Родното първенство се подновява този уикенд. Едва ли има по-обещаващо начало от сблъсък между Левски и ЦСКА. Двубоят е от изключителна важност и за двата отбора. Финансовото положение на "Герена" е неясно. Изпълнителният директор Павел Колев вече на няколко път обяви, че хоризонтът пред клуба е къс. Въпреки проблемите по високите етажи, "сините" се представиха на ниво по време на зимната подготовка. Тимът спечели три контроли и загуби едва една. "Червените" бяха на другия полюс. Отборът на Милош Крушчич записа ужасяващи резултати в Испания - четири поражения и едно равенство при голова разлика 0:11. Резонно, треньорът и играчите понесоха сериозни критики за представянето си. 

В подобни дербита моментната форма не е важна. Редица пъти сме ставали свидели в сблъсъците между Левски и ЦСКА как считаният за аутсайдер в мача показва повече хъс, желание и характер и стига до победата.

Левски постигна целта си, продаде над 2000 абонаментни карти

Левски постигна целта си, продаде над 2000 абонаментни карти

Феновете се активизираха!

Ролята на треньорите и лидерите на двата тима е много важна. Смеем да твърдим, че в този аспект, както и чисто спортно-технически превъзходството на "сините" е осезателно. 

ВРАТАРИ

Милан Миятович и Густаво Бусато са вратарите с най-много сухи мрежи от началото на сезона в елита. Черногорецът спечели битката за титулярно място с Николай Михайлов още през лятото, докато бразилецът стори това с Витаутас Черниаускас в течение на сезона. Опитът е на страната на Миятович. Милан е стабилен, а това помага и на защитата пред него. До момента не е направил фатални грешки, а в подготовката показа, че се намира в отлична форма. Не така стоят нещата при Бусато. Стражът бе подценяван в началото, а любопитно е, че през лятото първо бе отказан от втородивизионния Септември, след което премина на "Армията". Бележи завиден прогрес. По време на контролите на няколко пъти допусна грешки, а и неразбирателство с отбраната пред него, което доведе до леки голове във вратата на ЦСКА. Въпреки сравнително доброто представяне на Бусато, смятаме, че предимството тук е на страната на Милан Миятович. 

Снимка 465830

Източник: levski.bg

ЗАЩИТА 

Петър Хубчев залагаше на една и съща четворка в защита от началото на сезона. Важна роля в състава играят бековете - Живко Миланов и Иван Горанов. Двамата са изнесени в предни позиции и често участват в организирането на атаките. Освен това са и стабилни в защита. Имат и лидерски качества. Холмар Ейолфсон е константна величина. Безспорно най-добрият централен защитник у нас, въпреки тежката контузия, която лекуваше дълго време. Все още не е ясно кой ще бъде негов партньор в дербито. Вариантите са два - Нуно Рейш или Мартин Райнов. Смятаме, че Хубчев все пак ще заложи на португалеца. Който и от двамата да играе, Левски ще има предимство в изнасянето на топката.

Снимка 464734

Източник: levski.bg

ЦСКА показва сериозни колебания в отбрана. Не така стояха нещата през есента, когато Крушчич пое отбора. Очертава се като титуляри в сърцето на отбраната да започнат Раул Албентоса и Петър Занев. Ако испанецът не успее да вземе участие в срещата, това би било голям проблем за "червените". Испанецът лекува травма в петата, а алтернативите му са Божидар Чорбаджийски и Пламен Гълъбов. Чорбаджийски определено не е на нужното ниво след завръщането си от наем във ФКСБ. Албентоса бързо се превърна в любимец на феновете на "червените", но и той показва колебания. В течение на сезона няколко сериозни негови грешки коставаха точки на отбора. По бековете най-вероятно ще са Иван Турицов и Брадли Мазику, които определено отстъпват във всяко отношение на "сините" крайни бранители. 

Снимка 440926

Източник: LAP.bg

ХАЛФОВЕ

Левски подсили сериозно халфовата си линия през зимата. Бяха привлечени Симеон Славчев и Стайн Спиерингс. Очертава се Славчев да бъде един от ключовите играчи на Левски през полусезона. Към момента партньор на национала в средата на терена ще бъде Хали Тиам. Двамата ще внесат още по-голяма сигурност в дефанзивен план. Наличието на Мони ще изнесе играта на Левски по-напред. Славчев е далеч по-добър в офанзивен план от Мартин Райнов. Умее да намира празните пространства, а по време на подготовката често можеше да бъде видян да разтегля играта по фланговете с точни пасове. Има умения и пред гола, като не се страхува да опитва и удари от далечни разстояния. 

