Рекордните $215 млрд. долара са похарчили зад граница през миналата година над 120 млн.  китайски туристи. Те все повече сменят местните направления с дестинации в съседни и далечни страни: Япония, Австралия, Великобритания, Германия, Исландия.

 Освен това китайските пътешественици са еди от най-разточителните в света, като вече надминаха останалите държави по разходи за пътувания и почивки в чужбина. Общата сума на похарчените от тях пари за тази цел, независимо от забавянето на китайската икономика, е $215 млрд. през 2015 г., показва изследване на Световния съвет по туризъм и пътешествия (World Travel & Tourism Council, WTTC).

Тази сума е съпоставима, например, с брутния вътрешен продукт на Виетнам.

Разходите за задгранични пътувания на китайците са нараснали с  53% спрямо 2014 г., при среден  ръст в света от  3,1%. През миналата година 120 милиона граждани на Китай са направили задгранични пътувания, което означава, че всеки чуждестранен турист в света е китаец, посочва данните China National Tourist Office. 

Китайците все повече се интересуват от пътувания до далечни дестинации като Европа и Океания, Нова Зеландия, Австралия. Освен основните европейски страни като Германия, Великобритания, Франция, популярност набират екскурзиите до Исландия. В същото време се забелязва спад на пътуванията до близките маршрути като Макао, Хонконг и Тайван. 

Значителното увеличение на китайските туристи зад граница и общия ръст на разходите за тази цел се обяснява с развитието на средната класа в страната, посочват от WTTC. 

Според шефа на организацията, пише gazeta.ru, китайците започват да се интересуват от пътувания в чужбина, когато семейният доход достигне 35 хиляди долара на година. През периода 2003 - 2013 г. такива домакинства са били около 21 милиона, а в следващите десет години те ще се увеличат с още 60 милиона, очакват анализаторите от WTTC.