З1-годишния Веселин Атанасов Василев бе осъден на десет дни затвор за дребно хулиганство, затова, че е разлепял плакати на независимия кандидат за кмет на община Гълъбово Гочо Бенишев.

Вчера в 01 и 30 минути Веселин Василев, член на предизборния щаб на Бенишев, заедно с двама свои колеги разлепва плакати в село Главан, община Гълъбово.

Двама цивилни, единият от които се представя за полицай, а другият за охранител, настояват разлепването на плакатите да спре. Там вече имало плакати на настоящия кмет и кандидат за втори мандат Николай Тонев. При възникналата разпра се разменят остри думи и хората от щаба на Бенишев напускат обекта.

На следващата сутрин Веселин Василев отива в полицията на Гълъбово да подаде оплакване. Вместо да приемат жалбата, полицаите съставят протокол за дребно хулиганство и го арестуват. Съдът в Стара Загора осъжда Василев по бързата процедура на 10 дни затвор.

Действията на органите на властта срещу Василев са грубо погазване на човешките права и драстично опорочаване на кметската надпревара, заявяват от предизборния щаб на Бенишев. Използването на управленски ресурс в частен интерес цели да предизвика атмосфера на страх и подчинение в града, което е в разрез със законите на страната и международните стандарти.

Това не е прецедент, а последователно поведение на представителите на властта в Гълъбово. Преди три месеца, след заповед на кмета Николай Тонев, полицията със сила смаза миньорски протест. Четирима миньори бяха пребити и приети в болница.

За случая Веселин Василев са информирани Висшият съдебен съвет, Министерство на вътрешните работи, Министерство на правосъдието, правозащитните органи и организации, следящи да законноста на изборите в България.

Публичността, реакцията на гражданското общество и медиите са единствената гаранция за спазването на реда и законите в страната, в момент, когато в една кметската надпревара се прекрачват границите на законността.

От щаба настояват за независимо разследване на случая Гълъбово, защото няма съмнение, че местните представители на властта действат в частен интерес на един от кандидатите, което в малки населени места като Гълъбово лесно може да опорочи изборите и да възпроизведе модел на корупция и липса на държавност.