Камен Георгиев е една от най-ярките емблеми на България в света на бойните спортове. Състезател, треньор, боец по призвание и по душа, запознат в детайли с всяка малка подробност, с всеки наглед незначителен, а всъщност определящ акцент в бойните изкуства, Георгиев не един и два пъти е вдигал на крака българските фенове, печелейки титла след титла във всевъзможни стилове, доказвайки пред света, че страната ни има с какво да се гордее на тепиха, татамито и ринга. Един от ветераните ни, познат в целия свят с изявите и неопетненото си реноме, разполага с десетки отличия както в определяните като обичайни, така и в нетрадиционните бойни стилове. Георгиев е световен, европейски и балкански шампион по санда, планетарен номер едно в бойното самбо, световен първенец по combat wrestling, шампион в един от изначалните бойни стилове - панкратион, както и многократен победител в ММА-сблъсъци, разполагащ с над 20 успеха в смесените бойни изкуства.

Специално за ТОПСПОРТ, Камен Георгиев сподели впечатленията си от изминалите бойни галавечери UFC 215, UFC Fight Night 116, както и очакванията си за част от битките от основната файт карта на UFC 216.

Какво е мнението ти за предишната голяма гала вечер на Ultimate Fightning Championship - UFC 215? Кой сблъсък ти допадна най-много и защо?
- Благодаря на ТОПСПОРТ, че отразява такива значими събития, като ММА-галите на UFC и всичко случващото се в ММА сферата в България. Само една среща ми хареса от изданието UFC 215, тази между Хенри Сехудо и Уилсон Рейс - отличаваше се с много приложена техника във всички аспекти. Срещата: Рафаел дос Аньос срещу Нийл Магни имаше потенциал да стане топ сблъсък, но Дос Аньос рано излъга съперника си и влезе с летящ старт в по-тежката за него категория до 77кг. За останалите двубои не съм доволен от показаното, като динамика и използвана техника.

Заслужен ли беше успехът на Аманда Нунеш срещу Валентина Шевченко? Защо?
- Първо, не съм съгласен това да бъде основен мач на вечерта. Определено беше равностойна среща, но не това е моята представа за "мейн ивент". Много "близък" мач между две състезателки с изравнени възможности, които спазиха тактическата дисциплина от първата секунда до последният гонг. Но битка нямаше, ако не беше медийното подгряване преди мача, дори и най-върлите фенове на двете участнички щяха да бъдат отегчени. Относно кой победи: първи и последен рунд са за Нунеш, втори и четвърти за Шевченко. Трети рунд е или равен или с малко за бразилката. Дори мачът да бъде обявен за равен, по правило шампионката запазва титлата си. Според мен съдиите го отсъдиха за нея, заради показаната по-голяма агресия в мача. Става въпрос за много малко предимство. Валентина, видимо е по-дребна от съперничката си и вероятно ще премине в по-ниска категория, както самата тя обяви.

Снимка 313007

Източник: GettyImages

Израстването на Хенри Сехудо е забележително. Той показа, че е работил изключително насочено върху представянето си в стойка.
- Да, златният олимпийски медалист по борба от 2008 година, направи страхотно впечатление с кикбоксовите си умения. Неговите срещи винаги са интересни и занапред ще бъде така.

Снимка 313002

Източник: GettyImages

Илир Латифи впечатли с изявата си. Той е познат на българската аудитория...
- Латифи направи доста добра среща. Гмуркаше се успешно под високите ритници на противника си, но получи и доста удари. Разчиташе основно на силовите си показатели. Той е познат на българската публика от мача си с Благой Иванов през 2008г. Тогава в 30-тата секунда счупиха ринга и мачът беше прекратен. Друг UFC боец - Александър Ракич, който беше на подготовка в "Боен клуб България", сподели за Латифи, че по време на тренировъчни спаринги се стреми да спечели по всякакъв нечестен начин. И общо взето, като човек, няма добри впечатления от него.

