Преди няколко дни Apple обяви, че ще включи компютрите си в Self-Repair програмата си, чрез която можем сами да извършим ремонт на устройството и която до момента обхващаше само iPhone. 

Apple Self Service Repair и кога ще можем да поправяме продуктите на компанията сами

Кога и как ще можем да поправяме iPhone и Mac сами

Крайно време беше

Това звучи като добра новина, но истината е, че нововъведението по никакъв начин не улеснява потребителите, а и е много вероятно да не им спести пари - напротив. 

Към момента Apple не е публикувала цялостен каталог с различните компоненти и техните цени, и е нужно да прещракаме през редица въпроси и стъпки, за да достигнем до частта, която ни е нужна. 

Снимка 585233

Източник: iStock

Шон Холистър от Тhe Verge обаче е решил да направи именно това и е систематизирал своеобразен продуктов каталог за ремонт на MacBook, базиран на труднодостъпната информация в сайта на Sеlf-Repair. 

Оказва се, че, ако ни изгори М1 Max платка за MacBook Pro с 64GB RAM и 1ТВ памет, ще трябва да платим на Apple немалката сума от 4222.24 долара, за да получим нова. 

Интересното е, че от Apple ще ни върнат 3634.40 долара, ако им изпратим изгорялата платка. 

Снимка 585234

Източник: iStock

Така цената на най-скъпия компонент в каталога реално е 587.84 долара, като възможността да ни върнат част от парите е налична за всички компоненти. 

За сравнение, платката на по-скромния M1 MacBook Air с 8GB RAM и 256GB памет ще ни струва 526.24 долара първоначално, а при връщане на разваления компонент ще ни върнат и 158.40 долара. 

Подмяната на тракпад би ни струвала 78.32 долара, а батерия за MacBook Air - 96.75 долара, но само в случай, че сме върнали старите. 

Снимка 585235

Източник: iStock

Ако обаче говорим за MacBook Pro, цената на батерията става между 527 и 615 долара, тъй като Apple държи да си купим целия долен компонент на лаптопа.  

В този случай е възможно да се наложи да платим и още 300 долара за инструментите, необходими за смяната на батерията. 

Meta, Apple, метавселената и борбата между двете компании за бъдещето на интернет

Борбата за бъдещето на интернет започна

Гигантите влизат в двубой

Все пак се предлага и опция за наемане на комплект с инструменти срещу сумата от 50 долара за седмица.