Без да тръбим високо и досадно, уведомяваме, че станахме на 13.

На 10 ноември 1998 news.bg написа първото си заглавие и така - лека и полека, над 400 хиляди.

В никакъв случай обаче не приемаме годишнината от фаталната й страна. За по-лесно я смятаме 7+6, отчитайки особената важност на първите седем, навършени в много далечната 2005 година.

Това са важни прощъпулни години, изкарани в знакова - обществено, политически и социална - среда, когато мутрите бяха много мускулести, чалгата изключително вулгарна, интелектуалците доста объркани, а политиците - все още гладни и готови на всичко.

Превъзмогнахме ги, особено характерното за първата част от този период отношение - „интернет?, е нема такова животно".

Оказа се, че има.

Навлизайки в просветените години, когато за всички беше ясно, че в глобалната мрежа има и новини, сметнахме, че трудното е минало, „пред нас са блеснали житата" и остава да чупим с все сила на хляба от мекото.

За щастие сме грешали - защото иначе скуката и самодоволството биха ни убили.

Аудиторията ставаше все по-голяма и по-взискателна, а желаещите да запълнят нета - все по-напористи, амбициозни и изобретателни.

Не вярваме във фаталността на 13-тата годишнина, защото всяка една до сега бе по своему фатална и блатиста.

Наред с всичко останало, с учудване и любопитство се сблъскахме с едно странно „сурогатно" явление, при което се рояха субекти в нета, именували се - „еди-кво-си-news.bg". Голяма част от тях вече са история, другите се борят за полагаемото им се място под слънцето.

Ние, благородно и колегиално, подкрепяме и техните каузи, работейки ежедневно за развитието и популярността на „общия" ни домейн.

След това се наложи да се сблъскаме с едно доста уродливо разбиране за аудитория и нейното качество. Странно, но някои са на мнение, че лоялната аудитория е древен мит, като по-лесно и бързо е да си напазаруваш такава от знайни и незнайни трафик-генератори.

Вярваме, че и това някога ще отмине, като ние все още ще сме тук.

Убедеността си черпим от простичкия факт, че сме открити, търпеливи и постоянни. И най-вече - честно си признаваме, че сме грешали, грешим и вероятно ще го правим. Но с достойнство и разбиране приемаме всички ваши забележки, претенции и корекции - дори и най-пиперливите. Гаранция за това е, че нито един „солен" постинг от форумите по наш адрес не е изтрит през годините. Няма и да бъде.

Вярваме в приятелството, уверени, че ще превъзмогнем и някое такова, но с обърнат полюс.

Като този наш незнаен „приятел", който за подарък за годишнината разби профила ни във фейсбук. Приемаме го като подробност от пейзажа (не по Станислав Стратиев) и продължаваме напред.

Не вярваме във фаталността на 13-ката, може би и защото искаме ние да сме фаталните - за лошите, крадливите, корумпираните, самозабравилите се, глупавите. Което всъщност е занятието на всяка една медия.

Едва ли е толкова лесно да го постигнем, но сигурното е, че през по-голямата част от тези 13 години сме го търсили и ще продължим.

Поне докато стигнем до 13+13.