Държавите-членки на Европейския съюз могат да поискат изменение на Плана за възстановяване и устойчивост, когато има обективни обстоятелства затова. Искане за изменение на Плана ще доведе до забавяне, а и спиране на договорени инвестиции и реформи и това ще лиши страната ни от средства в евро.

Това заяви служебният вицепремиер по еврофондовете Атанас Пеканов по време на парламентарния контрол в Народното събрание. Той отговори на въпрос на депутата от ГЕРБ и бивш министър на образованието Красимир Вълчев за промени в Плана за възстановяване и устойчивост.

Забавянето на одобрението на Плана за възстановяване и устойчивост и кратките срокове за изпълнението му до 2026 г. е основен приоритет и по вече договорените мерки по първото и второто плащане. Вече се работи по подготовката за реформи и инвестиции по втория транш от средствата на Плана.

По думите на Пеканов в ЕС вървят сериозни дискусии за енергийните проблеми. В етап на финализиране е новият финансов инструмент на ЕС, който ще предостави допълнителен ресурс за разрешаване на проблемите в енергетиката. В следващите седмици инструментът ще бъде финализиран и след това ще може да се кандидатства с текущите планове в Плана за възстановяване и устойчивост, обясни Пеканов.

Той увери, че осъзнава сериозността на ситуацията с енергийната криза, която поставя България пред тежки ангажименти.

Брюксел одобри първото плащане по плана за възстановяване и устойчивост

Брюксел одобри първото плащане по плана за възстановяване и устойчивост

Ще получим 23% от всички средства, които чакаме по плана