Бежанската вълна е огромна заплаха за България, която е подценявана от десетилетия. Това обяви Соломон Паси в сутрешния блок на БиТиВи.

Той разкри, че първият доклад, писан у нас на тази тематика, бил от 2003 г., когато Паси беше външен министър в правителството на Симеон Сакскобургготски. В доклада властите се опитали да алармират обществеността, че предстоял огромен проблем, който не може да ни подмине.

Той даде пример, че през следващите 15-20 години от Африка може да се очакват около 1 млрд. души, които да тръгнат към Европейския съюз. Това означава, че на всеки европеец се падат по двама африканци като мигранти.
"Ако ние в България сме 7 млн., трябва да очакваме около 14 млн. мигранти – това е колосално число", подчерта Паси.

Според него няма магическо решение за миграцията. "Разрешението на проблема трябва да е комплекс от три неща - да се спазва системно политиката на ООН, да има адаптация на хората, които идват насам и да има селекция на мигрантите”, каза Паси.

По думите му, трябва да имаме ясни изисквания какви хора приемаме като мигранти в страната. "Никой не може да ни обвини в това, че поставяме условия", допълни той.

Според Паси е много важно границите на страната ни да бъдат укрепени и нелегалният трафик – максимално ограничен.

Във връзка с отношенията между България и Турция Паси коментира, че те били трагично и ненужно обтегнати, нямало доверие между нашите ръководители. "Човек не може да избира съседите си”, изтъкна Паси. 

По повод обявяването на турско аташе от консулството в Бургас за персона нон грата, Паси допълни, че щом Външно министерство е преценило да направило тази стъпка, има защо.

На въпрос дали Турция се меси във вътрешната политика на страната ни, Паси отговори, че всеки меси в нея. „При нас всеки прави каквото си иска и има тотално неприлагане на закона. Това е най-големият проблем, вътрешнополитически проблем, който става външнополитически”, допълни Паси.