Дългогодишният управник в редиците на гранда Левски - Константин Баждеков отдели няколко минути от последния си работен ден за седмицата, за да отговори на част от въпросите, които ТОПСПОРТ му предложи за разискване.

Бившият финансов директор на клуба сподели мнението си за настоящата ситуация на "Герена", като обаче изрично подчерта, че тъй като на практика не представлява оперативното ръководство на Левски, становището му може да бъде разглеждано по-скоро като гледна точка, а не толкова като "последна инстанция" твърдение.

Константин Баждеков е роден на 24 юли 1955 г. Завършил е висше икономическо образование в УНСС. От 1979 г. работи в системата на СНС, РНС "Васил Левски", като специалист и гл. специалист по бюджет и финансиране на благоустройствените дейности и като зам.-председател на Общински съвет "Оборище".

От 1989 г. е директор в частна фирма. През 1999 г. е назначен за директор в ПФК "Левски" АД. Член на УС на Фондация "Васил Левски".

Константин Баждеков бе свързван с директорска длъжност в пловдивския Локомотив, но пред медията ни лично той потвърди, че подобен развой на събитията не е бил наличен за него.

Г-н Баждеков, голяма част от феновете на Левски припознават във Вас една от силните личности на "Герена" в последните години. Напоследък обаче сякаш се отдръпнахте от светлината на прожекторите?
- Така е. Не смятам за необходимо да говоря непрестанно пред медиите, още повече когато реално няма нищо конкретно за казване. Или поне нищо различно от това, което е явно и ясно.

Когато обаче такива емблематични фигури като Вас не говорят, се дава повод за излишни епскулации, а съответно и увеличаване на напрежението в клуба.
- Да. Но спекулациите са нещо нормално, още повече когато става дума за клуб от подобна величина.

Изградиха параклис в чест на Гунди и Котков

Изградиха параклис в чест на Гунди и Котков

Носи името "Св. Георги Победоносец"

Работите ли още в Левски?
- Аз винаги съм работел и винаги ще работя за Левски.

Но не сте част от оперативното ръководство на клуба.
- Точно така. И съответно не мога да давам мнения, тип "последна инстанция". Именно заради това може да се твърди, че не съм настоятелен и не правя опити за поставяне на самия себе си в центъра на медийното внимание.

Снимка 294727

Източник: LAP.bg

Защо се появиха слуховете за "трансфера" Ви в Локо?
- Не ми се ще да навлизам в подробности. Наистина. Ще кажа просто, че аз на практика никога не съм се "махал" от Левски, както твърдяха някои хора. Нямам идея на какво се дължеше информацията за Локомотив (Пловдив).

Вие бяхте и както разбирам все още сте част от клуба, при по-скоро негативния (поне що се касае до резултатите и постиженията на Левски) преход от ерата "Батков", към новата - "Русев". Защо стана така? Защо отборът не успя да задържи нивото? Видимо за всички е, че то не е същото.
- Вижте, при прехода от г-н Батков към г-н Русев се мина и през друго ръководство, не забравяйте. Те също могат да попаднат в уравнението. За съжаление обаче сте прав, че нивото не е същото. 

В какво се състои основно разликата между "новия" и "стария" Левски?
- Ами в резултатите. Ясно е. Преди 6-7 години всички се съобразяваха с отбора. Бяхме фактор във всяко едно отношение. Не само в рамките на вътрешното първенство, но и що се касае до изявите ни зад граница. Сега не е така. Ясно е, че ще е необходимо известно време, за да се стабилизират отново нещата в клуба.

Снимка 227535

Източник: LAP.bg

И все пак - защо се получи така? Толкова голяма ли беше разликата между Тодор Батков и последващите управници на Левски?
- Нека не задълбаваме в темата. Да се опитваме да извлечем позитивите, а не да съсредоточаваме цялото си внимание единствено върху негативите. Случилото се вече не подлежи на промяна. Въпросът е да се намери правилната формула, рецепта за излизане от положението.

А тя е?
- Победи. Точки. Резултати. Няма друг вариант.

Има ли отлив на фенове на "Герена"? Единствено незадоволителните резултати ли са причина за неналичието на достатъчно запалянковци, отиващи на клуб от подобен ранг?
- Дали има отлив или не - можете да видите и сами. Да, смятам че основно разминаването между очакванията, що се касае до точки и крайни резултати в мачовете, с реалността са причината за отсъствието на обичайното количество фенове.

Снимка 261128

Източник: LAP.bg

Достатъчно ангажиран ли е господин Русев с клуба?
- Мога да ви уверя, че синът му Евгени е на почти всеки мач на отбора. Иначе знаете, че г-н Русев има сериозни бизнес ангажименти както в страната, така и в чужбина. Не е възможно винаги да бъде на стадиона. Това не е прецедент. В много от големите европейски клубове ситуацията е подобна. Това не означава, че и там собствениците не ги е грижа за тима.

Снимка 279381

Източник: LAP.bg

Грижа ли го е Константин Баждеков за Левски?
- Разбира се! Аз продължавам да обичам Левски и да искам отборът да побеждава. Уверявам Ви, че съм не по-малко симпатизиращ на състава, отколкото когато заемах ръководен пост в клуба.

Ще има ли козирка Сектор "А"? Така ли се експлоатира съоръжението, както се очакваше?
- Не мога да Ви отговоря. Може и да има разминаване между очакванията за експлоатацията на сектора и реалното положение. Но отново - не всичко може да се предвиди на 100%.

Има ли отлив на инвеститори в Левски? Верни ли са спекулациите по този въпрос?
- По-скоро не. Нещата не са толкова сиви, колкото ги изкарват някои хора. Но нека говорят онези, които знаят точно какви са "сметките".

Снимка 280185

Източник: LAP.bg

Какво е реалното финансово състояние на Левски? Има ли причина феновете и въобще тези, които обичат Левски, да се притесняват?
- Нека въпросът бъде отнесен към оперативното ръководство. Но пак подчертавам - Левски е бил, е и отново ще бъде на високо ниво. Сигурен съм в това. 

Тоест ще се върне там, където запалянковците му очакват - на върха?
- Надявам се. Уверен съм, че няма начин усилията на всички нас, които обичаме този клуб, да не дадат резултат.