В началото на декември България ще получи първия транш по Плана за възстановяване и устойчивост. Това увери на въпрос на News.bg вицепремиерът с ресор еврофондове Атанас Пеканов. Той посрещна Работната група по ПВУ на Европейската комисия, която е на посещение у нас.

"Както знаете, през миналата седмица получихме одобрение по отношение на първия транш, позитивна оценка от страна на Европейската комсия. Да, България ще се справи до края на тази година, в момента работим по второто плащане. В момента върви техническият процес, държавите членки трябва да одобрят също, но важната стъпка беше, че Европейската комисия одобри първия транш", каза той.

Пеканов все пак не се ангажира с точна дата. "Следващите седмици. Не мога да предпоставя кога ще бъде физическото плащане, все пак става въпрос за европейски институции."

Министърът нееднократно подчерта - остават единствено формални стъпки, като траншът за страната ни е сигурен.

България трябва да получи 1,37 млрд. евро по въпросния първи транш.

За да се получи вторият обаче, следва парламентът да приеме прословутите 22 закона, които са ключово изискване на Брюксел. Въпросните законопроекти вече са изцяло изготвени от служебния кабинет, но дневният ред на народните избраници към момента се движи по различни приоритети.

Изменение в ПВУ ще ни лиши от евросредства, предупреди Пеканов

Изменение в ПВУ ще ни лиши от евросредства, предупреди Пеканов

Промени може да се искат само при обективни обстоятелства затова