"Финансирането на сделката за ЧЕЗ затъна в тайни и лъжи" е водещo заглавиe на в. "Сега"

Тайната информация за финансирането на сделката за активите на ЧЕЗ в България, която премиерът Бойко Борисов съобщи, че е получил от Чехия, се оказа табличка на банките и офшорките, които трябва да подпомогнат неизвестната дребна българска фирма "Инерком" в амбициозната задача. Внесена в секретното деловодство на Народното събрание справка, която е с неясен автор, без подпис и печат, на практика потвърждава информацията, изнесена досега от чешките медии.

Данните в нея са толкова пунктуални, че изглеждат напълно достоверни. Неслучайно са впечатлили българския премиер, който изригна пред медиите: "Като отворих изпратеното от чешкия премиер, какво да видя: руско-грузински офшорки, руски банки, български, и то такива, които по някаква причина са имали проблеми".

Прочети още от статията на в."Сега"

"Премиерът сдобри лекарите, здравния министър и касата за рамковия договор", четем в "Капитал"

Премиерът Бойко Борисов в сряда се намеси лично и в договаряне, за което по закон няма преки пълномощия. Той стана гарант за подписването на Национален рамков договор между здравната каса и Българския лекарски съюз за цените и обемите на медицинските услуги, които ще бъдат платени от 1 април до следващата година. Подписването се случва в последния възможен ден по закон - 28 февруари, в 17 часа. Лекарите заплашиха с протести, ако това не се случи, а надзорният съвет на здравната каса и здравният ...

Прочети още от " Капитал"

"Най-богатите в ЕС са в Лондон, а най-бедните - в Северозападна България" е заглавиe от в. "24 часа"

Жителите на Западен Лондон са шест пъти по-богати от средните европейци, докато обитателите на Северозападния район на България са три пъти по-бедни, сочи проучване на европейската статистическа служба (Евростат), цитирано от Франс прес.

В проучването е сравнен по региони брутният вътрешен продукт (БВП) на човек, изразен в "стандарт на покупателната способност" - тоест с отчитане на разликата в цените между отделните зони.

Прочети ще от в. "24 часа"

"395 татковци гледат бебето, докато майката работи" извежда на първа страница в. "Монитор"

Получават близо 300 лв. по-високо обезщетение за съпругите си

395 бащи са решили да се грижат за бебета си, за да могат жените им да се върнат на работа. Това показват данни на Националния осигурителен институт (НОИ) за миналата година. Това са мъже, които са поели грижите за детето между 6 и 24-месечна му възраст. През първите 6 месеца татковците ще получават 90% от размера на заплата, на която се осигуряват. През останалите 12 месеца сумата е фиксирана на 380 лв., колкото е регламентираният размер на обезщетението на отглеждане на малко дете.

Статистиката показва, че броят на бащите, поели грижите на наследника си, намаляват. През 2016 г. 479 мъже или с 84 повече спрямо миналата година са оставили професионалните си задължения, за да отглеждат невръстното си дете. Оказва се, че най-често от тази възможност се възползват жените, които заемат по-високоплатени позиции от мъжете си.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Иван Кръстев: Източноевропейците - консерватори на пълен работен ден и за всичко" четем в "24 часа"

Много се говори за трансферните плащания от Запад на Изток, но се пренебрегва фактът за миграцията на добре образованите в обратна посока

За миграционната криза:

"Живеехме в един свят, където границите сякаш вече не играеха роля. Изведнъж обаче установихме, че границите все пак са важни. Оттук произтичат три въпроса. Къде изобщо минават границите на Европа? На този въпрос все още няма отговор, защото Европа е единствената сила, чиито граници се разширяват. Второ: Какви са тези граници? И трето: Кой ще ги защитава? При това не само срещу военни нападения, но и при миграционни кризи."

Прочети още от "24 часа"

"Трима министри готвят закон за медиите", четем във в. "Стандарт"

По предложение на премиера кабинетът ще подготви законодателни промени относно собствеността и финансирането на медиите и тяхното разпространение. Със задачата е натоварена работна група, в която влизат трима министри - на икономиката, на финансите и на културата, както и определени от тях експерти.

Решението беше взето на вчерашното заседание на правителството, по-малко от месец след като от ДПС огласиха законопроект за осветляване на собствениците на медиите и тяхното финансиране, който обаче още не е внесен в медийната комисия на парламента за разглеждане.

Прочети още от в. "Стандарт"

"Кабинетът е гласувал в движение над 4 млрд. лв. през последните две години", пише "Капитал"

През последните две години се връща практиката на ударно раздаване на пари от бюджета в края на годината, позната отпреди 2008 г. През 2016 и 2017 г. отпуснатите допълнителни разходи от Министерския съвет достигат над 2.2 млрд. лв. годишно. Обикновено тези средства се гласуват през последните два месеца на годината без обществено обсъждане за необходимостта, целесъобразността и ефективността им. Това посочват в свой анализ за извънредните правителствени разходи от Института за пазарна икономика.

Прочети още от " Капитал"

"Новият център на София - какво беше това", пише в. "Сега"

Години минаха от конкурса за преобразяване на най-емблематичните зони на столицата. Реализацията на идеите най-сетне е на хоризонта

Надуваеми бентове, градски плажове, златни павета, тунели, висящи градини - помните ли тези идеи? От конкурса за нова визия на центъра на София минаха години и вероятно и граждани, и архитекти останаха с впечатлението, че всичко е било просто за упражнение и полет на фантазията. Следващата фаза - обществените поръчки за реализацията им, също потъна в обичайните общински перипетии с обжалване, връщане, отлагане. После за беля дойде европредседателството, а не е прилично да разкопаем София пред европейските гости. И все пак реализацията на мащабния проект най-сетне се вижда на хоризонта.

Прочети още от в. "Сега"

"Директните полети до София с 50 на сто повече" пише в. "Монитор"

За последните четири години столичното летище отчита ръст от 50 на сто на директните полети. Само за 2017 г. увеличението на трафика е с една трета, стана ясно по време на първото авиационно събитие от програмата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Това драстично увеличение се дължи на повечето средства, с които разполагат българите, както и световната тенденция за ръст на превозите с нискотарифни авиокомпании.

"През 2014 г. бюджетните превозвачи са имали 30 на сто дял от извършените полети на столичния аеродрум, а сега вече почти се удвоил до 57%", коментира Ася Иванова, председател на Съвета на директорите на Летище София. "Столицата ни се нарежда на трето място, след Лутън и Будапеща, като най-предпочитаната дестинация през 2017 г. от нискотарифните компании", обяви Иванова.

Прочети още от в. "Монитор"

"Когато бягат инвеститори, вместо тях идват Гинки", пише в. "Стандарт"

Иван Хиновски е председател на Българския енергиен и минен Форум и директор в енергийната консултантска компания ПроЕкоЕнергия.

- Г-н Хиновски, изненадващ ли е развоят на продажбата на българските активи на ЧЕЗ ?

- За хората от бранша, хем е изненадваща, хем не е. "ЧЕЗ груп" от 2 години бяха обявили, че продават акциите и активите си в България и желаят да напуснат страната заради други инвестиционни приоритети. Голямата изненада и големия пасив за държавата е, че никой реномиран купувач не се появи и не желае да дойде у нас. Което говори много лошо за инвестиционния климат в България.

Изненада е, че като купувач се появи тази дама Гинка Върбакова, която е много малко известна. Това е човек практически без всякакъв опит, което бих казал дори, че е скандално.

Прочети още от в. "Стандарт"