Министър-председателят на България от служебното правителство през 1997 година Стефан Софиянски сподели пред ТОПСПОРТ мнението си за динамичните процеси в своя любим Левски, който днес официално стартира лятната си подготовка.

Бившият градоначалник на столицата заяви, че очаква добри новини от "сините" през следващия сезон, предвид сериозните темпове на развитие за клуба в последните месеци.

Левски започна подготовка без нови попълнения и само с 12 футболисти

Левски започна подготовка без нови попълнения и само с 12 футболисти

Петър Хубчев подложи своите възпитаници на бегови упражнения

Ето какво каза пред медията ни г-н Софиянски:

Подготовката в любимия Ви Левски стартира, така че вече по традиция бих се радвал да чуя мнението Ви за динамиката в клуба напоследък. Акцентите са многобройни. Можем да започнем с поредната, а както се надяват феновете на клуба и последна за дълъг период от време, треньорска промяна.

- Да, логично темата предизвиква интерес. Петър Хубчев е сериозно име, със солидна визитка, която няма нужда да преразглеждаме. Ясно е, че когато се спреш на подобен вариант за треньор, имаш безспорно налични дългосрочни намерения. Предстои много работа за Хубчев и екипа му.

Хубчев: Настоявам за спортен директор! Осъзнавам риска от закъснялата селекция

Хубчев: Настоявам за спортен директор! Осъзнавам риска от закъснялата селекция

"Само футболна е причината Валери Божинов да не бъде в Левски"

Той продължава да гласува доверие на асистентите си от националния отбор. Виждаме, че Георги Донков неотлъчно е до него.

- Разбира се. Няма причина за промени, когато работата ти в даден колектив върви добре. Плюс това за всички нас, феновете на Левски, присъствието на още един левскар в клуба, в лицето на Донков е добра новина. Именно връзката между клуба и истинските левскари прави Левски това, което е.

Снимка 428240

Източник: levski.bg

В тази връзка, говорейки за истински левскари, ще трябва да променим до известна степен насоката на разговора ни. Какво мислите за освобождаването на един наистина доказан левскар. Съвсем наскоро се случи това.

- За Даниел Боримиров става дума, нали така?

Точно така. Струва ми се, че очаквано не беше доволен той от решението, което бе взето за неговия пост в клуба. Звучеше ми обиден и засегнат в интервюто си след като беше отпратен. Каза, че не са му били предложени достатъчно аргументи.

- Нямам представа точно на какво се дължи това взето решение. Основания може да са налични от всякакъв характер. Ние с Вас не сме в клуба, в кухнята, така че не знаем съвсем ясно как стоят нещата. Може би до известна степен беше изненадващо. Но е възможно да има разминаване между него и останалите в клуба, относно вижданията им за бъдещето на школата. В нея със сигурност се очертават реформи.

Снимка 427336

Източник: LAP.bg

Още повече, че новият спортно-технически щаб изрази желанието си да работи с все повече юноши на клуба и постепенно да ги имплементира в първия състав.

- Да, разбира се. Всеки истински клуб би следвало да работи по този начин. Не можеш да построиш къщата си без основи. А школата със сигурност е такава основа, на която може да се стъпи. И трябва. Ще видим как ще се развият събитията. Ще си проличи занапред какъв е бил планът. Дори до този момент да е имало проблеми с влагането на много средства в школата, се подразбира, че за в бъдеще такива няма да има.

Това води към следващия ми въпрос - стабилизира ли се Левски вече и на практика, след пристигането на г-н Божков в клуба? Беше покрит много важен дълг, който застрашаваше участието на отбора в клубните турнири.

- Определено е очевидно това стабилизиране. Този дълг бе един от най-важните. Но да не забравяме и за тези към НАП. Които бяха вече реалност при управлението на г-н Русев. Всичко това показва, че Левски се стабилизира.

Снимка 340654

Източник: LAP.bg

Още повече, че г-н Божков не би позволил петно върху реномето си, след като вече е факт присъствието му, както и това на неговия екип от професионалисти, в клуба.

- Именно.

Съвсем наскоро разговарях с бивш управник на футболния Левски. Той ми сподели, че идването на Васил Божков е най-добрата новина за клуба.

- Аз бих добавил, че тя ще стане такава, ще се превърне в действително добра новина тогава, когато дойдат и резултатите. На практика. Извън очакванията и предположенията.

Снимка 412376

Източник: Twitter

Започва и сериозна работа по селекцията в клуба.

- Всеки специалист се опитва да състави сплав от състезатели, които пасват по най-добрия начин на неговите виждания за играта. Така ще бъде и с Петър Хубчев. Той работи постепенно, но със сигурни крачки и действия. Стартът на подготовката беше даден с едва 12 играчи, но предполагам, че скоро тази цифра ще бъде далеч по-успокояваща. В ЦСКА започнаха с осем футболисти повече. Това сигурно се дължи на националите, както и на юношите, за които говорихме.

Снимка 428207

Източник: levski,bg

Изглежда така, сякаш всички необходими предпоставки за предстоящи успехи са вече налични. Дали ще бъде достатъчно времето за новите специалисти на различните нива в клуба, за да видим един по-успешен Левски в шампионата и в Европа?

- Нека им дадем кредит на доверие и време. Нищо не става за ден. Няма как просто така да се случат нещата. Необходима е градация. Да започнем с добри резултати в Европа, дай Боже да се класираме за групите, а след това да стартираме и новата кампания по добър начин.

Титла? Или да не завършваме и този разговор като онзи от началото на предходния сезон? И на този преди него, и на другия преди него...

- Разбрах много добре въпроса Ви. И намека. Приказката за това, което не е виждало всяко 10-годишно дете я знаем. Нека дадем възможност да се работи спокойно. Всеки левскар вижда клуба си с титлата още от началото на сезона. Но това е нормално. Все пак става дума за Левски. Очакванията са винаги максимално високи. Надяваме се и реалността да бъде такава.

Алекс Боримиров вече не е част от Левски

Левски освободи още един Боримиров

Алекс Боримиров вече не е част от "синия" клуб