Хей, дами и господа от Московска 33, да сте ходили тия дни случайно из някой от големите квартали на София? Сигурно, защото част от вас живеете все още в тях.

Ами да сте надзървали отвъд Околовръстното – Бояна, Драгалевци, Симеоново и т.н... Нали не мислите, че там живеят единствено бабанки с големи джипове?

Вярно, основните пътища в София са чисти – при тази наистина тежка зима, но май „народонаселението” няма как да ги ползва, защото не може да излезе с мпс-то си от квартала. Или ако случайно излезе, няма връщане, тъй като не може да паркира автомобила си.

Редовна е гледката как овълчени шофьори обикалят из уличките и стръвно гледат място, подходящо за паркиране. И си мислят дали на сутринта да не оставят я жената, я децата да пазят ценното изровено местенце, та да може и на следващата вечер да мушне там колата.

Определено сме наясно, че е трудно почистването на тези малки квартални улици – или защото са твърде тесни, или заради паркиралите коли, още повече, че наистина е много по-важно оправянето на основните „артерии”.

Но пък защо трябва да ни пука за горепосочените фактори. Данъците, таксите за смет и прочие други такива са платени, а уличките ни приличат на високопланински път за офроуд състезания.

Добре, че са импровизирано мобилизираните сговорни дружинки от мъже, които взаимно избутват возилата си и се разбират как да „стиковат” прибирането си, за да повторят упражнението отново.

Ще кажете – градският транспорт и метрото вървят, ползвайте в тези тежки дни тях. Добре, но то и пешком няма измъкване от кварталите – снегът е дълбок, и трябва яко газене и здрави ботуши, за да се стигне до рейс, трамвай или друго такова.

Та такива ми ти работи, драги градоуправляващи. Тази зима е на път да мине – и Слава на Бога.

Но за следващата не е зле да се позамислите и да си направите някакъв план, свързан с кварталите, улиците и хората там.