Суат Сакипи, журналист в INA, пред news.bg

Защо се стигна до търговската война между Косово и Сърбия?
През последните 3 години Сърбия изнася за Косово, а Косово не можеше да изнася за Сърбия. Белград не позволява на негова територия да се внасят косовски стоки, тъй като не признава печатите на Република Косово. До инцидентите в северния дял се стигна, след като косовските специални сили заеха граничните пунктове Ярине и Бърняк, изпълнявайки заповедта на Прищина да се въведе реципрочност със Сърбия. Правителството в Прищина въведе ембарго за внос от Сърбия на 20 юли. Целта е да се контролира какви сръбски стоки се внасят в Косово и за тях да се плаща полагащото се мито.

Кой има интерес от запазване на статуквото в Северно Косово?
Северно Косово отдавна стана място, където са събрани всички сръбски криминални лица, които реализират големи печалби от бизнеса им в общините Митровица, Звечани, Зубин поток, а и на цялата територия на Косово, не само в северния дял.

Това ли доведе до събитията на косовско-сръбската граница?
Правителството в Косово дълго време бе подложено на остри критики от опонентите си. Най-вече от страна на опозицията, предвождана от Албин Курти, която организираше големи демонстрации с обвинения, че Хашим Тачи е продал Северно Косово. Затова премиерът Тачи предприе действия, които са конституционни и които отдавна трябваше да бъдат предприети! Неслучайно, акцията на специалните сили на Косово бе поздравена от всички политически партии, включително и от Албин Курти.

Но не рискува ли Прищина да отчужди своите партньори в ЕС?
Няма причина, а и не бива, ако се критикува ЮЛЕКС (мисията на Европейския съюз в Косово) да се изострят отношенията със самия ЕС. Мисията на ЕС трябваше да въведе върховенството на закона на цялата територия на Косово, а не само на тази, заемана от албанците. Полицаи на ЮЛЕКС бяха хванати на няколко пъти на границата с Македония да вършат контрабанда с алкохол и цигари. Това бе открито от INA - нашата новинарска агенция. А и EC вече е „по-остър" в политиката си към Сърбия, след като разкри скритите й намерения за подялба на Косово.

Как гледате на идеята на сръбския вицепремиер Ивица Дачич за подялба на Косово?
Не бива да се забравя, че Ивица Дачич е по потекло от Косово, по-точно от Призрен, и същевременно е лидер на партията на покойния Слободан Милошевич, който предизвика всички войни на Балканите, за да стане възможно всички сърби да живеят в една държава - "Велика Сърбия". В тази връзка, искам да припомня, че когато опозицията в Сърбия срути режима на Милошевич лидерът й Кощуница изтъкна по първа програма на сръбската телевизия РТС, че Косово е изгубена сръбска битка именно заради политиката на Милошевич. Затова мисля, че зад тази изява на Дачич стоят всички сръбски политици без Чедомир Йованович.

Това означава ли, че Сърбия започва да преосмисля миналото си?
Не смятам, напротив - в Белград мислят, че е дошло време, когато могат да постигнат своя сън за „Велика Сърбия". Ако успеят в Косово, веднага ще започнат да създават проблеми в Босна и така нататък.

На кого разчита Сърбия за да „сбъдне съня си" - на Русия?
Както винаги, Сърбия играе с двойни карти - в едната ръка държи Русия, в другата - ЕС. През цялото време Русия е на страната на Сърбия и, ако се вгледаме в руските позиции, ще видим, че те са същите, както и по времето на Милошевич. Без да се отказва от руската подкрепа, Сърбия реши, че с арестуването на военнопрестъпниците Караджич, Младич и Хаджич ще спечели битката за членство в ЕС. Но аз все още мисля, че Брюксел няма да се откаже от намерението си докато Сърбия не признае независимостта на Косово, тя да не стане членка на ЕС.

Ще успее ли при това положение специалният посредник на ЕС Робърт Купър да помири Белград и Прищина?
Аз съм много песимистично настроен, не вярвам, че който и да било посредник може в този момент да помири Белград и Прищина. Вярвам, че създадената лоша ситуация, ще трае по-дълго време, докато не я успокоят самите сръбски лидери, нарушили с действията си крехкото статукво.

Не вярвате, че Сърбия и Косово ще се върнат на масата на преговорите?
Становището на правителството на Косово е много ясно - преговори със Сърбия ще има само при международното посредничество на Брюксел и Ню Йорк. Но от другата страна, сръбските позиции са много екстремни - Сърбия няма никога да признае независимостта на Косово. Крайно време е в Белград да разберат че Косово е държава! И това е реалност, която е призната от най-влиятелните държави на света. Косово има свой териториален интегритет, очертани граници и свое знаме.

Но Сърбия не иска да се съобрази с тези реалности...
Иска или не, Сърбия трябва да се съобрази с тези реалности и трябва да убеди самата себе си, че това е по-добре и за нея, и за нейните сънародници, които живеят в разни градове и села - и на север, и на юг в Косово.

Правителството в Прищина постави 10 условия на Белград за решаване на кризата в Северно Косово. Кои са те?
Първото условие е премахване на барикадите в Северно Косово и свободно движение по всички пътища. Второто е запазване на сегашния статут на граничните пунктове и забрана за влизане на стоки. Косовското правителство иска още да се утвърди, че КФОР контролира тези пунктове и те да бъдат обявени за военна зона. Иска се и хуманитарна помощ от Сърбия да може да влиза в камиони до 3,5 тона, но след преценка на независима международна организация, че има необходимост от такава. Настоява се и за контрол и установяване на самоличността на всички хора, които влизат в Косово, както и за контрол на влака Белград-Прищина и за затваряне на всички нелегални пътища.

Засега сърбите остават на барикадите. Как оценявате позицията на САЩ по конфликта между Косово и Сърбия?
Американската позиция, която неколкократно е изтъквана от дипломатите на Вашингтон, е ясна - Косово няма никога да се подели. Но искам да подчертая, че е настъпило времето САЩ, заедно с ЕС, да обърнат внимание на сръбските лидери, че мирът на Балканите зависи от тях. Сърбия трябва да признае независимостта на Косово, друга възможност към този момент просто не съществува!

Ще дестабилизират ли събитията в Косово Балканите?
Ако ЮЛЕКС и КФОР позволят и по-нататък на сръбските банди в Косово да продължат да държат улиците на Косово блокирани с барикади, да палят гранични пунктове и да убиват косовски полицаи, без никой да носи отговорност, мисля, че ще има тежки последици за целите Балкани. Първа на ред е Македония, където няма да има вече смисъл от Охридския договор за съвместно съжителство.

Защо смятате така? Според директора на македонските митници Ванчо Каргов Македония печели от кризата в Косово.
През 2001 г. в Македония имаше война между албанци и македонци, но албанците никога не запалиха гранични пунктове. Аз смятам, че събитията в Косово са много по-опасни и че може да се стигне до ефекта на доминото.

Това само Ваше лично мнение ли е?
В Скопие вече има и официална позиция на лидера на албанците Али Ахмети, който е председател на Демократичния съюз за интеграция - партията, която е на власт заедно с ВМРО-ДПМНЕ. Той изтъкна, че няма да има сила, която да спре радикалите да се организират за отцепване от Македония.

Тоест, крайните настроения са налице...
Това е реалността! И ако мнозина не говорят открито за нея, то в албанските среди все по-често се задава въпросът: „След като сърбите в Косово, които са 9% от населението, могат, то какво чакаме ние в Македония, които сме над 30%?"