Снимка 313005

Източник: GettyImages

Как оценяваш сблъсъка между Люк Рокхолд и Дейвид Бранч, на UFC Fight Night 116? Бившият шампион в средна категория на организацията заяви в прав текст, че според него Джордж Сент-Пиер не заслужава срещата с Майкъл Биспинг за пояса.
- Люк Рокхолд е много по-класен състезател от Дейвид Бранч и логично приключи срещата във втори рунд. Джордж Сент-Пиер е икона в света на ММА и еталон за всестранно развит състезател.

Снимка 313200

Източник: GettyImages

Неговата техника и тактика се изучава от всички състезатели. Проблемът е от преди годинa и три месеца, когато със случаен удар Майкъл Биспинг отне титлата от Люк Рокхолд, след което Биспинг бягаше от мач реванш с Рокхолд. Изникна възможност Майкъл Биспинг да се бие със Сент-Пиер. Нормално това е касов двубой изгоден и за двете страни. Но блокира възможността на останалите претенденти за титлата в категория до 84кг да се бият за нея. А Джордж, преди оттеглянето си, беше шампион в категория до 77кг. Получава се конфузна ситуация и е нормално Люк да не е доволен.

Снимка 313006

Източник: GettyImages

Майк Пери е безкрайно категоричен, а също така и странен боец. Как си обясняваш абсолютното му представяне и поредния му нокаут?
- На този етап няма как да знаем колко е категоричен. Все още не се е бил с най-големите имена в категорията си. Последният му съперник излезе с три дни предизвестие. Съвсем закономерно Майк Пери постигна нокаут, но голяма част от ударите му бяха хаотични и не уцелваше противника си.

Снимка 313004

Източник: GettyImages

Изненада ли те промяната, касаеща следващата бойна вечер - оттеглянето на Маурисио Руа от сблъсъка с Овайнс Сен Прю и замяната му с Юшин Оками? От щаба на Шогуна казаха, че е получил контузия по време на тренировка.
- Контузии на състезатели има във всички спортове. Случва се и ще продължи да се случва. Това е обичайно. Но изненадващото е, че срещу огромния за категория до 93кг Овайнс Сен Прю ще излезе боец от категория до 84кг - Оками. Като японеца има и мачове на категория до 77кг.

Маурисио Руа сменен от Юшин Оками в UFC

Побеждавал Зарко сменя Шогуна в UFC

Бразилецът с контузия на тренировка

Кой според теб е най-големият сблъсък от програмата на UFC 216 и защо? Вердум явно няма намерение скоро да спира със спорта, както гласяха спекулациите по негов адрес преди около година?
- Лично за мен ще има три големи сблъсъка:
Тони Фъргюсън срещу Кевин Лий и двамата имат много резки удари.
Фабрицио Вердум срещу Дерек Люис в тежка категория, като и двамата са много добре подготвени.
Димитриъс Джонсън срещу Рей Борг в мач, който веднъж беше отложен.
Който е подценил Вердум много е сбъркал, той е много техничен и в партер, и в страйкинг играта.

Снимка 313001

Източник: GettyImages

Димитриъс Джонсън казва, че е "най-завършеният" състезател в UFC, считано към настоящия момент. Как гледаш ти на това негово становище?
- Няколко човека могат да претендират за това определение, а именно безспорният номер 1 - Джордж Сент-Пиер, отстраненият Джон Джоунс, легендите: Ранди Коутур, Антонио Ногейра, Дан Хендерсън, Кейн Веласкез, Мат Хюз, Шон Шерк, Франки Едгар и други. Почти сигурно Джонсън ще постави рекорд за най-много защити на титлата си. Но това не го прави автоматично "най-завършеният" състезател в UFC.

Снимка 313003

Източник: GettyImages

Очакванията ти за поредната среща на Благой Иванов в PFL - с Кайо Аленшар. Багата трябваше да се бие с Джаред Рошолт на 02.11, но съперникът му беше заменен.
- Кайо Аленшар има победа над Джаред Рошолт, така че поне на хартия е по-силен съперник. Има ръстово предимство пред Благой, но си държи много ниско ръцете и ударите са му разпилени, не работи с комбинации. Очаквам в началото да държи Багата на дистанция, но при първото скъсяване за близък бой ще пропусне удар.