Ентусиазмът на феновете на Манчестър Юнайтед отново го няма. Рано-рано изчезна. След само една победа в първите четири шампионатни мача. "Червените дяволи" започнаха гръмко - с 4:0 срещу Челси в първия кръг от новия сезон 2019/2020. Милионите привърженици на клуба по цял свят започнаха да мечтаят. Е, мечтите са безплатни. За разлика от услугите на шайката средняшки футболисти, навъдила се последните години на "Олд Трафорд". До скоро "Театър на мечтите", най-големият клубен стадион в Англия се превърна в арената на разочарованието. Последваха три посредствени представяния, сред които историческа загуба у дома от Кристъл Палас (1:2). След месец Висша лига равносметката е такава. Четири точки от пет мача и позиция на средняк.

Сезон без титла се считаше за пропилян.

Снимка 439855

Източник: Twitter

Така беше преди десетилетие. Възпитаниците на Сър Алекс Фъргюсън печелиха мачове само с появата си на терена. Още от съблекалнята и тунела излизаха наплашени противниковите играчи. В момента Юнайтед се бори със зъби и нокти за влизане в топ 4. По-лошото е, че преди началото на сезона се поставя тази цел. Влизане в Шампионска лига, което убегна в края на месец май. Подигравките бяха заслужени - 20-кратният първенец финишира шести, на 32 точки от шампиона!

В клуба липсва ясна политика за развитие. Младите таланти са разглезени, арогантни и прехвалени, а големите звезди и вече утвърдени имена просто не желаят да облекат "червената" фланелка. И защо да го правят?

Те бяха Юнайтед

Те бяха Юнайтед

Нека си спомним за емблематичните футболисти, които изнасяха представления в "Театъра на мечтите"

Манчестър Юнайтед има нужда от време. Много време.

Слънцето няма скоро да изгрее в тази част на града, при "небесносините" ситуацията е на противоположния полюс. Да, инвестициите в Сити бяха и са много сериозни, но нима "червените дяволи" не прахосаха стотици милиони? Всеки трансферен прозорец се взимат скъпоплатени играчи, които впоследствие мъчно опрадвадат и половината от даденото за тях. Междувременно небрежно прибират 300-500 хиляди лири на седмица. Такава е действителността на "Олд Трафорд". Докато феновете добросъвестно отделят трицифрени суми за клубни карти, билети, фланелки и тн.

Снимка 439858

Източник: Twitter

Като Робин Худ, но в модерен вариант. И обърнат - работническата класа масово си плаща да гледа провал след провал, а клубът събира парите и ги раздава на Джеси Лингард, Маркос Рохо, Фил Джоунс и компания. Последният навярно често го боли главата от шума на лъскавото Бентли "Континентал". Заслужил го с "чудесна" игра в защита, докато Пол Погба и Джей Лингс дабват след гол на тренировка.

Проклятието на номер 7

Проклятието на номер 7

Легендарният номер в Манчестър Юнайтед

Оле Гунар Солскяер започна ударно.

Юнайтед побеждаваше... сякаш на магия миналата зима. Всичко потръгна отново - Жозе Моуриньо бе уволнен. Впилото се като паразит мрънкащо футболно величие успя да влезе в конфликт с почти всеки в клуба. От чистачката на северната трибуна на "Олд Трафорд" до Малкълм Глейзър. Но на емоции и инерция се кара до време, а след това трябва да започнеш да се доказваш. Оле взе скалпа на милиардната селекция на Пари Сен Жермен в Шампионска лига, което допълнително внесе увереност в норвежкия специалист. Феновете на тима си припомниха добрите стари дни. И до тук.

Сега е време за действие. Налице са първите наченки за възраждане на този велик клуб. От пепелта - като птицата феникс.

Снимка 438158

Източник: GettyImages

Какво ни говори лятната селекция на "червените дяволи"? Бяха закупени класните защитници Аарън-Уан Бисака и Хари Магуайър. Юнайтед плати много висока цена за укрепването на дефанзивния си вал, защото заради нормите за финансов феърплей не останаха пари за нападател. А такъв си тръгна - дори двама. Разочаровалите в "червената" част на Манчестър Ромелу Лукаку и Алексис Санчес вече са в Интер. Единствен Даниел Джеймс от Суонзи подсили атаката и именно той е човекът във форма от началото на сезона. Оле избра да играе на сигурно, а това е доказателство, че норвежецът търси по-бавният път към върха. За който ще трябва много време, както вече изложих. Липсата на достатъчно класа в средата на терена, особено когато Погба не е във форма, е очевидна. И малките деца знаят, че 20-кратният шампион на Англия има сериозен проблем срещу отбори, които се затварят.

Като нищо Манчестър Юнайтед ще продължи да крета между трето и шесто място в следващите 3-4 години. В клуба трябва да си дадат ясна сметка, че малко неща работят както трябва и скоро няма да вдигнат "купата с ушите". Най-много Купата на Лигата. Но с постоянство и търпене усмивките ще започнат да се завръщат. След тях и успехите, защото клубът е орисан да печели.

Магнатите, които пожелаха Манчестър Юнайтед

Магнатите, които пожелаха Манчестър Юнайтед

През годините няколко оферти бяха отхвърлени