Хабиб Нурмагомедов остава господаря на лека категория в UFC. Дагестанският боец приложи събмишън ("риър некед чоук") на вече бившия носител на временния пояс в тази теглова дивизия Дъстин Порие пред десетки хиляди зрители в огромната "Арена" на остров Яс, Абу Даби.

Нурмагомедов стигна до успеха в третия рунд, като се възползва от надигане на главата на Порие в много неподходящ за него момент - при атака откъм гърба - след което пъхна предмишницата си под брадата на Порие и го заключи.

Снимка 441780

Източник: Twitter

Американският състезател бе принуден да се откаже почти мигновено, тъй като захватът беше осъществен с огромна сила.

Малко по-рано обаче Дъстин Порие загатна, че неслучайно е стигнал до временния пояс в категорията, след като беше на секунди от това да приложи "гилотина" на Нурмагомедов и да постигне целта си - да шокира света.

По труден за повтаряне начин Хабиб успя да измъкне врата си, като личеше, че напрежението върху прешлените в основата на главата му бе неимоверно. Явно подразнен от случилото се, дагестанецът успя да контраатакува и малко по-късно да стигне до успеха.

Снимка 441782

Източник: Twitter

Като цяло Нурмагомедов контролираше срещата, подлагайки под непрестанен натиск своя опонент.

"Знаех си, че ще прекарам голяма част от времето облегнат на клетката. Съжалявам, че разочаровах щаба си и своето семейство. Благодаря на всички за подкрепата", каза Порие след края на сблъсъка.

Снимка 441783

Източник: Twitter

Боецът от Лафайет, Луизиана имаше възможност да стигне до победата и по време на една малко по-продължителна размяна на удари, като на три пъти намери по много добър начин лицето на Нурмагомедов. Дагестанецът обаче дори не загуби баланс, като отново притисна съперника си на пода.

Така с голямо превъзходство на земя, постоянно напрежение и натиск върху тялото на Порие и отличен завършек, Хабиб остава Краля на лека категория в UFC.

Снимка 374119

Източник: GettyImages

"Умишлено нося тениска на една от фондациите на Порие. Ще го подкрепя. Всички средства, които успея да набера, ще отидат за него и благотворителната му дейност. Това е смисълът на всичко, разберете. ММА е много повече от просто спорт. Онзи нещастник от Ирландия се опита да ме провокира и да провали всичко в предишния му двубой, но днес доказахме каква е истината за бойните спортове и какво могат да постигнат те.

Сега ще си почина. Не ми се говори за следващ съперник. Дайте ми два дни да обмисля ситуацията си. Лагерът беше напрегнат, подготовката беше тежка. Нека помисля няколко дни и ще ви информирам какво съм решил", каза след края на срещата Нурмагомедов.

Преди UFC 242: Хабиб Нурмагомедов срещу Дъстин Порие

Преди UFC 242: Хабиб Нурмагомедов срещу Дъстин Порие

Кой, какво, защо и как в ММА Битката на годината