Добре е за държавата, че становището на Консултативния съвет за национална сигурност е било прието с широко единодушие, коментира на излизане от заседанието лидерът на БСП Сергей Станишев.

Много е важно, че споразумението с ЕК на този етап е много по-добро от първоначалния вариант, посочи Станишев. Изведени са много по-ясни приоритети, докато в първоначалните текстове те са били твърде много, което означава, че не ги е имало, коментира той.

Близо 1 млрд. евро са планирани за мерки за заетост, квалификация и борба с бедността, което за него като лидер на БСП е много важно, призна Станишев. „Само инфраструктурата, без да се подобрява качеството на живот и доходите, не върши достатъчно работа", призна лидерът на левицата.

На второ място Станишев изтъкна, че за първи път има оперативни програми, насочени към образование, иновации и наука. 500 млн. евро са предвидени по тази оперативна програма, което е много важно, ако искаме конкурентна икономика.

Близо 200 млн. евро са планиране за здравеопазване, допълни на трето място Станишев и подчерта, че в сегашния му вариант проектът за споразумение е много по-зрял от онова, с което е разполагала България към пролетта на миналата година.

Свършена е огромна работа, комисията има положително отношение, а в този диалогичен режим споразумението трябва да се финализира, да се уточнят всички оперативни програми, за да се започне договарянето за финансовия период, в който вече се намираме, посочи Станишев.

Това не е въпрос само на добра воля на правителство, тъй като и ЕК се намира в предизборна среда и това трябва да се отчита. „Виждам възможност по редица оперативни програми да започнат да се реализират още преди финалното споразумение, за да няма голяма забавяне", призова лидерът на БСП.

Запитан дали вече е взето решение кой ще поведе листата на партията за европейските избори, Станишев отговори, че това ще бъде решено от Националния съвет на партията и няма как подобно решение да вземе за един или два дни.

Няма коалиционно споразумение между ПЕС и либералната партия, призна още той. Лидерът на БСП отказа да коментира темата „Георги Първанов" и АБВ, като подчерта, че Националният съвет вече е изказал своята позиция.