На 30 декември около 18:00 ч. "Сузуки Витара" блъска с висока скорост автомобил "Фолксваген" в Ботевград. При тежката катастрофа на място загива 27-годишният Чавдар Генов - син на известния ботевградски лекар д-р Правдислав Генов.

Свидетели на тежкия инцидент разказват, че след катастрофата от джипа са слезли двама души - Марин Радулов и Петко Пешев, които се връщали от лов. Двамата обаче веднага напуснали мястото на инцидента.

По-късно, Радул Радулов - бащата на Марин, решава да поеме цялата отговорност за инцидента и заявява, че той е шофирал автомобила.
Радул Радулов е тъст на бизнесмена Румен Гунински, който преживя драмата с отвлечения си син.

Според твърдения на множество свидетели на катастрофата обаче шофьор е бил синът на Радулов - Марин.

На 1 януари, дни след като Радул поема отговорността, Марин отива сам в полицията и се предава, като прави пълни самопризнания за катастрофата и заявява, че той е шофирал автомобила на баща си.
Фактът, че той и спътниците му са избягали веднага след инцидента, е забавил полицията и не са взети кръвни проби на място. Първоначално полицията е била заблудена, тъй като истинският извършител - Марин, е бил прикриван от баща си.

Ботевград е потресен от инцидента на кръстовището на ул. „Христо Ботев" и „Божко Божилов", слуховете за катастрофата са много и трагедията намира широк обществен отзвук сред местните жители.

Бащата на починалия Чавдар:

Това е едно камикадзе, което се движи с голяма скорост. Ако не е бил моят син, щеше да бъде някой друг.

Три пъти катастрофирали автомобили влизат в двора на къщата, която е до фаталното кръстовище.

При първата катастрофа автомобилът влетял в двора и се ударил в дърво в градината. Миналата година микробус е отнесъл оградата и се забил в стълбището на терасата на къщата.
Минути преди инцидента 4-годишното внуче на семейството било на стълбите, разказаха собствениците на къщата на улица „Божко Божилов" 29 - семейство Маринови.

При катастрофата на 30 декември цялото семейство е било в къщата, когато са чули страшен удар, прозорците на цялата сграда се раздрънчали, а след това се чували ударите от падащи метални предмети.

Те веднага се досетили, че отново има катастрофа. Марин Маринов е първият, който излязъл на двора и видял влетялата кола (Фолксвагенът на загиналия Чавдар, б.р.). Бързо се събрали и други хора. Веднага се обадили в Спешна помощ и в пожарната, тъй като от колата се носела миризма на газ.

„Шофьорът на колата нямаше никакви признаци на живот, коланът на седалката придържаше тялото му. Видях, че от устата и от носа му тече кръв", разказва Марин Маринов.

За да извадят тялото, се наложило да преместят автомобила и да отрежат колана с нож. След това пожарникари махнали газовата бутилка от колата, тъй като имало опасност да се взриви.

„Заради катастрофите на това кръстовище от общината поставиха спящи полицаи по улица „Христо Ботев", отрязаха дърветата, които пречеха и закриваха знака "Стоп", разказва собственикът на къщата.
Въпреки това обаче инцидентите не спират.

„Според мен трябва да има по-строг контрол върху шофьорите, за да не карат с толкова висока скорост в градски условия", категоричен е Марин Маринов.

„Законите трябва да важат еднакво за всички и да няма прошка за водачите, които не се съобразяват как карат и са заплаха за невинни хора", коментираха свидетели на катастрофата.

Очевидци разказват още, че в нощта на катастрофата джипът „Сузики Витара", шофиран от Марин Радулов, се е врязал в лекия автомобил, идващ откъм село Зелин по улица „Божко Божилов".

Всичко е станало за секунди. Ударът отхвърлил Фолксвагенът в двора на една от къщите.

Свидетели на инцидента веднага са отишли, за да проверят дали има ранени. Видели са безжизненото тяло на Чавдар Генов, увиснало на предпазния колан. Обадили са се в Спешна помощ. Линейката е пристигнала веднага, но момчето било починало на място, установяват лекарите.

Малко по-късно на мястото е бил и Радул - бензинджията, бащата на избягалия от мястото на инцидента шофьор Марин Радулов, разказват очевидци.

Един от приятелите на Чавдар Генов - Васил, разказа, че е разбрал за инцидента от общи приятели. Той веднага е отишъл на мястото на катастрофата и видял, че шофьорската врата е била смазана, като е достигала почти до средата на купето. Джипът - убиец, е бил изоставен на няколко метра от тях.

Бащата на Чавдар - д-р Правдислав Генов, посочи, че 20 години работи в системата на здравеопазването, ходил е на място на много катастрофи и убийства, но винаги местопрестъплението е било отцепено. Този път обаче не е било така.

„Това кръстовище трябваше да бъде отцепено. В рамките на един час от тук минаваха между 50 и 100 автомобила и така се изгубиха важни доказателства", твърди Правдислав Генов, изтъквайки това, като основен пропуск на полицията.

Той посочи, че случаят е прецедент. По думите му, джипът се е движил с близо 100 км./ч. и не е спрял на знак стоп. Това е и причината за катастрофата.

Данните от експертизата на тялото на 27-годишния Чавдар Генов показват, че смъртта е настъпила внезапно и той е починал на място.
Прекъснат е гръбначният стълб в ствола и Чавдар не е усетил нищо. Сърцето е работило още малко след това, коментират патоанатомите.

