Мнозинството не издържа теста за политическа адекватност. Докато светът бе разтърсен от руското нападения над Украйна, родните политици затънаха в собственото си его и часове наред не можаха да се разберат как да изглежда декларацията на българския парламент за войната, която се разрази тази сутрин на няколко стотин километра от нас. И отново се скараха за съдържанието и как то да е максимално приемливо за пред избирателите. А вероятно избирателите са стояли пред телевизора или са сърфирали в интернет, следейки какво се случва на Източния фронт. Едва ли са чакали какво ще измъдрят законодателите.

Нервите на опозицията не издържаха и от ДПС напомниха на затъналия в бюджетни сметки политически елит, че у комшията гори. А знаем, че и при нас може да пламне. И пак игра на инат - управляващите си искат бюджета. Опозицията склони - ще работи денонощно, но да не се излагаме пред света и Европа и да се отсрамим с някакво мнение за войната. Растящата инфлация, обедняването и заплахата да останем без доставки на газ не трябва да имат политически оттенък. Но у нас споровете са кой ни е съюзник и кой ни е партньор и мястото на Украйна сред тях.

Войната не е урок за начинаещи. Но явно у нас все още се учим на политика. До кога? Има моменти, в които трябва да се демонстрира политическа зрялост. Когато не трябва да се мисли за собственото оцеляване. Защото проблемите, които чукат и на родната врата са големи, плашещи и меко казано сериозни. Вместо това у нас си показват неприлични жестове в пленарна зала. С гол пръст на ръката ще съборим врага?! Едва ли! Дами и господа, политици, не се излагайте! В името на народа.