На 27 ноември точно преди 100 години е подписан Ньойският мирен договор, наложен на България след поражението ѝ в Първата световна война, с който са откъснати Западните покрайнини, в които живее българско население, както и голяма територия в Западна Тракия и цяла Южна Добруджа, където също мнозинството от населението е българско.

Историци и изследователи, общественици от София, Перник и Кюстендил участваха в дискусия под наслов "100 години Ньой - 100 загубени години".

Директорът на Културно-информационния център в Босилеград Иван Николов каза в доклада си, че Сърбия след разпада на Югославия няма права, но се пропуска да се казва, че тя няма и задължения към това население

"Това население се намира буквално на ничия територия, на чужда територия. Именно заради това ми се струва, че този проблем трябва да бъде решен без всякакви предразсъдъци", подчерта Иван Николов, цитиран от БНР. 

Организаторите от Културно-информационния център апелираха всички, които защитават каузата на българите в Западните покрайнини, да отправят поредното послание към Белград, Брюксел и София и да им припомнят за тежкото положение, в което се намират българите в Западните покрайнини.  

По силата на Ньойския мирен договор от България са откъснати територии с обща площ 11 278 кв. км.

Страната е обременена с тежки репарационни задължения, възлизащи на 2,25 млрд. златни франка, които трябва да бъдат изплатени в рамките на 37 години. Налагат се и тежки натурални вземания - въглища, добитък, храни.

България фактически е лишена и от армия - предвижда се наемната войска заедно с полицията и граничната охрана да не надхвърля 30 хил. души.

От отделените територии в следващите 3 години в България пристигат над 100 хил. бежанци. 600 хил. българи остават отвъд граница.

Ньойският диктат е много жесток удар по България, при това крайно несправедлив удар. Версайската система от договори, сключени със загубилите страни от страна на Антантата, поставят на колене и другите държави от Централните сили. Много историци и познавачи посочват, че тези договори са една от преките причини за въвличането на света в най-кървавата война в историята на човечеството, а именно - Втората световна война.