Отмина поредното бурно лято на "Герена". Левски отново подмени отбора си, взе нов треньор, като разликата от предходните години е, че този път поводите за оптимизъм сред феновете са основателни и по всичко личи, че се вижда краят на порочната практика всеки прозорец да се подменят футболистите. Освен редицата входящи трансфери, "сините" осъществиха и два значими изходящи такива. Най-добрите играчи на тима през миналия сезон - Божидар Краев и Мехди Бурабия бяха продадени съответно на датския Мидтиланд и турския Коняспор, а в касата на столичани влязоха около 2 млн. лева.

Напускането и на двамата не бе прието добре от привържениците на Левски. Докато продажбата на Краев бе донякъде очаквана и рано или късно щеше да се случи, то тази на Бурабия бе удар за клуба и неговият заместник Жорди Гомес все още не може да се доближи до нивото му.

Мехди Бурабия: Едно, две глупави момчета развалят Левски! Тръгнах си заради феновете!

Мехди Бурабия: Едно, две глупави момчета развалят Левски! Тръгнах си заради феновете!

"Семейството ми беше на стадиона, родителите ми също", заяви новото попълнение на Коняспор по повод шамарите след мача с ЦСКА

Мароканецът с френски паспорт отбеляза голямо израстване през последната малко повече от година. Халфът бе сред отписаните за сериозен футбол играчи преди малко повече от 12 месеца. Тогава начело на Левски бе Люпко Петрович, а Бурабия се появи за началото на лятната подготовка със счупена ръка и си навлече гнева на опитния сърбин. Наставникът ясно показа, че не харесва полузащитника и той ще има епизодични изяви на терена под негово ръководство. Очакваше се дошлият от Черно море футболист да бъде сред освободените през зимата.

Снимка 313944

Източник: Facebook

Наследникът на Петрович - Елин Топузаков показа на Бурабия, че ще разчита на него, стига да бъде в добра форма и функционално състояние. Халфът започна да загатва за своя потенциал по време на зимната подготовка на столичани в Кипър и игра в две срещи под ръководството на Топчо при подновяването на първенството. След слабото представяне на тима имаше нова треньорска смяна - Топузаков бе заменен от Николай Митов точно преди дербито с ЦСКА. Малко известно е, че именно този мач до голяма степен се оказа ключов за последвалото добро развитие на кариерата на Мехди. Да, той влезе в игра на почивката и бе в основата на обрата на "сините", но съществуваше вероятност халфът въобще да не бъде в групата за срещата. В дните преди дербито, играчът имаше сериозни лични проблеми и Митов не искаше да го ползва в този мач. Бурабия настоя пред своя треньор: "Тренер, искам да играя. Този мач е важен за всички нас и аз трябва да бъда на терена". Халфът се появи в игра в началото на второто полувреме и обърна развоя на срещата за "сините".

Характерът и мъжеството, както и добрата игра в този мач, спечелиха на Мехди твърдо титулярно място в състава на 26-кратните шампиони. Полузащитникът бързо се превърна в един от лидерите на тима. Хъсът, желанието и отличното представяне в срещите бързо го направиха един от любимците на феновете. Именно тогава се стигна и до втората поредна загуба с 0:3 от ЦСКА в края на сезона. Въпреки тежкото поражение, Бурабия безспорно бе единственият, който защити честта на клуба и опита всичко, за да промени хода на мача - не се получи. След срещата част от запалянковците в Сектор "Б" опитаха саморазправа с футболистите,  а няколкото от тях искаха да свалят фланелката на Бурабия. След този индицент 26-годишният футболист обяви пред свои близки: "Искам да напусна. Агресията няма място на терена, а и не мисля, че съм заслужил подобно отношение".

Снимка 313942

Източник: Facebook

Така, докато Николай Митов градеше новия Левски около Мехди Бурабия, дойде офертата на Коняспор. Халфът бе категоричен: "Искам да отида в Турция. Това е уникален шанс за мен, който няма как да изпусна". Действията му определено не бяха коректни спрямо "сините". Той самоволно напусна лагера на тима в Правец и се прибра в София. Но и французинът определено имаше своите мотиви. Тук е важно да се отбележи, че ръководството на столичани постъпи по подобен начин спрямо своя състезател 12 месеца по-рано. Тогава полузащитникът отново имаше желание да си тръгне и сам намери отбор, който да плати посочената трансферна сума от тогавашния собственик Иво Тонев. В последния момент обаче ръководителят поиска повече пари и трансферът пропадна. Малко по-късно на "Тодорини кукли" дойде предложение за Бурабия от Оксер, за което на него дори не му бе казано.

Олимпик (Марсилия) надви Коняспор с 1:0

Минимален успех за Олимпик (Марсилия) над Коняспор с Мехди Бурабия (ВИДЕО)

Адил Рами донесе успеха на французите

В крайна сметка след няколкодневна сага, Левски и Коняспор се разбраха и Мехди Бурабия смени клубната си принадлежност за над 1 млн. лева. Полузащитникът бе горещо желан от новия треньор на носителя на Купата на Турция Мустафа Ресит Акчай. Специалистът държеше на всяка цена да го има в състава си.

Кариерата на 26-годишния футболист в южната ни съседка започна по отличен начин. Новият му отбор спечели Суперкупата на Турция след победа с 2:1 над шампионите от Бешикташ, а Бурабия бе засипан със суперлативи от местните медии за играта си в този мач. Халфът бе истински господар в средата на терена и напълно обезличи звездите на истанбулския гранд. Представянето му не бе моментен фойерверк, а към днешна дата Мехди е играл през всички 90 минути във всеки един мач на своя тим.  Ролята му в схемата на Мустафа Акчай е ключова, като той е призван да гради атаките на Коняспор. Освен това халфът има далеч повече задачи в защита, като драстично е увеличил процента си на спечелени единобоства с противников играч. Трябва да се отбележи още,  че е изчистил играта си от излишни нарушения, които често му носеха жълти картони.

Снимка 313946

Източник: Twitter

Още с идването си на "Koня Бююкшехир", французинът стана любимец на феновете, а сега те вече го боготворят.  След силния мач, който изигра при гостуването на Олимпик (Марсилия) от груповата фаза на Лига Европа, Бурабия бе определен за "Войнът на Коняспор".

Thanks for the support and to the fans Who made the trip to Marsiliya #konyasporgeliyorbak

Публикация, споделена от Mehdi Bourabia (@mehdibourabia) на

Силната игра на Мехди от началото на сезона не остана незабелязана и от повечето водещи турски медии. Бившият футболист на Левски е определян като един от най-добрите играчи в южната ни съседка на своя пост, въпреки незадоволителното представяне на Коняспор към момента(победа и 4 поражения в Суперлигата). Халфът попада в редица престижни класации. Компания там му правят играчи като Огужан Йозякуп (Бешикташ), Атиба Хътчисън (Бешикташ), Фернандо (Галатасарай), Соуза (Фенербахче) и Андре Кастро (Гьозтепе).

Снимка 313947

Източник: Twitter

Мехди Бурабия не се предаде пред трудностите и разочарованията, които белязаха последната година в кариерата му и сега бере плодовете на своя труд. Преди малко повече от 12 месеца той не влизаше в плановете на треньорското ръководство на Левски, а сега е водещ футболист на един от традиционните клубове в първенството на Турция.... А е едва на 26 години ...