Министерският съвет одобри предложения от Министерството на правосъдието законопроект за несъстоятелността на физическите лица или т.нар. закон за личния фалит.

"Този закон идва, за да помогне на хората, изпаднали във временно затруднение, да получат втори шанс. Да ги извади от спиралата, в която колкото повече усилия полагат, толкова повече затъват в блатото на дълговете си. Този закон се забави много дълго време, като се надявам до края на годината той да бъде приет", каза на брифинг в МС министърът на правосъдието Крум Зарков.

Зарков подчерта - само добросъвестни длъжници биха могли да се възползват от възможността да бъдат освободени от непогасени задължения.

"Добросъвестен е този длъжник, който поема задължения спрямо своето имуществено състояние и доходи и който със своите действия не уврежда умишлено или поради небрежност интересите на своите кредитори. Законопроектът гарантира жизнените потребности на длъжника и членовете на семейството му в рамките на производството. Несеквестируемото имущество на длъжника няма да се включва в масата на несъстоятелност и срещу него няма да бъде насочено изпълнение", дефинира понятието съвестен длъжник той, цитирайки конкретни параграфи от законопроекта.

Именно приемането на тази правна норма е един от ангажиментите ни, за да получим пари по Плана за възстановявана и устойчивост, като със законопроекта правителството вече е подготвило всички нужни проектозакони по ПВУ, като оттук нататък топката е в полето на парламента.