Няма конкретен и добре маркиран път към финансовия успех и богатство. Има обаче определени правила в инвестирането, които важат за всички и е добре да сте запознат с тях. Ето девет такива, подбрани от финансовите експерти.

1. Определете рисковия си профил

Първата стъпка при инвестициите е, да определите степента на риск, която сте склонни да поемете. Обикновено инвеститорите с по-висока толерантност към риск могат да поемат по-големи дългосрочни флуктуации на пазара. Тоест те могат да издържат на потенциално по-голямо движение срещу тях.

От друга страна хората, които се паникьосват, когато пазарът се понижи минимално, е добре да насочат средствата си основно към нискорискови инвестиции.

2. Разберете връзката риск-доходност

Когато става въпрос за инвестиции, трябва добре да разберете връзката между риска и възвръщаемостта. Традиционно е схващането, че по-голям риск, се свързва с по-големи печалби и обратното - по-малък риск, носи след себе си потенциал за по-малки печалби.

Идеалният вариант за инвеститорите, е нисък риск и висока възвръщаемост. Това често обаче, е почти невъзможно за постигане.

В най-лошия случай е възможно инвеститорите да поемат висок риск, без перспектива за висока възвръщаемост. За съжаление, тези случаи са доста по-често срещани от гореспоменатите.

3. Инвестиционни цели

Инвеститорите трябва да имат ясни и конкретни инвестиционни цели, както и план за тяхното постигане. Дали ще е да пестят за старини, или за образованието на децата си, целите трябва да са добре обосновани и разбити на по-малки подцели.

4. Времеви хоризонт

Определяне на времеви хоризонт за инвестициите, директно се свързва с рисковия профил и инвестиционните цели. Това е времето, в които планирате да следвате инвестиционния си план. Младите хора например, могат да са с инвестиционен хоризонт от 20 до 30 години, до момента в който искат да натрупат достатъчно средства за спокойни старини.

5. Типове инвестиционни продукти

Има много и най-разнообразни типове инвестиционни продукти. Сред морето от тях обаче, трябва да подберете тези, които в най-голяма степен отговарят на рисковия профил, инвестиционния хоризонт и поставени цели.

6. Подходяща алокация към активи

Диверсификацията помага на инвеститорите да избягват специфичните рискове, като в същото време помага за по-близка до пазарната доходност.

Трябва обаче, да диверсифицирате разумно. Ако инвестирате само в един сектор, на един пазар, само в акции, или в активи, които се движат в една и съща посока, то може да не сте особено добре диверсифицирани към специфични рискове.

7. Подбор на брокер

Да изберете дисконтов брокер, може да е особено критично за бъдещата ви доходност. Таксите и комисионите, често са един от най-пренебрегваните от инвеститорите фактори. А те могат сериозно да "ядат" от бъдещата ви доходност.

8. Спазване на дисциплина

Дисциплината, може би е най-значимия единичен фактор за вашия успех. Ако нямате дисциплина, то може би е по-добре да поверите средствата си на някой друг да ги управлява.

9. Преглед и ребалансиране на портфейла

Добре е периодично да поглеждате към портфейлите си, както и да ги ребалансирате. В противен случай рискувате да изтървете подходящ момент, за излизане от позиция, или пък определена компания, сектор или актив, да стане с твърде голямо тегло в портфейла ви.