Богдан Коларов, генерален консул на Република България в Обединените Арабски Емирства (ОАЕ), в интервю за Яна Нецова, News.bg

Г-н Коларов, какви са основните предизвикателства, с които се сблъсквате като генерален консул на Република България в Обединените Арабски Емирства?
Вижте, всичко тук е предизвикателство. Мисля си, че за две години успяхме да променим много неща както в представянето на България в ОАЕ, така и в начина на работа на българското представителство. За съжаление, България не беше добре позната в ОАЕ и това е основният проблем, с който се сблъсках. Имаме висококвалифицирани специалисти – лекари, инженери, финансисти, пилоти и други, които се представят чудесно на работното си място и във фирмите, за които работят, но за съжаление липсваше общ поглед върху България и българите. Това се дължи както на пасивността на българските институции, на факта, че сравнено с други общности българската е сравнително малка, така и на голямата конкуренция на местно ниво от държави, които инвестират в своята реклама – както на държавно, така и на бизнес ниво.
Другото основно предизвикателство, но то се среща навсякъде, където съм бил и където има българска общност, е недоверието към институциите. Това отношение е градено с години и консулството в Дубай не беше изключение. Мисля, че успяхме да се справим частично и с двата проблема. За този кратък период направихме доста както за името на България, така и за самочувствието на цялата общност и изграждането на доверие. Ние сме тук, за да работим за името на България – във всеки един аспект.

В ОАЕ пребивава една от най-големите български общности за региона на Близкия Изток. Разполагате ли с данни с приблизителния им брой?
Така е. Няма официална статистика от местните институции. По наши неофициални данни, отчитайки и либерализирането на визовия режим, можем да говорим за до 7000 наши сънародници в ОАЕ. Най-голямата общност остава в Дубай, следвана от Абу Даби и останалите емирства.

Въпреки че дипломатическите отношения между България и ОАЕ датират от 1991 г., до този момент не са откривани посолства. Бе съобщено за правителствено решение за откриването на посолство в Абу Даби – кога се очаква това да се случи?
Като успех може да се отбележи активизирането на политическия диалог с местните власти, което доведе до акредитиране и в България на посланика на ОАЕ в Букурещ, както и решението на Министерския съвет за откриване на посолство на Република България в Абу Даби. Самият процес на откриване на дипломатическо представителство обаче е доста дълъг. Той включва размяна и съгласуване на редица административни въпроси, включително, но не само, разрешение на властите на ОАЕ, отпускане на бюджет и намиране на подходяща сграда. Както МВнР, така и Генералното консулство работят активно по въпроса със съдействието на местните власти и се надявам, че в най-скоро време ще бъдем в състояние да издигнем българския флаг и в Абу Даби.

От страна на ОАЕ заявено ли е желание за откриване на дипломатическа мисия в България?
Има проявен интерес, но за детайли следва да се обърнете към местните власти.

Какви са най-честите въпроси и проблеми, заради които сънародниците ни търсят съдействие от вас?
Най-голяма е честотата на случаи с оказване на консулско съдействие на изпаднали в беда български граждани, които имат проблеми със задържане на документи от работодател. Това е следствие от запазващата се тенденция за увеличаване на интереса за търсене на професионална реализация в ОАЕ от страна на български граждани.
Работим и по сигнали за сериозни трудови спорове между български граждани и местни работодатели. В сравнение с предишни години се забелязва тенденция към увеличаване на тези случаи поради зачестилите туристически посещения на български граждани в страната и отпадане на изискването за визи.
За съжаление ние не сме в състояние да се намесваме в едни такива частно-правни спорове и да взимаме страна и всичко опира основно до възможностите на тези хора да наемат адвокат или юридически съветник на местно ниво, който да защитава техните интереси.
За съжаление открит остава въпросът за финансовото и административно подпомагане на изпаднали в беда граждани, които нямат възможност за завръщане в Република България, нямат близки или роднини с финансови възможности, към които да се обърнат за съдействие. Допълнителни затруднения по прибирането в България в такива случаи оказва липсата на лични документи или наложената забрана за напускане на страната до покриването на всички налични задължения към местни лица и компании. Това в много от случаите води до тежки хуманитарни проблеми.