Снимка 464755

Източник: levski.bg

Една от дилемите пред Хубчев е на кой да заложи като плеймейкър. Опциите са три - Спиерингс, Франко Мазурек и Филипе Нашименто. Прогнозираме, че като титуляр ще излезе нидерландецът. Видно е, че Стайн още не се е адаптирал, но в контролите показа добри неща. Често се връщаше в назад, за да организира атаките на отбор. Освен това дублираше и централния нападател, което създаваше преимущество на Левски в противниковото наказателно поле. Показа, че има хубав поглед върху играта и добър удар от далечна дистанция. Добри думи за моментната си форма заслужава и Филипе Нашименто. Португалецът изигра силни мачове по време на подготовката и загатна, че може да бъде от полза на Петър Хубчев. Силата му е в изпълнението на статични положения. 

При ЦСКА погледите са вперени в новото попълнение Стефано Белтраме. Не е ясно обаче дали италианецът ще попадне сред титулярните единадесет на Милош Крушчич за мача в събота. Определено той бе единственият светъл лъч в червената халфова линия през зимата. Включи се силно в последните две контроли в Испания, а срещу Струмска слава вкара и първия си гол за тима. Очаква се в центъра на терена да играят Жанио Бикел и Валентин Антов. И двамата със силно изразени дефанзивни функции и без особен опит. Поради това смятаме, че с наличието на Славчев и Тиам, Левски има изразено предимство в тази зона на терена. 

Али Соу се закани на Левски, чака дербито с нетърпение

Али Соу се закани на Левски, чака дербито с нетърпение

Гамбиецът е решен да вкара първото си попадение срещу "сините"

НАПАДАТЕЛИ

Петър Хубчев най-вероятно няма да може да разчита и на тримата си голмайстори в предни позиции. Найджъл Робърта и Станислав Иванов вкараха по 8 гола през есента, а Паулиньо се отчете със 7. Нидерландецът обаче лекува контузии и едва ли ще играе в събота. Това може да се окаже проблем за наставника на "сините", тъй като Дени Алар продължава да бъде загадка и изпитва сериозни трудности пред гола. Станислав Костов все още навлиза във форма. Той показа добри неща в контролите, но си личеше, че му липсва игрови ритъм. Паулиньо и Иванов също разочароваха, но ще играят срещу ЦСКА и на тях ще се разчита много. Срещу себе си ще имат колебливи бекове, като смеем да прогнозираме, че голяма част от атаките на Левски ще бъдат отляво, където Турицов ще има тежката задача да се справи с Паулиньо. 

Снимка 465276

Източник: levski.bg

ЦСКА изглежда зависим от Али Соу в предни позиции. Гамбиецът не бе на ниво в контролите, където продължаваше да изпуска и малкото положения, които ЦСКА създаде. Евандро започна отлично сезона, но впоследствие формата му спадна. В Испания не показа почти нищо. Рафаел Енрике би могъл да направи разликата, ако може да вземе участие в срещата, защото другите алтернативи са Вив Соломон-Отабор и Едвин Джеси. Нигериецът не е ясно по какви причини е футболист на ЦСКА, докато ганаецът е далеч от най-доброто си ниво. 

Снимка 465750

Източник: LAP.bg

ТРЕНЬОРИТЕ

Огромното предимство на Левски в дербито е Петър Хубчев. Едва ли има друг наставник, който да може да се справи по-добре от него създалата се ситуация на "Герена". "Сините" имат треньор с характер. Специалист, който, сигурни сме, вече е дал точните отговори на играчите относно кризата по високите етажи. Човек, на който футболистите сляпо вярват и за когото са готови на всичко. Хубчев е наясно колко важен е този мач за бъдещето на Левски. Качествата му ще помогнат страшно много на "сините" в този момент. 

Снимка 461639

Източник: levski.bg

За Милош Крушчич това ще е първо дерби. Сърбинът има куп проблеми за решаване, свързани с играта на отбора. Опитът му е много по-малък от този на колегата му. Напрежението със сигурност ще е при него, защото е наясно, че след този мач може повече да не бъде треньор на ЦСКА. Въпреки думите на Ганчев, който застана зад гърба му. 

Спортни журналисти в анкета на ТОПСПОРТ: Победа за Левски или равенство в дербито срещу ЦСКА

Спортни журналисти в анкета на ТОПСПОРТ: Победа за Левски или равенство в дербито срещу ЦСКА

Едва 10 прогнози за краен успех на "армейците"