Твърде странно решение взе премиерът Борисов по казуса „Румяна Желева".

Да се надяваме обаче, че то няма да е окончателно и ще претърпи - по борисовски - своето развитие. А именно - освобождаване на Желева и от поста й външен министър.

Не стига че тази реакция на управляващите ни - респективно Желева и Борисов - закъсня с няколко дни, ами сега проблемът се решава полвинчато.

Защото Желева - колкото и неприятно да звучи - се превърна в проблем. Първо за управляващите и премиера - абсолютна черна точка за кадрова преценка и последваща реакция (или по скоро липса на реакция) при така стеклата се ситуация.

Оставяйки Желева в кабинета си, Борисов ще трябва ежедневно да вижда един свой неуспех, а и да отговаря на редица неудобни въпроси от рода - как така за еврокомисар не става, но за първи дипломат - да.

Дори да приемем за конфузното й представяне на изслушването в ЕП обяснението, че началните нападки са я разконцентрирали и затова не е могла да говори смислено за ресора си, това от своя страна поражда други въпроси.

Като този примерно - добър ли е за България ръководител на дипломацията ни, който така лесно оставя да бъде разконцентриран и дестабилизиран....

Заради инатът на София леви и десни в Европарламента се хванаха за гушите и за малко председателят Барозу да се окаже без екип еврокомисари.

Все някога Брюксел (уви, там нищо не забравят) ще намери начин да ни припомни колизиите, които е трябвало да изтърпява заради нас и неподходящите ни кандидатури.

За съжаление сме в кюпа на общата европейска политика и то с недотам голяма тежест. А след случая „Желева" репутацията ни съвсем се разклати, твърдят западни авторитети.

И въобще, в съзнанието се набива въпросът "Защо ли му трябваше на Борисов да прави такива предложения", или както необременено коментират по-отраканите таксиджии (още едно доказателство за общонационалността на темата) - "трябваше да си остави Мегито Кунева..."

Като външен министър Румяна Желева ще трябва доста често да ходи до Брюксел и Страсбург.

Странно как ще работи с тези, които до вчера яростно я обвиняваха в некомпетентност и конфликт на интереси, да не говорим как ще защитава - когато се наложи, българските интереси.

Затова, най-добре ще е премиерът да послуша пресцентъра си и да освободи Желева и от поста й в Министерски съвет.

Колкото до гафа, при който правителствената пресслужба „освободи" Желева преди това да го стори премиерът, предлагам да го подминем с фразата "случват се и такива работи".

Но все пак трябва да сме доволни, че отминаха времената, в които държавите често-често си обявяваха и водеха войни помежду си.

Защото при такива комуникации щяхме да се чудим във война ли сме или било грешка...