Българският национален отбор загуби гостуването си на Финландия в среща от груповата фаза на турнира Лига на нациите.

Мачът дойде няколко дни след разочароващото поражение от Унгария в София, което сложи край на мечтите ни за Евро 2020.

Днес съставът ни не стигна до реализиране на попадение, а получи две, което означаваше поредна грешна стъпка за тима ни на всички фронтове - 0:2.

Домакините стигнаха до успеха с голове през второто полувреме. Първо точен бе Тейлър, а малко след това се разписа Йенсен, само няколко минути след като се появи на терена.

Финландците имат 6 точки в групата, след като загубиха у дома от Уелс с 0:1, а след това победиха със същия резултат Ейре като гост. България е само с един завоюван пункт на сметката си.

В последните си 18 мача България има едва една победа - с 1:0 над Чехия преди около година.

Снимка 500112

Източник: LAP.bg

ТОПСПОРТ проследи на живо за потребителите си случилото се на терена:

Финландия - България, на живо
на живо

Финландия - България 2:0, гол на Йенсен

"Трикольорите" се изправят срещу удобен съперник

Първото полувреме започна добре за "лъвовете". Те демонстрираха завидна тактическа зрялост в средата на терена и взеха инициативата в свои ръце.

Акциите за тима се развиваха основно по крилата, като бяха умело използвани всички футболисти в състава, който започна срещата, натоварени с офанзивни функции.

Всичко това при уговорката, че изнасянето напред не отваряше празни пространства в защитата ни, тъй като Дерменджиев пренареждаше умело постройката и покриваше зоните на двамата крайни защитници, често подпомагащи офанзивните действия.

Снимка 500111

Източник: LAP.bg

Недялков захранваше с центрирания отляво съотборниците си, докато по десния фланг динамиката постепенно бе сведена до минимум, предвид факта, че тази част от терена бе използвана за някои от бързите контраатаки на домакините.

Звездата в нападението на финландците Теему Пуки бе напълно обезвреден, като не застраши почти с нищо сериозно стража на гостите от България.

Снимка 500095

Източник: UEFA.com

Самият Луков на два пъти реагира по чудесен начин, като успя да отрази изстрели от средна и близка дистанция, без да показва каквото и да било притеснение от излизащите сами срещу него съперникови играчи.

Десподов пропиля най-чистата възможност за България, като бе изведен отлично срещу опитния Храдецки, но не успя да го преодолее от непосредствена близост.

Снимка 500109

Източник: LAP.bg

Кристиан Димитров се отчете със солидни действия в защита, но получи аркада още в 5-ата минута и се наложи да му бъде оказана лекарска помощ. Малко след това пък домакините претендираха, че Димитров е играл с ръка в наказателното поле, но съдията сигнализира играта да продължи.

Голове до почивката не бяха отбелязани.

Снимка 500100

Източник: LAP.bg

В 52-ата минута се получи неприятно разбъркване в полето на Луков, защитниците пред него не се ориентираха своевременно със случващото се в пеналта и пропуснаха да опазят Тейлър, който вкара първото си попадение с фланелката на тима.

В 65-ата минута на терена се появи Йенсен. Само 120 секунди след това той получи пас от тъч, без проблем преодоля Цветков и шутира в долния ляв ъгъл на вратата на Луков за 2:0.

Снимка 500105

Източник: LAP.bg

Тук всичко за тима ни изглежда приключи, като темпото на игра спадна драстично и бе очевидно, че "лъвовете" се готвят единствено да доиграят сблъсъка, без да имат нещо друго планирано в оставащите минути до последния сигнал.

Снимка 500099

Източник: LAP.bg

Така България развали иначе отличната си статистика в мачовете със "суоми" до момента. Двата тима са изиграли вече 9 срещи, като победите за "лъвовете" са 7, един двубой е завършил наравно, а днес България допусна първата си загуба.

Снимка 500098

Източник: LAP.bg