Близо 100 бюлетини с гласове за общински съветници са изчезнали от 170-та Секционна избирателна комисия в кв. Средна кула в Русе.

Това установи днес Административният съд в Русе, предаде БНТ.

Прокурорът по делото поиска препис от протокола на днешното заседание на съда и протокола на секционната комисия да бъдат изпратени в Окръжна прокуратура Русе.

Най-много са липсващите бюлетини на партия „Северна лига" - 44, „Българска социалдемокрация" - 35, "така " 27.

Според общинския лидер на партия "Атака" в Русе Атила Минев, тук става дума за явно купуване на гласове от страна на партия „Северна лига".

Мистериозно изчезналите бюлетини са взети, за да бъдат представени пред хората, които са платили за това, коментира Минев. Той беше категоричен, че от тяхна страна не е имало плащане, а бюлетините им са взети от подставените лица, за да прикрият действията си.

В същото време бяха открити 21 празни бюлетини, които не фигурираха в протокола. В него като недействителни бяха описани 10 вота, но в пакета бяха открити само 2 недействителни бюлетини.

След огледа на изборните документи, съдът и ответните страни определиха 18 бюлетини като спорни - с повече от едно отбелязване или знак, излязъл от очертанията на квадратчето.

Според адвоката на четирима от жалбоподателите Милена Хинкова, констатираните нередности от 6-те секционни комисия ще доведат до касиране на изборите.

Тя поиска експертиза, която да докаже дали допуснатите грешки променят мандатите и квотите за общински съвет.