Отчитайки челния опит на братска Америка в обучението на кадри за хазартната индустрия, шефът на Държавната комисия по хазарта Георги Петров предложи в Международния колеж по туризъм в Албена да бъде разкрита магистърска програма по хазарт. Такъв има вече в Лас Вегас, защо да не открием и тук, разсъждава на глас Петров.

Защо ли? Ами, най-малко по няколко причини. В САЩ хазартът е част от туристическата индустрия, а в България - от спорта, в буквалния и преносния смисъл на думата. Иначе казано с тото, игрални и бинго-зали се занимават освен ДАМС, предимно бивши представители на силовите спортни дисциплини.

В меката на хазарта - Невада, разрешително за организиране на “игри на късмета” се дава само на хора с абсолютно неопетнено минало. В САЩ ако все пак някой успее да организира нелегални залагания, то те просъществуват броени дни, за справка - в България само тази година са разкрити над 520 нелегални слот-машини, повечето от които работят от години.

Освен многото разлики, има и една прилика между нашенския и американския хазарт. Законът ни за хазарта от миналата година дава преференции за разкриване на игрални зали в бедстващи региони на страната, които са с над 50 процента безработица. В САЩ - преференциите са за индианците в резерватите, като компенсация за отнетите им земи.

При наличието в страната на общо 19 казина, държавна поръчка за обучение по хазарт е най-малко смешен напън, освен ако идеята не е да обучаваме кадри за Монте Карло, защото никъде в Европа няма подобно профилирано школо.