Съвместното предприятие на японската компания Mazda и руската Sollers пое задължението пред руското правителство да построи в Далечния Изток завод с капацитет 50 000 двигатели годишно, се казва в съобщение на компанията.

Създаденото през 2012 година съвместно предприятие Mazda Sollers, осъществява монтаж във Владивосток моделите на Mazda CX-5 и Mazda 6. Като през миналата година от конвейерите на завода слязоха 24 185 автомобили с марката Mazda.

Според условията на Специалния инвестиционен контракт, подписан с руското Министерство на промишлеността и търговията, предприятието поема ангажимента да вложи в завода 2 милиарда рубли и да усвои производството на двигателите Mazda SkyActiv-G. А така също да обнови сглобяваните тук моделите Mazda 6 и Mazda CX-5.

В замяна на това, Министерството гарантира на смесеното предприятие „непроменени условия за осъществяването на бизнеса и преференции от страна на държавата”, се казва в съобщението, без да се уточняват подробности.

Срокът на действие на подписания с Министерството контракт е до 2023 година се посочва още в съобщението на компанията, цитирано от Reuters.

Но от предишни изявления на ведомството е известно, че подписалите Специален инвестиционен контракт получават редица данъчни и митнически облекчения в замяна на инвестиции  и други задължения.