върховенството на закона пред обединената левица от GUE/NGL в Евроепейския парламент. Защо?
Какво нови ви казах? Това, което казах, е ново за гостите в ЕП, защото те са чужденци и не знаят нашите национални проблеми. Това, което говорих е известно.

Какво очаквате от тях?
Ситуацията в България е такава - статуквото владее всички лостове. Аз не виждам опозицията - каквато и да е тя - парламентарна, извънпарламентарна, мнима, реална да разполага с каквито и да било лостове за противодействие. Не мисля, че този процес е само тук - изолиран. Той тече в много от европейските страни. Добрата стара Европа няма фантазии, няма идеи, не желае да се задълбава в чужди проблеми. Счита, че тя няма такива проблеми. Ние трябва да решаваме проблемите си сами. Обаче на местна почва съотношението на добрите с лошите е прекалено голямо в полза на лошите, за да има ресурс за промяна. Аз смятам, че даже изборите не са такъв ресурс, защото когато на състезание единият се явява допингиран и свръхекипиран, а другият се явява бос - босият няма никакви шансове. Ние трябва да търсим международна подкрепа. Тази международна подкрепа минава през гласност. Групата на обединените леви в ЕП е по-малка от другите две традиционни семейства, но не толкова увъртолена в схемите на европарите. Това е реален път.

Казахте, че корупцията идва от Европа?
Да корупцията идва от Европа, корупцията идва с парите си и схемите идват с тях. Те трябва да са наясно, че ние сме наясно с тяхното лицемерие. Това, че ни приписват непрекъснато 25 пъти в мониторингови доклади, как много държат ние да се борим с корупцията , а същевременно Европейската народна партия винаги е спирала правителство, което не произхожда от нея, а пък е пускала на своето, същевременно ни е ясно при какви условия ги е пускала. Когато е ясно при какви условия трябва да правят поръчките с какви пари и на кого да се върнат. Тогава тя не се интересува тук в България кой пък си дели остатъкът. Тогава те са изключително толерантни - те се се целуват. Умишлено не влязох в темата с безпомощността на европейските лидери пред Ердоган. Тя ми приличаше на безпомощността на европейските лидери преди Втората световна война и това за мен е изключително обезпокояващо, защото те не са в състояние да му кажат копче. Ако те не са в състояние да му кажат копче, ние на границата на двата свята какво ще му кажем?

В този контекст как ви звучат нападките от страна на президента, свързани със светлината и тъмнината?
Не смятам, че всяко несъгласие или критика към позицията на другата институция трябва да се схваща по хиперболизиран начин. Що за твърдения, че това са нападки. Първо не се използва ругателен език. Президентската институция е в правото си да има критики към правителството и това не бива да се схваща като проява на враждебност. Това, което се изтъква като факти, същевременно не се оспорва. Може да имаме много възражения към президента, много съмнения дали той е подготвен, дали премиерът е по-подготвен в третия си мандат?

Мисля, че обстоятелството в момента в света, че имаме военен проблем и ние имаме военен за президент може да ни даде и предимства. Не считам, че проявата на критика между институциите трябва до такава степен да се хиперболизира, да се ангажират медии и сайтове с позиции кой от кой отбор. Напротив - трябва да се гледа на този спор нормално. Както на този спор между Екатерина Захариева и Цацаров по повод ареста на кметицата на Младост. Екатерина Захариева контактува с дипломати. Те не са навикнали на такива сцени, съвсем нормално е да бъдат смутени. Може би това, което тя казва има резон и без да се противопоставяме на акциите на прокуратурата - те няма с нищо да пострадат, ако ги направят по-дискретно, по-уважително и пак да си свършат работата.

Това, че GUE/NGL ви припознава, заявка за какво е предвид предстоящите европейски избори?
Д21 възникна като извънсистемна партия. Това създава преимущества, но и неудобства. Преимуществата са, че можеш да търсиш решения, без да си ограничен от псевдоаксиоми, които са пропогандирани от големите европейски семейства. Ние очевидно нямаме какво да правим нито в ЕНП, нито в ПЕС. Георги Първанов опита да влезе в Партията на европейските социалисти, използвайки връзките на Ивайло Калфин и се оказа, че Сергей Станишев го поряза още на първата права. Не мисля, че двете големи европейски семейства, са много различни като практики и по отношение усвояването и раздаването на европарите също. Ние сме отворени да търсим и други възможности. Ние бяхме поканени още миналата пролет в Атина, заедно с по-голяма група от български политически формации, между които и АБВ. Обстоятелството, че тук в този не толкова голям формат има двама докладчици от Д21 говори, че сме направили впечатление на хора, които мислят по проблемите. Ние също ще търсим възможности, но не сме привърженици на политическия фанатизъм - да се закачим за едно европейско семейство и да повтаряме като папагали някакви постулати. Сега резюмето накрая стигна до това как да подпомогнем ратифицирането на Истанбулската конвенция, което не бе смисъла на участието на нито един български участник. Аз мисля, че ако нашите гости са запознати със ситуацията, без да приемат враждебно, че българското общество, се съпротивлява биха оставили този проблем за по-нататък.

Г-жа Нинова коментира, че има ваши активисти, които са се присъединили към БСП?
Г-жа Нинова има определени политически особености. Заради тях, ГЕРБ я нарича г-жа Лъжа. Аз към това нямам какво да добавя.