Въпросът относно признаването на българските шофьорски книжки в ОАЕ е особено чувствителен сред българската общност. Докъде стигна работата по проекта за взаимно признаване и подмяна на свидетелства за управление на МПС. Ще зарадвате ли българите скоро с добра новина?
Знам, че това е наболял въпрос за всички българи тук. Бях запознат с проблема още преди пристигането ми в Дубай и съм го приел като един от приоритетите на работата на Генералното консулство. Самият процес на съгласуване на двустранно споразумение е в ход, като се води през последните четири години по инициатива на нашата страна. Генералното консулство и компетентните български институции са наясно, че този проблем е особено чувствителен сред българската общност и правят всичко възможно за неговото решаване, като забавянето не е по вина на българската страна.
През месец май тази година служители на отдел „Пътна полиция” при Главна дирекция „Национална полиция” взеха участие в експертна среща, на която бяха обсъдени всички открити въпроси от техническо естество във връзка с проекта на споразумение за взаимно признаване и подмяна на свидетелства за управление на МПС. Много се надявам в най-скоро време да имаме добри новини по този въпрос за всички наши сънародници.

Позната ли е България в ОАЕ и с какво?
България е позната с добрите специалисти, както казах вече - доктори, инженери, пилоти, музиканти, както и с някои български продукти – сирене, кашкавал и козметичните продукти, с розовото си масло. Има ръст и в интереса към страната ни като туристическа дестинация – основно СПА и планински туризъм, както и кратки уикенд пакети.

Как оценявате двустранните отношения между България и ОАЕ?
Успяхме да активизираме политическия и икономическия диалог, но считам, че има огромен неоткрит потенциал за развитие на двустранните отношения. България може и следва да бъде врата към ЕС и региона на Източна Европа на ОАЕ. Само ние и Румъния сме представени в Дубай от страните от Източна Европа. Чехи, словаци, сърби, хървати, унгарци, поляци и други нямат представителства в Дубай, който е основният търговски и икономически хъб на региона. Трябва да го използваме.

Има ли някакви съвместни проекти, които се реализират в момента и в каква сфера са те? Къде виждате най-големия потенциал за сътрудничество и неизползвани възможности? Проявяват ли местните интерес към инвестиране в България? Според вас в какви сфери биха инвестирали и как бихме могли да привлечем повече инвестиции?
В периода 11-13 октомври предстои първо официално посещение на високо ниво на министъра на икономиката на ОАЕ – Султан бин Саед ал Мансури, в България. Планирани са срещи с министъра на икономиката, на транспорта, на земеделието и на туризма. Очакваме да бъдат дискутирани различни теми от взаимен интерес, включително възможностите за инвестиции в България, достъпът на български фирми на местния пазар, както и двустранни проекти. Това са и сферите, в които се очаква най-голям взаимен интерес. Паралелно ще бъде проведен и българо-емиратски бизнес форум, на който се очаква да присъстват някои от най-големите и мощни компании от ОАЕ, включително Etihad Airways, Etisalat, FlyDubai, Mudabala и други. Ще бъдат подписани и няколко двустранни споразумения, включително за икономическо сътрудничество и взаимна защита на инвестициите.

Внасят ли се български стоки в ОАЕ? Какви родни продукти биха привлякли вниманието?
Приоритет в работата на Генералното консулство е подкрепата на българския бизнес в приемащата страна и региона, както и увеличаване на представителството на българските стоки на местния пазар. Отчитаме работата по това направление с висока степен на важност, с оглед осигуряване на по-големи чужди инвестиции в България, по-висок икономически растеж и повишаване на жизнения стандарт на българските граждани.
В Дубай вече могат да се намерят козметични и био продукти на Лавена, Рефан, Био Дерма, млечни продукти на Лакрима, Кондов, Кавал, шоколадови изделия, мед, слънчогледово олио и други. Проблемът е, че много от българските продукти се продават под местни брандове поради редица причини – липса на средства за реклама, висока конкуренция от местни вериги или липса на средства за откриване на представителство.
Още през 2015 г. започна изграждането на база данни, която има за цел в бъдеще улесняването на контактите с българските фирми, заявили интерес за навлизане на местния регионален пазар или търсещи местни партньори. Системата е в процес на изграждане и през 2016 г. ще спомогне за по-бързо локализиране на български фирми при проявен интерес или отправено запитване от заинтересовани местни фирми в ОАЕ и региона.
Ако погледнем назад – за последните две години се появи увеличен интерес от страна на българския бизнес в посока ОАЕ и региона. При съществуващата силна конкуренция от различни европейски и световни производители високото качество на българските продукти и услуги е най-важното условие за присъствие на пазарите в залива, които разполагат с добри финансови възможности за закупуване и инвестиции.
Положителен знак беше откриването на Служба за търговско-икономически връзки (СТИВ) към Генералното консулство в началото на месец октомври 2015 година. Това стана възможно вследствие на увеличения стокообмен, желанието и нагласата на българското правителство за активизиране на търговско-икономическите връзки, българския износ и привличането на инвестиции, както и с подкрепата на частния бизнес по линия на публично-частното партньорство между Министерство на икономиката и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Напоследък Дубай стана много модерна туристическа дестинация сред българите. Има ли подобен интерес и от страна на местните да посещават нашата страна?
Забелязва се увеличаване на интереса за туристически пътувания до България. Особен интерес има към СПА и планинския туризъм, еко пакетите и кратките уикенд пътувания за по 2-3 дни.