Бащата посочи, че малко по-късно, когато е отишъл в Бърза помощ да разбере какво е състоянието на сина си, е видял Радул Радулов.

По думи на д-р Генов кръв за експертиза е взета от трима души: Радул Радулов - бензинджията, Васко Василев - бивш шеф на Горското, и на возилия се в джипа Петко Пешев, известен с прякора Бозата.

Междувременно Пешев беше приет в „Пирогов" със счупена раменна кост. Той е най-тежко пострадал от джипа. 28-годишният Петко е опериран преди дни.

Според Д-р Генов е трябвало да се вземе кръв на място с техническо средство, но това не е направено.

При вземането на кръв за алкохолни проби има пропуски, категоричен е бащата. Той подчерта, че има пропуски и в закона, защото в празнични дни при вземане на кръвни проби, независимо дали е за алкохол или наркотични вещества, пробите трябва да бъдат изследвани в лаборатория.
„Кръвните проби не трябва да бъдат закарани някъде и да престояват някъде", подчерта д-р Правдислав Генов и допълни, че в случая са опорочени доказателства.

„МВР не са си свършили работа на място", смята почернения баща и допълни, че от там до момента не са му предоставили официална информация по случая, не са го потърсили и не са му дали никакви официални документи за катастрофата.

Той от своя страна още вечерта след инцидента е написал молба до окръжния прокурор с искане шофьорът на джипа „Сузики Витара", предизвикал катастрофата, да бъде обявен за издирване.

„Това е едно камикадзе, което се движи с голяма скорост. Ако не е бил моят син, щеше да бъде някой друг", категоричен е Правдислав Генов.

Той каза, че познава хората, които са пътували в джипа, видял е кои са те, но не пожела да споменава имена, тъй като в момента тече следствие в полицията.

„След самопризнанията на Марин Радулов стана ясно, че полицията не е работила прозрачно, че всичко се е потулило и че МВР не си е свършило работата. Радул Радулов първоначално не е искал да дава кръвна проба за анализ, защото е болен - диабетик", обясни приятелят на загиналия Чавдар.

Д-р Правдислав Генов посочи, че благодарение на окръжна прокуратура нещата са се задвижили и отново подчерта, че случаят е голям прецедент.

„На това момче такава катастрофа не му е за първи път", посочи Генов и допълни, че преди години е имало и друг такъв случай. Тогава Марин е бил непълнолетен.

„Оставил е един човек да умре на пътя, а друг е останал инвалид. Добре, че сега намери достойнство или психиката му не издържа и отиде да се предаде", обясни от своя страна приятелят на Чавдар Генов - Васил. „Нямам думи какъв е този човек, да убива ден след ден", коментира Васил.

Според слуховете в Ботевград, Румен Гунински се е намесил при предишния инцидент и това е спасило Марин от тежка присъда.

Ботевградчани казват, че Марин не е лош човек. Единственият му проблем бил, че често се качвал пиян зад волана и предизвиквал катастрофи.

Загиналият Чавдар Генов е бил сам в автомобила, когато се прибирал за предстоящите празници от София, където работи.

Чавдар е завършил е магистратура в УНСС и е работил като застраховател в голяма компания за недвижими имоти в столицата.

Бащата му работи в етрополската болница като рентгенолог и дава дежурства в Спешна помощ. Преди години след тежко боледуване е починала майка му, която също е била лекар.

Семейството му е наело адвокат, който да следи разследването на случая. Д-р Правдислав Генов е категоричен, че ще заведе дело срещу виновниците за катастрофата и ще търси истината за смъртта на своя син. Той призова всички свидетели на инцидента да не се страхуват и да отидат в полицията, за да дадат показания.

Потърсихме за коментар и началника на РУ на МВР в Ботевград Венцислав Здравков, който отхвърли обвиненията, че случаят е бил потулван.

По думите му, кръвни проби за анализ не са били взети веднага след инцидента по няколко причини.
Първата е, че участниците в катастрофата са се укрили и не са били на мястото на инцидента, а втората - че първоначално признания е направил бащата на шофьора - Радул Радулов и истинският извършител е бил прикрит.

Здравков разказа, че няколко дни по-късно - на 1 януари, Марин Радулов сам е отишъл в полицейското управление, за да се предаде и да направи пълни самопризнания.

Според Венцислав Здравков Марин е преценил за по-добре да се предаде, тъй като полицията е вършила добре работата си и по всяка вероятност той е усетил, че няма да успее да се скрие.

Благодарим за съдействието на екипа на Botevgrad.com, телевизия Ботевград и Елена Ачева, която ни свърза с близките на Чавдар Генов.

Ботевградски следователи коментираха, че не е ясно дали Радулов е пил преди катастрофата, но по думите на полицейския шеф е достатъчен фактът, че лицата от джипа са избягали от мястото на инцидента, за да бъдат подведени под отговорност.

Венцислав Здравков обясни, че Марин Радулов не е задържан за 24 часа, тъй като такова задържане се прави за изясняване на фактологическите обстоятелства около пътното произшествие.
Това обаче не е било необходимо, защото обстоятелствата вече са ясни, подчерта Здравков и допълни, че работата по случая продължава.

Марин Радулов отказа да разговаря с екипа ни. Майка му - Елена Радулова, каза, че той не е говорил с никого от инцидента насам.

„Съжалявам, никой не го е искал това. Болката е ужасна за това семейство. Просто не мога да говоря", посочи през сълзи тя.