Вече могат да се преброят часовете, които остават до избора ни за новите лица, които ще ни представляват в 45-то Народно събрание. Предлагаме Ви един разговор с лидера на ВМРО - Българско национално движение Красимир Каракачанов.

Г-н Каракачанов, в навечерието сме на закриването на предизборната кампания, какъв извод бихте направили?

Това беше една много странна предизборна кампания. Такава, каквото досега на сме виждали, защото сме във време, в което се борим с пандемията от COVID-19. За нас от ВМРО мога смело да кажа, че тази кампания беше позитивна, защото за нас е важно всичко, което свършихме. А ние свършихме доста.

Едно е сигурно, че в тази кампания си проличаха парашутистите, "новите спасители", опитите за външна намеса. Пролича си мръсната и отричаща всичко кампания на определени "борци" срещу системата, които ще ни освободят. Само дето същите тези борци до онзи ден управляваха. От 30 години се занимавам с политика, винаги е имало оплюване, ама досега не съм виждал толкова обидна и компроматна кампания от определени субекти. Което говори само за себе си и е хубаво българите да се замислят кой искат да ги управлява - тези, които водят градивна и позитивна кампания, или тези, които плюят по всичко (включително и по държавни символи и институции) и опъват черни чаршафи. Аз вярвам, че българите са мъдри хора и на 4 април ще вземат правилното решение.

Тема от последните дни е Докладът на Държавния департамент на САЩ. Вие изказахте остра позиция по темата, а именно че някой е давал изкривена информация на тези, които са писали Доклада.

Няма как да не е остра, защото се базира на истината, защото е очевидно, че хората, писали Доклада явно не са чели достатъчно история. Само ще подчертая, че във Вашингтон през 40-50-те години в доклади на ЦРУ се пише, че в днешната Северна Македония живеят българи. Така че леко е шизофренично в този доклад да ни говорят за македонско малцинство в България. Това е абсурдно, за какво македонско малцинство в България пишат? Аз лично подадох сигнал до главния прокурор за двете сепаратистки организации, които извършват опасна дейност за открит сепаратизъм.

Този случай е поредният, в който разни грантаджийски НПО-та плюят по България. Неслучайно ВМРО в 44-ия парламент предложи промени в ЗЮЛНЦ, с цел да може държавата да има контрол върху тези НПО-та, които се финансират от разни соросоидни организацийки. Както ние, като политици, се отчитаме постоянно за всяка една наша промяна в имотно и финансово състояние и декларираме всичко, така трябва да го правят и тези НПО-та, които получават финансови стимули от вън. Защото после когато излезе ей такъв доклад като този, и видим, че е писан благодарение на еди-кое си НПО - ще знаем кой се опитва да ни налага чуждите си идеологии.

Г-н Каракачанов, защо опонентите Ви постоянно отварят темата за армията?

Е, как защо, защото ги е яд. Защото успях да преобърна тенденцията от нулево желание да бъдеш част от Българската армия към невиждан от години интерес, включително на млади хора, включване в редиците на армията.

Ако до преди моя мандат по-малко един човек се е борил за място в армията, сега за едно място кандидатстват 4 души. Вдигнахме заплатите на войниците с 48%.

Постигнахме баланс във въоръжението на всички видове въоръжени сили, закупува се техника и за ВВС, и за сухопътни и ВМС. Защитавам принципа да ремонтираме, модернизираме и поддържаме всичко, което може, в български заводи. Модернизирайки техниката в България, подпомагаме българската военна индустрия и парите остават в българската икономика, а не в чужди фирми, както е било досега.

За мен армията е един от стожерите на нашата нация и го усещам не само като дълг, защото съм военен министър, ами и като лично чувство да върна престижа на Българската армия.

Нашите опоненти колкото и да си говорят, не могат да обърнат фактите в друга посока. Все пак, както казах - тези борци могат само да плюят и нищо друго.

В следващото Народно събрание с кого бихте работили от ВМРО?

Ние сме от онези политици, които никога не си сменят политическата идеология - ние сме ВМРО и както винаги сме заявявали - готови сме да седнем на една маса с всички, които са разумни, които милеят за България и не се казват ДПС. Трябва да има диалог и всички политици да се обединят около това как България да излезе от тази криза и да върви смело напред. За страната ни и българския народ е необходимо, който и да е на власт да бъдат очертани 5-6 основни приоритета и да се следват неотклонно. За нас от ВМРО един от неотложните въпроси е справянето на демографската криза.

Вие сте историк, доктор по международно право и международни отношения. Кажете как виждате България и региона след 50-100 години.

Как ще се развива страната ни е свързано точно с това, за което говорихме по-рано. Изключително важно е на власт в България да има хора, които са български патриоти, подчертавам български, и да поставят националния интерес над всичко. И следвайки важните за българите въпроси, включително и за сънародниците ни зад граница, поставяйки наистина "България над всичко", работейки по важните за обществото ни приоритети, ние наистина можем не просто да дръпнем много напред и в демографски, и в икономически план, а да станем незаобиколим фактор и сила не само на Балканите, а и в Европа, и в света. А това ще доведе и до решаването на много външнополитически въпроси, стоящи на дневен ред.

Само и единствено от нас, българите, зависи как ще се развива страната ни. Затова призовавам хората в неделя да излезнат и гласуват, нека не си мислят, че не е важно. Напротив, важно е - излезте и изберете не просто Вашата партия и Вашия кандидат, а изберете какво да бъде бъдещето на всички българи и България.

Съдържание: ВМРО - Българско национално движение