Вадим Колесниченко, депутат в украинската Върховна Рада, пред news.bg

Как оценявате сегашната политическа ситуация в Украйна? Ще има ли гражданска война, или ще бъде реализиран нов обществен договор и страната ще се успокои?
Ситуацията е достатъчно сложна, бих казал, патова! Най-големият проблем е, че лидерите на опозицията не управляват протестите, а се нагаждат към тях. Те не се ръководят от Конституцията. Точно заради техните безумия сме на прага на гражданска война. Дано да можем да я избегнем!

Как смятате да реагирате в случай на въоръжена провокация и военни действия?
Ние вече създаваме отряди за самоотбрана. В Източна и Южна Украйна доброволците се организират за защита на своята родна земя от провокациите на потомците на неофашистите.

Смятате ли да подведете под съдебна отговорност лидерите на опозицията?
Лидерите на опозицията разбират много добре, че попадат под наказателно преследване и съдебна отговорност за сегашните си действия, в съответствие с определени членове на Конституцията. Доколко те ще бъдат приложени, зависи от волята на првоохранителните органи.

Вие сте обект на критика от страна на украинските и западните медии, за това, че на 9 май, на празника на победата, демонстративно се появихте в съветска униформа?
Аз специално се облякох така, за да демонстрирам уважение към подвига на Съветската Армия! Трябва да се има предвид, че Украйна се състоя като държава, благодарение на победата на СССР над хитлеристка Германия! Ако опозицията се върне на власт и продължи да не признава значението на 9 май, тогава ще бъде принудена от западните съседи да върне поне 3 области и да удовлетвори материалните им претенции. Те са налице, заради безспорната вина към тях на Роман Шушкевич и Степан Бандера. Затова съм против тяхното възвеличаване и увековечаване.

Готов ли сте да коментирате криминалното минало на президента Виктор Янукович - лидер на Партията на регионите?
По отношение на президента има ясно решение на съда - бил е осъден незаконно! Това означава че е неосъждан! Поне 40% от вас, българите, трябва да помнят, че за да станеш партиен член и най-вече, ръководител на предприятие, в онези времена, се искаше чисто съдебно минало!

Наясно ли сте, че през септември 2007г. някои ръководители на предизборния щаб на Партията на регионите измамиха своите сътруднички - украинки, постоянно живеещи в България, с по 700$, неплатени за тяхното участие в паралелното преброяване на гласовете за парламентарните избори?
Партията на регионите има 1 400 000 члена. Сред тях не може да няма бандити и измамници. Във всяка една предизборна кампания, в целия свят, такива cлучаи е имало, има и ще има! Всички такива действия, дискредитиращи Партията на регионите, подлежат на наказателно преследване. Изключения не може да има. Ако ми предоставите документи по случая, ще се заема с него!

Документи няма, всички договорки бяха на доверие! Явно трябва да смятаме случая за приключен!