Националната класическа гимназия вече ще се шири в две сгради - едната в кв. "Модерно предградие" на ул. "Баба"№ 16, другата - бившето 13-то основно училище на ул. „Св. Св. Кирил и Методий" № 63, или... по средата на Женския пазар в София.

Първата сграда - прясно ремонтирана по всички правила и изисквания за над 2,116 милиона лева, с модерни и добри условия. Естествено парите дойдоха по европейски програми. Едва ли има друго училище в София, което да предоставя по-добра обстановка както за учениците, така и за учителите. Въпреки това преди шест месеца всички се разбунтуваха, родители правиха пресконференции, преподаватели даваха интервюта, ученици отказаха да ходят на училище. Искаха да останат във временно използваната от тях сграда на Женския пазар.

Влизали ли сте в това училище? Дървена дограма, през която навява сняг, прогнили дюшемета, от чиито дупки изскачат мишки, изпочупени стълби, опасни и за тренирани и здрави хора, тъмни, схлупени класни стаи, черни дъски и секции с напластена от много време мръсотия. Мисля, няма нужда да се описва районът около училището - обстановката на най-големия пазар в София - сергиите, количките, миризмата на развалящи се плодове и зеленчуци, амбулантните търговци, циганите, които полулегално предлагат нелегални цигари и още други неща.

Класика! За Класическата гимназия по древни езици и култури - класика...

Може пък и протестът да има за аргумент това, учениците да могат на място, на терен, да правят своите антропологични проучвания върху културните традиции и етническото разнообразие в страната. И Класическата гимназия си иска класиката, пазарската класика.

Изказан мотив за протеста беше - близостта до другите учебни и научни заведения, с които гимназията била свързана - Софийски университет, БАН, Националната библиотека... Колко по-близо са те до пазарската обстановка, това е друга тема на разсъждение, но явно центърът на града е сериозна притегателна сила.

Във всеки случай SinCity се намира по-близо и абитуриентите ще имат повече стимули да стоят до края на часовете си. Да, споменавам SinCity, защото от прессъобщението на Министерство на културата се разбира, че сградата на Женския пазар ще се използва именно за занятия на големите ученици - 11 и 12 клас. Именно в тези класове присъствието е най-малко, най-много са бягствата, фалшивите извинителни бележки. И това в голяма степен е нормално. Как ръководството на Класическата гимназия ще се справи с дисциплината на учениците си - това ще видим тепърва. Ако им се правят проверки.

Как разхождането между „Модерно предградие" и Женски пазар на ученици и преподаватели ще се отрази на учебния процес - това също тепърва ще си проличи, евентуално, ако бъде направен анализ. Дали ученици и преподаватели ще отскачат по-често до Народната библиотека, изложби, музеи и други подобни събития в центъра на София - съмнява ме, но да видим... Министерството на културата защити интересите си, тъй като получи за подопечната си гимназия две сгради.

Мен ме интересува обаче и един друг въпрос - защо кметът Йорданка Фандъкова не защити интересите на ученици, преподаватели и родители от столичните общински училища?

Повечето училища в центъра, и най-вече основните, се пукат по шевовете. Учат на две смени - практика, която е напълно отречена и не се прилага в нито една цивилизована държава. Освен това голяма част от училищата не могат да предоставят достатъчно помещения, за да организират „задължителната" занималня за учениците в най-малките класове. И родителите са впрегнали цялото роднинско войнство, за да има кой да заведе или прибере детето, а и целият приятелски кръг, за да помага за усвояването на учебния материал.

Около сградата на бившото 13-то училище се сещам за поне три такива училища, в които първи и дванайсети клас ползват една сграда, второкласници и третокласници се смесват с дивите пубертети от девети, учебният ден за втора смяна започва след 12.30 на обяд и обхваща следобедната дрямка. И това е класика обаче, класика за българските училища.

Не може кметът Фандъкова, която отгоре на всичкото е и бивш учител и директор на училище, да не е наясно с това.

В пазарлъка, къде да се помещава Класическата гимназия обаче, надделя министър Вежди Рашидов. Напълно в унисон с атмосферата на Женски пазар. А кметът на София, и останалите ученици и родители ще чакат не европейски проект и финансиране, а европейска директива с наказателни процедури, за да цивилизоват другата част от образованието.

Е, няма как да не се повторя - класика! С уточнението и определението обаче - българска му класика. И как съм могла изобщо да смятам, че мястото на Класическата гимназия по древни езици и култури "Константин Кирил Философ" не е насред Женски пазар в София?