Досега са одобрени проекти за 1 милиард и 50 милиона лева по оперативната програма "Околна среда", съобщи в Пловдив министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров.

Той участва в започналото четвърто заседание на Комитета за наблюдение на оперативната програма "Околна среда 2007-2013 г.", съобщи БНР.

Джевдет Чакъров поясни, че от тези 1,050 милиарда лева 860 милиона лева лева са отпуснати за строежи във водния сектор.

Други 157 милиона лева са за техническа помощ във водния сектор, а 24 милиона лева - за техническа помощ в сектор "Отпадъци".

Джевдет Чакъров добави, че е радващо, че 73 процента от общините в България са подали проекти за получаване на средства по оперативната програма "Околна среда".

Той уточни, че в сектор "Води" от досега подадените 113 проекта са одобрени 34.

Министър Чакъров каза, че реалният старт на строежите ще започне до десетина дни. Той призова общините - и особено крайморските, да кандидатстват с проекти за изграждане на пречиствателни станции.

Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров отказа да коментира противоречивите становища по депонирането на софийски отпадъци в строящия се завод в Шишманци.

Смятам, че вече съм казал всичко необходимо по случая, заявтой.

Припомняме, през миналата седмица заместникът му Чавдар Георгиев каза, че с отпуснатите от правителството 17 милиона лева за довършване на Екозавода, се осигурява приоритетна преработка на 125 000 тона софийски отпадък в него.

Пловдивското общинско ръководство отговори,че няма договорен такъв ангажимент, както и че все още не са получили правителственото решение.

На днешното заседание Карстен Расмусен, експерт от Европейската комисия, каза, че се обсъжда възможност за общи регионални проекти в сектора отпадъци, вместо една или няколко общини да правят проект, с който да кандидатстват за финансиране.