Доста туристи от арабските страни посещават европейските зимни курорти. Рекламират ли на местния туристически пазар българските курорти?
За съжаление много слабо. Бих казал даже, че почти не се рекламират, а това е потенциал, с който можем да привлечем туристи. България е непозната дестинация за местния туристически пазар с огромен капацитет да привлече туристи в планинския и СПА сегмента. Туристическите фирми, които рекламират, се броят на пръстите на едната ръка и предвид размера на отделяните бюджети, рекламата, която се прави, е повече от недостатъчна.

Минаха два големи национални празника – 22 септември – Ден на независимостта на България и Денят на Съединението. Какви прояви се организират в ОАЕ, така че да се запази връзката с България?
Опитваме се. Всичко опира до бюджетните ограничения и финансирането. Макар и трудно, през последните две години Генералното консулство успя да привлече съмишленици и спомоществователи, в лицето на българския бизнес. С тяхна помощ успяхме да организираме големи мероприятия за националния празник 3 март, на които присъстваха високопоставени представители на местните институции, от правителствата на Рас-Ал-Хайма, Шарджа, Дубай, Абу Даби и дипломатическия корпус. Присъстваха и многобройни приятели на България от академичните среди, културния елит, медиите, бизнеса. Само за сравнение, последното и единствено такова събитие е организирано през 2005 г., а това е имидж, представяне на България.
За първи път тази година с участието на българската диаспора организирахме вечер, посветена на 24 май – Ден на българската писменост и култура и на славянската писменост. Повече от 500 гости уважиха най-голямото културно мероприятие, организирано досега от Генералното консулство. Програмата включваше изложба на български творци в лобито на Американския университет в Дубай, кратка програма и връчване на свидетелствата на многознайковците от неделно училище „Българче” и художествена програма, подготвена от талантливи български музиканти и изпълнители. Нашата основна цел бе с този концерт на българската общност в Обединените Арабски Емирства не само да запазим жива връзката с България на нашите сънародници, но и да привлечем вниманието на местните хора към България и българските обичаи и традиции.

Има ли интерес към неделното училище „Българче”? Колко деца се обучават в него?
Има огромен интерес към училището. През миналата учебна година в него се обучаваха над 50 деца, като броят им за една година нарасна с 15 малчугана, основно в предучилищната група. Тази година очакваме още повече деца да чуят първия училищен звънец. Като цяло, самото училище има традиции в своята вече деветгодишна история. Това е един от начините да запазим връзката с България на тези деца и техните родители, живеещи в ОАЕ. Разбира се, изискват се усилия на обществени начала, но ако действително милеем да я има България, макар и изнесена по света – това е начинът. Това не са патриотични лафове, а факт, който всеки трябва да осъзнае и да е готов да дари от личното си време, ако му е мило ще оцеляваме ли или ще се претопяваме.
През тази две години беше започнат активен диалог с родителския комитет на училище „Българче” към Генералното консулство, като в резултат на работата на консулството с родителския съвет и преподавателите, както и тяхната координация с МОН и Асоциацията на българските училища в чужбина бе постигната стабилна основа за развитие на училището. За първи път от 2013 г. (когато училището е одобрено за субсидия по ПМС 334 от МОН), след одобрение на всички отчетни и разходооправдателни документи, беше усвоена държавната субсидия, отпускана от МОН. За това допринесоха много и самите родители, които отделиха време, средства и усилия, за да направим заедно така, че това училище да заработи.
Програмата, по която работим, е за деца, които разбират и говорят български език. Работим и по проект за формиране на група за деца, които не говорят български.